Ronse

Welkom in Ronse

De Vlaamse schrijver Omer Wattez noemde Ronse de “koningin van de Vlaamse Ardennen” omwille van haar ligging en groene omgeving. Of die uitspraak klopt, kan je beter zelf ondervinden tijdens een bezoek aan de stad. 

Sint-Hermescrypte2.jpg
Sint-Hermescrypte

Voormalig bedevaartsoord

In de middeleeuwen kwamen uit alle uithoeken van het land geesteszieken op bedevaart naar Ronse om genezing te vinden bij hun patroonheilige Sint-Hermes. De voorwaarde om die genezing te kunnen krijgen, was een fysieke inspanning als tegenprestatie. Zo ontstond de Fiertelommegang, een jaarlijkse dagtocht van 32,6 kilometer die nog steeds georganiseerd wordt. De relieken van de heilige Hermes kan je trouwens ook nu nog bezoeken in de Sint-Hermescrypte, een prachtvoorbeeld van romaanse architectuur. 

MUST_Ronse.jpg
Must - Textielmuseum

Rijke textielgeschiedenis

Tussen de twee wereldoorlogen groeide Ronse uit tot het tweede grootste textielcentrum in Vlaanderen, compleet met arbeiderswijken, fabrieken en statige art deco villa’s. In het Must - Textielmuseum wordt de hele geschiedenis uit de doeken gedaan. Eén van de paradepaardjes is de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000 en dat aan de hand van een 40-tal werkende getouwen.

HogeMoteRonse.jpg
Belevingscentrum Hoge Mote
Belevingscentrum Hoge Mote
Onthaal- en belevingscentrum De Hoge Mote

Belevingscentrum met prachtig uitzicht

In Ronse kan je verschillende verrassende wandel- en fietstochten volgen. Starten kan aan het onthaal- en belevingscentrum De Hoge Mote, waar ook de toeristische dienst gehuisvestigd is. Aan de hand van interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality kunnen bezoekers er meer ontdekken over Sint-Hermes en de ontwikkeling van de stad. In één van de torens kan je genieten van een panoramisch uitzicht. 

Muziekbos-4 .jpg
Geuzentoren_DavidSamyn.jpg
Muziekbos en de Geuzentoren

Muzikaal bos

De ruisende melodie van bladeren die ritselen in de wind hoor je in het Muziekbos. Waai uit op de verschillende hellingen of volg wandelroutes tot 22 kilometer. Midden in het bos kan je de unieke Geuzentoren vinden.

Ronse ontdekken?

Bekijk onze selectie
43 Resultaten gevonden