Laat je fantasie de vrije loop in het Muziekbos

Wandelen en natuur
Laat je fantasie de vrije loop in het Muziekbos

Een muziekbos zonder muziek - maar met bakken natuurlijke magie

Ronse
Straat + huisnummer
La Salettestraat
9600 Ronse
Link

Op een steenworp van het centrum van Ronse ligt het imposante Muziekbos. Verwacht geen verstopte hifi-installatie in de boomkruinen. De “Muz” in het woord Muziekbos verwijst naar het Keltische woord voor “moeras”. Zo weet je meteen hoe de ondergrond hier eeuwen geleden aanvoelde.

Muziekbos verkennen: zo kan het

Wil je het Muziekbos verkennen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Of je kiest de speciaal ontwikkelde Muziekbos wandelroute, zodat je geen detail van het woud mist. Of je wandelt de Vlaamse Ardennen Challenge, een spannende tocht vol toffe verhalen.

Ook een mogelijkheid: het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen volgen. Wist je trouwens dat het Muziekbos gelegen is op de bekendste getuigenheuvel van de streek? Meer dan 100 hectare rijkelijk bloeiend bos ligt hier op je te wachten.

Muziekbos.jpg
De Muziekbosroute mist geen detail van het woud

Haal die hashtags maar boven

Als je het bos binnenwandelt, wieg je tóch automatisch mee op het ritme van een betoverende melodie. Die van het ruisen van de blaadjes, het kraken van de takken en het getjilp van de overvloedig aanwezige vogelpopulatie. Zo heeft het bos toch z’n naam niet gestolen.

Wandel je door het bos in de maanden april en mei? Dan word je omvergeblazen door de verrukkelijke schoonheid van een blauw bloementapijt. In deze tijd van het jaar komen de boshyacinten – ook bekend als blauwe kousjes – tot bloei. En bedekken ze de bodem van het bos onder een feeëriek kleurtje. Voor fenomenen zoals dit is Instagram uitgevonden… Hashtag Amaidaddisvreeschoon!

Behalve de wilde boshyacinten is dit woud ook het natuurlijke speelterrein van floratoppertjes zoals de kleine maagdenpalm en daslook. Dat laatste is dan misschien niet uitzonderlijk mooi – maar wél heel lekker.

Muziekbos4.jpg
In de maanden april en mei komen deze boshyacinten tot bloei

De Geuzentoren torent boven alles uit

Hoor je dat mysterieuze geluid in de verte tussen de boomkruinen tintelen? Dat is de lokroep van de Geuzentoren, een antiek bouwwerk dat zo lijkt weggelopen uit een sprookje. M. Scribe, die ooit de eigenaar was van dit grote bos, plantte hem hier neer in navolging van een Engelse trend. Hij gebruikte hem als uitkijktoren om van de omliggende landschappen te genieten. Een eeuwtje later kwamen ook Valerius De Saedeleer en Herman Teirlinck hier hun emmertje inspiratie voltanken.

Geuzentoren Muziekbos Ronse
Beklim de Geuzentoren onder leiding van een gids
Geuzentoren Muziekbos Ronse
Geniet bovenaan van het uitzicht

De oorsprong van de Vlaamse Ardennen

Nog een weetje: hier kregen de Vlaamse Ardennen hun definitieve naam. Toen dichter Pol De Mont de Geuzentoren beklom, op de top rondkeek en onder de indruk was van de natuurlijke pracht en praal, riep hij naar Omer Wattez: “Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!”. En zo geschiede.

Weet je wat, ga anders zelf de toren eens op! Tijdens de verhalenwandeling met beklimming van de Geuzentoren leer je de mythen en sagen kennen die in het Muziekbos zijn ontstaan. Een gids kost je 60 euro en er is plaats voor 25 personen per groep. Doe wel stevige schoenen aan – waterdicht, als het even kan.

Muziekbos met de kinderen: daar zit muziek in

Kom je naar het Muziekbos met de kindjes, zet je dan schrap voor een dag vol ontdek- en speelplezier. Er zijn fantastische speelzones voorzien in het bos: eentje voor -12-jarigen én eentje voor +12-jarigen. Hier kunnen de kleine botsballetjes helemaal loos gaan. Want in de rest van het bos is het verboden om de paden te verlaten!

Als je tenslotte klaar bent om naar huis te keren met die vermoeide ukjes, kan je overwegen om nog even Ronse in te gaan. Hier is er een speciale route voorzien om samen met je kindjes te doen – vol uitdaging en spelplezier. Perfect als ze toch nog boordevol energie blijken te zitten!