Unieke stiltebelevingen

Unieke stiltebelevingen

Bosbaden, wellness en mindfulness in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen hebben veel troeven, maar eentje steekt er toch bovenuit: de absolute rust en stilte midden in de natuur. Wil je jezelf terugvinden, de waan van de dag vergeten of gewoon heerlijk ontspannen? Deze 4 ondernemers helpen je om je batterijen weer op te laden.

Barrevoets - Natuurcoach Emmy - foto Barrevoets.jpg
Bosbad 6 - Lot Wildiers.jpg
Bosbad 11 - Lot Wildiers.jpg
Bosbadgids Emmy

1. Baden in het groen

Bosbadgids Emmy is de bezielster van Barrevoets. Ze neemt je niet zomaar mee op een boswandeling maar dompelt je echt onder in de mooiste bossen. Ze laat je anders kijken, voelen, ruiken en letterlijk proeven van het bos. Schoenen uit (al is dat nooit een verplichting) en genieten maar, van meer dan 100 jaar oude bomen die hun rust met je delen. Een boswandeling zal nooit meer hetzelfde zijn!

Bosbaden heeft zijn wortels in Japan (daar heet het Shinrin Yoku), maar biedt ook hier een antwoord op onze drukke samenleving. Emmy helpt je de stilte in jezelf te vinden, het contact met Moeder Natuur te herstellen en je ritme te laten samenvloeien met het ritme van het bos - als een mini-vakantie waarbij je de stress van je af laat vloeien. Meestal begeleidt Emmy bosbaden in een kleine groep, maar je kan ook één op één bosbaden, of op maat gemaakte bosbaden aanvragen. Denk aan rouwverwerking maar ook verjaardagsfeestjes of teambuildings.

Adres: Ten Bosse 70, 9620 Zottegem

Prijzen, data en locatie

Lees ook

MindfulWandelen_KarenCoacht (1).jpg
4.JPG
Zwalmstreek.jpg
Karen begeleidt stiltewandelingen

2. Mindful wandelen

Zin om je stap bewust te vertragen? En even op adem te komen in ongerepte natuur? Je weer langzaam verbinden met de natuur en met jezelf? Karen D’Hondt neemt jou mee op een mindful wandeling langsheen betoverende stilteplekjes. Al wandelend dompel je jezelf onder in de basis van mindfulness: met je aandacht hélemaal in het hier en nu komen. 

Je zintuigen openen zich heerlijk voor het natuurschoon om je heen. Gaandeweg laat je spanning en innerlijke druk los. Je snuift de verse zuurstof diep in jou op, hoort de natuurgeluiden als een zacht concert, snuift de geuren van de aarde en de bloemen op en voelt het spel van zon en wind op je huid. Gisteren en morgen verdwijnen naar de achtergrond, waardoor er meer ruimte in jezelf kan groeien. Zo begin je je als vanzelf te spiegelen aan de weidse uitgestrektheid die de Vlaamse Ardennen zo uniek maakt. Begeleid door Karens filosofische en poëtische intermezzo’s opent de natuur haar deur vol wijze levenslessen voor jou. Hun betekenis verdiept zich vaak nadien nog verder en zindert nog een tijdje na. 
Voor de liefhebbers start Karen zo’n stiltewandeling met een meditatie. Welke optie je ook verkiest, je keert als een ander mens huiswaarts. Doordrongen van Hippocrates’ 2.400 jaar oude woorden: “Wandelen is het beste medicijn”. 
 

Adres: Roter 27, 9620 Zottegem

Prijzen, data en locaties

 

Eco Snooze - Mieke en alpaca Kamiel - foto Eco Snooze.jpg
3C09807B-97F6-4852-B31C-9C8E4E375626~photo.JPG
IMG_3837~photo.jpg
Mieke van Ecosnooze met alpaca Kamiel

3. Wellness in het bos

EcoSnooze is gelegen in een stiltegebied van 12 hectare op de flanken van de Berendries (bij Brakel). De alpacaboerderij maakt producten uit de wol van de dieren maar is vooral ook een kwaliteitsmerk voor natuurbeleving. Je kan er wandelen met de alpaca’s, vuur leren maken, op stap gaan met een herboriste, boogschieten, genieten van massages, yoga beoefenen en nog veel meer. 

De kers op de taart: Wellness in the Woods, een zalig arrangement om eens helemaal te herbronnen in een rustige plek op het natuurdomein. De plaats in het bos is alleen te bereiken via een wandeling van 5 minuten langs de Zwalmbeek – op zichzelf al een rustgevende ervaring. Je start de dag met yoga, lichaamsoefeningen en meditatie. De rest van de dag geniet je volop van de sauna en de hot tub. De liefhebbers kunnen een stukje zwemmen in de vijver met bronwater of een weldoende massage bestellen. Aan het einde van de dag rond je samen af met yoga nidra. Of heb je meer zin in een ijsbad? Onder begeleiding van osteopaat Wouter De Clerck combineer je een Hypoxy-ademhalingstraining met verschillende koude baden. Goed voor je calorieverbranding, maar bovendien een enorme boost voor je immuunsysteem!

Adres: Berendries 13a, Michelbeke (Brakel)

Prijzen, data en locaties

 

brakelbos_ruik_zintuig.jpg
Vlonderpad-in-het-Duivenbos.jpg

4. Onthaasten in het groen

Ervaar de natuur als gids: dat is de leuze van Natuurcoach Koen. Vergeet saaie praktijkruimtes met vier muren, maar stap binnen in het adembenemende decor van de natuur. En ssst… hoor je dat? Het geritsel onder je voeten, de fluisterende natuurgeluiden en - hoe kan het ook anders - de serene rust.

In een wereld waar woorden als ‘druk druk druk’ zowat grijs gedraaid worden, streeft Koen naar een omgeving waar je kan verbinden, reflecteren en groeien. Hij nodigt je uit om te onthaasten en de chaos even los te laten. Want alleen zo kan je opnieuw in contact komen met jezelf en het grotere geheel.

Laat je leiden tijdens één van de vele inspirerende wandelingen. Ervaar een nachtwandeling bij volle maan, waar je je batterij volledig oplaadt met de energie van het maanlicht. Of sluit aan bij een zen-wandeling, ideaal voor wie op zoek is naar ontspanning in het gezelschap van gelijkgestemde zielen. En voor wie echt even wil ontsnappen, is een meerdaagse in de Vlaamse Ardennen een absolute aanrader. Bij Koen is er voor elk wat wils en kan je ook terecht voor een persoonlijk groeitraject.

Adres: Brakelstraat 99, 9620 Sint-Maria-Oudenhove

Prijzen, data en locatie

Ontdek je plekje

Nog geen genoeg gekregen van rust en stilte? Ontdek hier de 5 mooiste stille plekken van de Vlaamse Ardennen.