Provinciale Erfgoedsite Ename

Musea en erfgoed
Provinciale Erfgoedsite Ename
Oudenaarde
Straat + huisnummer
Lotharingenstraat 1
9700 Oudenaarde
E-mail
Telefoonnummer
+3255300344
Link

Wie Ename zegt, denkt in de eerste instantie aan het abdijbier. Dat bier kreeg zijn naam van de benedictijnenabdij die hier ooit gevestigd was. Daarvan kan je nog steeds de archeologische restanten bezoeken. Het is slechts één van de vele monumenten die Ename rijk is, en op wandelafstand van elkaar liggen. Want al is Ename vandaag een klein dorpje, ooit was dat wel anders. 1000 jaar geleden al was Ename een plek van internationale betekenis en vandaag de dag herinnert hier nog een rijk landschappelijk, monumentaal en archeologisch patrimonium aan.

Erfgoedsite Ename
Archeopark Ename

Het Archeopark: 1000 jaar geschiedenis opnieuw tot leven

De abdij van Ename gaat terug op een burcht… Rond 974 was Ename, langs een bocht in de Schelde, de uitverkoren plaats om een grenspost op te trekken tussen het Franse en het Duitse rijk. Die keizerlijke burcht werd verwoest en in 1063 werd er de Sint-Salvatorabdij gesticht. Tot de Franse revolutie bruiste het in en rond de abdij van bedrijvigheid.

Vandaag de dag kan je het 8 ha grote Archeopark bezoeken. Onderzoekers brachten de geschiedenis van de abdij weer tot leven met een ‘Tijdsvenster’. Virtueel, wel te verstaan.

 

Sint Laurentiuskerk Ename
Muurschilderij Sint Laurentiuskerk Ename
Sint Laurentiuskerk Ename

De oudste wandschilderingen

Een andere getuige van die hoogdagen is zonder twijfel de Sint-Laurentiuskerk. Deze vroeg-romaanse kerk is een zeldzame restant van de Ottoonse bouwkunst. Hierin werden wellicht de oudste wandschilderingen van Vlaanderen ontdekt.

Huis-Beaucarne8.jpg
Huis Beaucarne

Treed binnen in de 18de eeuw

Aan hetzelfde plein waar de kerk ligt, een echte dries omzoomd door een plantanenrij, ligt ook Huis Beaucarne. Daar treed je binnen in de 18de eeuw. De familie Beaucarne leverde meerdere burgemeesters voor Ename en bekleedde belangrijke functies in de Belgische geschiedenis. Vandaag de dag stellen nazaten van die familie dit pareltje open voor het publiek.

Pam Ename
Tuin Pam Ename
Pam Ename

Ticketje geschiedenis

Een goed startpunt om de geschiedenis van Ename te ontdekken, is pam Ename. Hier komen vanuit elke hoek verhalen op je af, de ene al levensechter dan het andere. Een plek waar het jonge grut z’n interesse in geschiedenis kan botvieren. Maar ook volwassenen kunnen zich in pam Ename op een ontspannen manier laten onderdompelen in 1000 jaar roemrijke geschiedenis van de abdij en van deze kleine gemeenschap aan de boorden van de Schelde.

kinderen Erfgoedcentrum Ename
Gezin Erfgoedcentrum Ename
Er zijn tal van kindvriendelijke activiteiten

Zorgen voor erfgoed

Met al dat erfgoed zit hier heel wat expertise over hoe je kunt zorgen dat dit de tand des tijds doorstaat. Te meer omdat hier ook het onroerenderfgoeddepot van de Provincie onderdak krijgt, in het provinciaal Erfgoedcentrum. In dit in het oog springende moderne gebouw kan je achter de schermen van dit depot binnen kijken! Er lopen regelmatig boeiende tentoonstellingen over erfgoed en hoe daar vandaag de dag voor gezorgd wordt. Vaak zijn er ook leuke kinderactiviteiten aan gekoppeld. En van op de tweede verdieping heb je een prachtig zicht op de archeologische abdijsite. En daarmee is de cirkel rond! Hou je dus van monumenten en geschiedenis? Plan dan als de bliksem een daguitstapje naar Ename!

Bos_t_Ename8-David-Samyn.jpg
Bos t' Ename

Wandelen in bos t'Ename

Even uitwaaien

Even uitwaaien? In het historisch-ecologisch waardevolle Bos t’ Ename heb je een quasi eindeloze reeks aan wandelroutes waaruit je kan kiezen. Om het je makkelijk te maken vertrekt een groot deel van die routes vanaf pam Ename. Naadloos van de ene activiteit naar de andere heet dat!

Ga zelf Wandelen in Bos t' Ename met onze gratis route.