Het Kluisbos

Wandelen en natuur
Het Kluisbos

Variatie troef in het grootste bos van De Vlaamse Ardennen

Kluisbergen
Straat + huisnummer
Poletsestraat 69
9690 Kluisbergen
Link

Het grootste bos van de Vlaamse Ardennen? Dat is het Kluisbos. Die heeft zonder twijfel de grootste oppervlakte van alle lokale wouden – en dat wilt toch al wel wat zeggen. Het Kluisbos ligt pal op de taalgrens, op de top van de Kluisberg. 

Met zo’n 141 meter hoogte is dit een waar pronkstuk van de Vlaamse Ardennen. Goed, ’t is niet meteen de Everest – of zelfs maar de Botrange – maar je doet er valt niet zo luchtig over wanneer je z’n flanken beklimt, te voet of met de fiets.

bomen lente kluisbos.jpg
lente in het Kluisbos

Jij maakt het plaatje compleet

Maken het plaatje compleet: een speelzone, prachtige vergezichten, bezienswaardigheden en tal van horecazaken in en rond het bos. Maakt het plaatje helemáál compleet: jij en je vrienden of gezin, die de mooie wandelpaden in dit unieke bos ontdekken op een dooie zondag – of een andere dag naar keuze. Ga je mee?

bos bomen kluisbos.jpg
bomen Kluisbos

De weg naar herstel

Wanneer je hier rondwandelt, zet je ook een stapje in de geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg het Kluisbos immers heel wat klappen te verwerken. Een groot deel bos verdween toen al. Later kreeg het nog eens de ontginning van zavel en veldsteen over zich heen. Gelukkig is dat verleden tijd en ligt er een plan klaar om het bos weer helemaal te doen opfleuren.

Het beheerplan zorgt ervoor dat er heel wat variatie is. Op sommige plaatsen worden grote eiken en beuken gericht gekapt om open plekken te creëren. Andere plantensoorten krijgen zo de kans om zich weer te ontwikkelen. Het resultaat? Een gevarieerd en ecologisch waardevol landschap!

liggende boom kluisbos.jpg
liggende boom Kluisbos

In volle glorie

Een deel van het Kluisbos is bosreservaat. Dat wil zeggen: geen tussenkomst van de mens. Omgewaaide bomen blijven liggen en veranderen zo op natuurlijke wijze in een insectenhotel. De insecten zijn een lekker hapje voor veel vogels in het bos, zoals de glanskop, kuifmees en bosuil. Er ontstaan heel wat bronnen en poelen die populair zijn bij de zeldzame vuursalamander.

boshyacinten kluisbos.jpg
boshyacinten Kluisbos

Een beetje eentonig is ook mooi

Er zijn ook plaatsen in het bos met een heel eentonig karakter. Waar de grote eiken en beuken domineren verbergen ze de zon met hun dikke bladerdak. Tussendoor zal je esdoorns, berken, tamme kastanjes en populieren spotten, maar er is weinig of geen bodemgroei.

mountainbikers kluisbos.jpg
mountainbikers Kluisbos

Sporten & bezoekjes

Wandelen, paardrijden, mountainbiken, fietsen. De mogelijkheden houden niet op. De hellingen van de Vlaamse Ardennen zorgen voor extra uitdaging. Het recreatiedomein vlakbij is een goede uitvalsbasis voor je verkenning. Je kan er tegelijk ontspannen van een drankje in de zon en de jongsten kunnen zich uitleven in de speelzone met houten toestellen.

peetje en meetje kluisbos.jpg
Peetje en Meetje

Op bezoek bij Peetje en Meetje

Ga tijdens je wandeling eens op bezoek bij Peetje en Meetje. Deze twee grote rotsblokken zijn de voetstukken van een oude offertafel. Ook Karel van Wijnendaele ontvangt je graag. De bezieler van de Ronde van Vlaanderen kreeg zijn eigen monument op de Kwaremont in de – waar anders – Ronde van Vlaanderenstraat in Kluisbergen.

SLAAPKAMER1_1.jpg
Flandrienhoeve, Kluisbergen

Elke dag vakantie

In de Vlaamse Ardennen voelt elke dag als vakantie. Vakantie duurt nooit lang genoeg. Gelukkig zijn hier heel wat hotelletjes, B&B’s en vakantiewoningen. Wil je er eens op uit met een grote groep vrienden of familie? In de gerenoveerde vakantiewoning De Flandrienhoeve is plaats voor minstens 20 personen.

boswachtershuisje.jpg
Boswachtershuisje, Kluisbos

De fanfare van honger en dorst

Wie vakantie denkt hoort de zomer al lonken en staat te springen om een terrasje te doen. Je kan daarvoor in het Boswachtershuisje of bij Café Edelweiss terecht. Als je de muzieksporen in het bos volgt, zou je wel eens kunnen uitkomen bij Café Het Zevende Zegel. Deze muziekkroeg geeft een podium aan jong talent, en een frisse pint aan jou!

paardrijden Kluisbos.jpg
paardrijden Kluisbos

Open de Kluis

Op zoek naar een woud waarin je urenlang kan dwalen én de aanwezige fauna en flora kan bewonderen? Je hebt het gevonden! Dit bos zit vol geheimen en waardevolle ecologische blikvangers. Hoe kom jij – te voet, met de fiets of op de rug van je paard? Alles kan. En blijf gerust even hangen als je er nog een weekendje in de Vlaamse Ardennen aan wilt breien.

Dit bos is als een kluis waar jij de sleutel van krijgt. Stap in je wagen of de fiets en rij richting een ontdekkingstocht in het Kluisbos! 

Tip: Verken het Kluisbos via de Kluisbos wandelroute.