Afzien in stilte

Afzien in stilte

Vijf sportieve uitdagingen in de Vlaamse Ardennen

De rust van de Vlaamse Ardennen wordt door velen geroemd, maar af en toe mag er ook eens worden afgezien. Een pittige wielerroute of, waarom niet, het Grote Routepad Vlaamse Ardennen: als je een dergelijke sportieve uitdaging hebt volbracht, kun je des te beter genieten van de ontspannende momenten achteraf.

Over de Muur en de Taalgrens fietsroute
gedichtmuurDS.jpg
Muur_Geraardsbergen.jpg
De beklimming van de Muur in Geraardsbergen is een uitdaging voor elke fietser.

1. op naar de muur - geraardsbergen

Wie heeft nog nooit gehoord van De Muur? De steile kasseihelling was jarenlang de plaats waar duizenden toeschouwers wielerlegendes als Eddy Merckx en Johan Museeuw stonden aan te moedigen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Treed in hun voetsporen en beklim zelf de klassieker der klassiekers. 

We hoeven het waarschijnlijk niet te zeggen maar doen het toch: met een stijgingsgraad tot 20% is de Kapelmuur, zoals ze eigenlijk heet, niet voor doetjes. Als rechtgeaard wielerliefhebber laat je je daardoor niet afschrikken en brei je er meteen een volledige wielerroute aan: de befaamde Rode Lus serveert enkele van de taaiste hellingen uit de streek. De Muur uiteraard, maar ook de Foreest, de Berendries, de Eikenberg én de Bosberg. Je vertrekt aan het Centrum Ronde van Vlaanderen en arriveert 114 kilometer later op hetzelfde punt, helemaal leeggereden. Heerlijk! Een hapje en een drankje in de brasserie van het Centrum heb je dan wel verdiend.

Wil je het wat minder uitputtend en voor het hele gezin? Dan is de Bidon fietsroute spek voor je bek. Deze knappe fietsroute van 42 kilometer vertrekt in Geraardsbergen. De trip biedt een prettige mix van sportieve uitdagingen, groene landschappen én legendarische wielercafés. Want ja, van al dat fietsen krijgt een mens ook dorst… Maar opgepast: ook op deze route moet je over de Muur, de Valkenberg en de Berendries. Zo’n 25 fietsknooppunten en een pak fijne indrukken later sta je terug voor de deur van MattentaartAtelier in Geraardsbergen.

Je zou het haast vergeten, maar de Muur kun je ook te voet beklimmen. De stad Geraardsbergen heeft er een mooie thematische wandeling van gemaakt, vol interessante verhalen. Met onder meer het dubbelfeest Krakelingen en Tonnekensbrand, een eeuwenoud vuurfeest dat als immaterieel Unesco-werelderfgoed werd bekroond. Op de top wacht je een spectaculair panoramisch uitzicht over de streek. 

Taalgrensroutes_Kluisbeg_Kluisbergen-10.jpg
20200202 - Vlaamse Ardennen - 046.jpg
Via de bewegwijzerde natuurloop loop je niet verloren in het Kluisbos.

2. lopen in het kluisbos

Het Kluisbos op de top van de 141 meter hoge Kluisberg is het grootste van de Vlaamse Ardennen. Het staat al jaren bekend als een prachtige locatie waar wandelaars en joggers in een rustige en natuurlijke omgeving kunnen sporten. Nu zijn er ook voor lopers twee circuits uitgestippeld – en niet van de minste. De blauwe basislus bedraagt 3,8 km. De meer geoefende loper kan er een rode lus bijdoen zodat er uiteindelijk 5,9 kilometer op de teller staat. De looproute is met 200 hoogtemeters best pittig. Daarmee onderscheidt ze zich van de meeste andere natuurlooproutes in Vlaanderen. Ga jij de uitdaging aan? Rep je dan naar het Boswachtershuisje (Fazantendreef 2, Kluisbergen). 

Is lopen je ding niet, dan kun je nog altijd de vele wandelroutes door het bos volgen, of in afwachting van de uitslovers de voetjes onder tafel steken in een van de vele gezellige cafeetjes in de buurt. Keuze te over: bij Aux Acacias moet je zijn als je kinderen in je gezelschap hebt. Gezellig is het ook in de BosbĀĀr. Wie wil, kan er zelfs blijven overnachten. Lekker uitgebreid eten kun je dan weer in ’t Konijntje – of een van de vele andere gastronomische restaurants in de buurt. De boog kan niet altijd gespannen staan!

mtb3.jpg
mtb.jpg
Verken de heuvels rond Ronse met de mountainbike.

3. Mountainbiken rond Ronse

De heuvels van de Vlaamse Ardennen zijn een gedroomd gebied voor elke mountainbiker, en de route rond Ronse is een van de mooiste. De vernieuwde MTB-route is 32,2 km lang en telt meer dan 700 hoogtemeters . Ze vormt een groene gordel rond de stad Ronse met bosrijke natuur, rustige veldwegen, talrijke single-tracks, pittige beklimmingen en leuke afdalingen: alle ingrediënten om te genieten van een uitdagende mountainbiketocht.

Je hebt twee mogelijke startplaatsen: sportcomplex ’t Rosco (Leuzesesteenweg 241 in Ronse) of sporthotel Hotond (Zandstraat 4 in Kluisbergen). Afhankelijk van de startplaats volgt een aanloopstrook met de klim naar de Hotondberg, of gaat het via de flanken van de Kruisberg en Broeke naar Molen ten Hengst. Met een prachtig zicht op de Scheldevallei fiets je verder naar de Spichtenberg en het Muziekbos. Daarna volgen de zuidelijke heuvels en steek je de taalgrens over via de oude spoorwegbedding richting Kattemolen om verder af te dalen naar de Durennemeersen. Enkele nieuwe paden brengen je terug naar ’t Rosco.

Ontspanning na inspanning: het Hotond Café, dat meteen opvalt door zijn grote molen, ligt als pleisterplaats voor de hand. Op het terras met het mooie uitzicht kun je gezellig napraten. Of je trekt naar het gezellige Eetcafé In De Zon of Café D’Oude Hoeve, waar je bovendien lekker kan douchen!

Grote-routepaden-bewegwijzering.jpg
600_0851-Edit.jpg
600_1177-Edit.jpg
DSC05927-Edit_0.jpg
Het Streek Grote Routenpad in de Vlaamse Ardennen telt 157 kilometer.

4. Een wandeling van 157 kilometer

Als je het begrip Grote Routepaden hoort, dan weet je dat je kilometers zult malen. In vergelijking met de weg naar Compostela is het Streek-GR Vlaamse Ardennen nog beperkt, maar 157 kilometer is toch niet niks. Het Routepad maakt een mooie lus door heel de Vlaamse Ardennen. Perfect voor de geroutineerde wandelaar, maar niets belet je om een minder groot stukje van de GR af te leggen. Bewonder de diepe valleien, de heerlijke vergezichten en de prachtige beukenbossen van de streek op een nieuwe manier. Je ontdekt ongekende bospaden en veldwegen. De mystiek en heroiek van de Ronde van Vlaanderen is nooit veraf.

Het GR-pad start in Oudenaarde, gaat langs de Koppenberg en via Kluisbergen en Ronse tot Geraardsbergen. Vervolgens loopt het pad via Sint-Lievens-Esse, Rozebeke en Maarkedal tot in Etikhove. Glooiende heuvels met beboste kammen, een groen lappentapijt van akkers en weiden met daarin ingebed eenvoudige boerenwoonsten of een volks café: genoeg romantische plaatjes onderweg. En natuurlijk passeert de GR langs de vele bos- en natuurgebieden die de Vlaamse Ardennen rijk zijn. Eerlijk: dit is een van de meest afwisselende lange tochten die je in Vlaanderen kan maken. Geen hoekje van deze prachtige streek blijft onontdekt.

Kom meer te weten
 

Scheldeoever_wandelroute_gavere.jpg
Schelde in Gavere
Fietsen langs de Schelde in Gavere.

5. Fietsen langs de Schelde

Via het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen kan je op verkenning langs de Schelde tussen Gent en Kluisbergen.Van Gavere tot Oudenaarde fiets je langs het bronnendorp Dikkelvenne, de middeleeuwse site van Ename, Zwalm (met het natuureducatief centrum De Kaaihoeve) en talrijke oude Scheldearmen die zijn uitgegroeid tot waardevolle natuurgebieden. De route loopt overwegend door een vlak landschap met vooral in het begin enkele onverharde delen. 

Het is niet al natuur wat de klok slaat op deze route. In Gavere is Brouwerij Contreras gevestigd en dus kun je hier een Valeir-biertje op de kop tikken. Oudenaarde is dan weer de thuisstad van brouwerij Liefmans. Onderweg kom je ook heel wat cultuurpareltjes tegen. Maar de natuur overheerst: dit is 32 kilometer lang genieten in het groen, met graslanden en vijvers waar talrijke watervogels komen broeden en andere soorten komen overwinteren.