Een driedaagse wandeling in de Vlaamse Ardennen

Een driedaagse wandeling in de Vlaamse Ardennen

Flirten met de taalgrens

Streek-GR Vlaamse Ardennen
Auteur

Lieselot De Brauwer

Drie dagen lang de glooiende heuvels en uitgebreide vlaktes van de Vlaamse Ardennen ontdekken? Sign me up! Toen Toerisme Vlaamse Ardennen mijn vriend en mij vroegen om een prachtig stukje van mijn geboorteland te ontdekken, zeiden we volmondig ja. Als fervente bergwandelaars houden we ervan om hoge pieken aan te pakken, maar we hadden zin om eens iets anders uit te proberen. Met een rugzak vol enthousiasme vertrokken we op onze wandeling in de Vlaamse Ardennen.

Dag 1: Oudenaarde - Kluisbos

De wandeling begint op de markt van Oudenaarde, die gemakkelijk te bereiken is met de trein. De stad wordt ook de ‘parel van de Vlaamse Ardennen’ genoemd, en we begrijpen snel waarom. Oudenaarde verrast met z’n impressionante stadhuis, verdoken karaktervolle hoekjes en idyllische paadjes langs de Schelde. 

 

Markt Oudenaarde
De indrukwekkende markt van Oudenaarde als startpunt van de wandeling
Markt Oudenaarde
In het stadhuis bevindt zich het infokantoor en museum

Na enkele nieuwsgierige blikken in de gezellige straatjes laten we Oudenaarde achter ons. We worden aangenaam verrast door de stilte, die de natuur als een zacht deken over ons heen legt. 

Wat meteen opvalt is de grote hoeveelheid aan wandelpaden. Zelfs het kleinste paadje tussen een maïsveld vind je terug op de map. Dit opent mogelijkheden om je eigen route in elkaar te steken en de wandeling zo kort of lang te maken als je zelf wil. Wij volgen het Grote Routepad en het Streek Grote Routepad Vlaamse Ardennen, aangeduid met de kleuren wit-rood en rood-geel, en zullen in totaal zo’n 73 kilometer wandelen.

IMG_6413-Edit.jpg
De volledige wandelroute is erg goed aangeduid.

Koppen rollen op de Koppenberg

Na anderhalf uur wandelen bereiken we de Koppenberg, een gevreesde helling in de Ronde van Vlaanderen. We zien enkele moedige fietsers omhoog puffen en kijken vol begrip als ze van hun fiets stappen om de laatste meters te wandelen. Wij zijn opgelucht dat we deze kleine kuitenbijter van 77 meter kunnen wandelen in plaats van te fietsen. 

600_1177-Edit.jpg
Hobbelige kasseien en gelukkige wandelaars op de Koppenberg.

Een beetje verder verschijnt het Koppenbergbos, dat ons net op tijd wat verkoeling aanbiedt. De hete middagzon probeert in het bos nog door de bomen te dringen, maar slaagt gelukkig niet in haar opzet.

Afkoelen en lokale biertjes in Kwaremont

We genieten van het landschap, maar de brandende zon en de temperatuur van 35 graden doen ons toch wat afzien. Net op het moment dat je voelt dat je dringend nood hebt aan rust en schaduw, verschijnt het kapelletje ‘Ten Boeken’ uit het niets. De toepasselijke tekst op de bank tovert een glimlach op ons gezicht.
 

600_0609-Edit.jpg
“Even rusten doet je goed, met de fiets of te voet”

TIP: Wees goed voorbereid als je deze grote wandeling in de hitte doet, want op de eerste dag zijn er niet veel mogelijkheden om je water bij te vullen. Neem genoeg water mee en drink voldoende, zodat je gehydrateerd blijft. 

Nico en ik gieten liter na liter water binnen, totdat de laatste druppel bijna in zicht is. Het dorpje Kwaremont verschijnt net op tijd, waar het ‘Café in de zon’ - gelukkig mét schaduw - ons verlossing biedt. “2 liter fris bruiswater alsjeblief, en ook een Kwaremont”. Die laatste, een lokaal smakelijk biertje, konden we niet links laten liggen. 

Een oase in het Kluisbos

Het Kluisbos is een groot speelterrein voor wandelaars en fietsers, met tientallen paadjes die op de Kluisberg klaar liggen om ontdekt te worden. Wij kiezen het paadje dat ons naar het eindpunt van de dag leidt: B&B BosbAAr

De B&B BosbAAr verschijnt als een oase tussen de bomen. Nat in het zweet van onze laatste klim wandelen we een nieuwe wereld binnen. Een wereld van jazz-muziek, flamingo’s (geen echte hoor), originele accenten én een frisse douche! Stijn en Sylvie, en hun schattige ezels Vittel en Perrier, geven ons een warm welkom. 

600_0669-Edit.jpg
Een prachtige kamer om volledig te ontspannen.

Het feit dat we van een luxueuze kamer en een heerlijk vullend avondmaal kunnen genieten na een dag wandelen is iets nieuws voor ons. In de bergen kruipen we namelijk meestal meteen in onze tent. Deze nieuwe manier, waarbij je echt volledig kan ontspannen en je kan opfrissen, bevalt ons wel. Met een moe, maar voldaan hoofd kruip ik in bed en bedenk ik me hoe zalig het is om al deze mooie plaatsen in mijn land te ontdekken. 

600_0700-Edit.jpg
Genieten van een lokaal biertje op het terras van BosbAAr.

Tip: je kan in BosbAAr ook profiteren van het terras zonder er te overnachten. Doe een dagwandeling in het Kluisbos en ontspan daarna met een drankje op het terras van BosbAAR. 

Dag 2: Kluisbos - Brakel

Een koninklijk ontbijt bij BosbAAr en de koelte in het bos geven ons een goede dosis energie om de volgende 35 kilometer aan te pakken. We zijn helemaal alleen en genieten van de zonnestralen die zachtjes door de bomen dringen.

Eens we het bos uit wandelen beseffen we pas hoe warm het is. Gelukkig staat er vandaag een goede afwisseling tussen zon en schaduw op het programma. Daarnaast doen we ook een dosis wielergeschiedenis op via de Ronde van Vlaanderenstraat, een bekende straat uit de Ronde van Vlaanderen met een eregalerij van 76 Rondewinnaars op het wegdek.

Hoogste punt in de provincie: Hotondberg

Om 10u zijn we onderweg naar het hoogste punt van Oost-Vlaanderen: de Hotondberg. Na de korte, maar steile klim voel ik me helemaal opgepept. Het kan al eens deugd doen om je lichaam te laten werken! Als beloning wacht er een verfrissend watertje in het Hotond Café, dat meteen opvalt door zijn grote molen, en waar je trouwens bovenop kan klimmen! Het terras met het mooie uitzicht maakt het plaatje helemaal af. 

600_0851-Edit.jpg
Hier houden we halt voor een deugddoend en verfrissend drankje.

Na een voormiddag vol bossen en het platteland wandelen we langs de buitenwijken van Ronse. In die hitte van 35 graden verpozen we liever in de natuur, maar na een uurtje bevinden we ons weer tussen de bomen.  

Stilte in het Muziekbos 

In tegenstelling tot zijn naam doet vermoeden, genieten we in het Muziekbos van de stilte. In het voorjaar staan de hyacinten hier in bloei, maar zelfs zonder deze kleurrijke bloemen genieten we van dit mooi stukje groen.

Lunchen doen we bij Bistro Boekzitting, maar je kan ook altijd zelf een picnic meenemen en in alle kalmte genieten in het Muziekbos. 

Hallo, euh bonjour!

Zonder het te merken bevinden we ons opeens in Wallonië. Op sommige paden wandel je exact op de taalgrens. Ga je wat meer naar rechts ben je in Wallonië, naar links in Vlaanderen. Oefen je Frans almaar! Aan de andere kant van de taalgrens bevalt ons het dorpje D’Hoppe/La Houppe, een klein gehucht volledig omgeven door bossen. 

D’Hoppe voelt net een vakantiebestemming. Je wandelt het Pottelbergbos uit en ziet de gezellige terrasjes, kleine straten en schattige huizen verschijnen. En maak je maar geen zorgen als je niet vlot Frans praat, de meeste mensen spreken hier ook een goed woordje Nederlands. 

600_1272-Edit.jpg
We wandelen door het frisse beukenbos

Het Pottelbergbos en D’Hoppe sluiten naadloos aan op het Brakelbos over de taalgrens. We zijn terug in Vlaanderen! De route slingert door het frisse beukenbos, met beuken tot wel 120 jaar oud. We krijgen het gevoel dat we dit bos al eens eerder hebben gezien. Plots dringt het tot ons door dat dit een van de bekendste bossen is om het kleurentapijt van de hyacinten te bekijken. Des te meer reden om terug te komen in de lente!

Livierenbos

We wandelen Wallonië terug binnen en de vele kilometers en de brandende zon beginnen wat door te wegen. Gelukkig staan er in het Livierenbos tafels en bankjes, net op tijd en ideaal voor een welverdiende pauze. 

Op het einde van het Livierenbos wijken we van de GR-route af en wandelen we terug Vlaanderen in. Een half uurtje later komen we aan bij onze slaapplaats: B&B De Groene Weg

Overnachten in een pod 

600_0855-Edit.jpg
De gezelligheid van een houten pod

Eén voelen met de natuur? Dat kan in deze B&B met ecologische pods en zicht op het groen. Ik kan niet beschrijven hoe heerlijk het voelt om mijn schoenen uit te trekken en volledig tot rust te komen in dit knusse houten hutje. We genieten van het uitzicht met een Belgisch biertje en met twee nieuwsgierige schapen als buren.

De eigenaars Annette en Pieter verwelkomen ons met een glimlach in hun klein paradijs, waar de tijd wat trager lijkt te gaan. Met een focus op eenvoud en natuur, smullen we tijdens ons verblijf ook van Annette’s zelfgemaakte confituur, eitjes van hun kippen en hemels appelsap vers van de boomgaard.

Storm en warmte bij Moeder Agnes

‘S Avonds schuiven we onze voeten onder tafel bij Moeder Agnes, een restaurant op zo’n 20 minuten wandelen van B&B De Groene Weg. Het regent pijpenstelen, maar voor we het weten genieten we van hun traditioneel stoofvlees en een grote pot mosselen. Moeder Agnes wordt met veel passie gerund door de tweetalige Gwénaël en de Française Audrey, waar we al snel mee aan de praat geraken. 

Dag 3: Brakel - Geraardsbergen

Na een uitstekende nacht word ik wakker van een haan, een uil en nog andere vogels die ik in de verte hoor. Aan natuur en wilde diertjes geen gebrek! We kiezen op deze laatste dag voor een trage ochtend. Er staan minder kilometers op het programma en we gunnen ons lichaam - en vooral onze voeten - wat extra rust. Genieten doen we in de ochtendzon met een leuke ontbijtmand, en met twee sociale schapen die hopen dat we gaan delen in al dat lekkers. 

IMG_6254-Edit.jpg
Feeërieke ochtend taferelen in B&B De Groene Weg

Aangemoedigd door een fris briesje beginnen we aan de derde dag. We wandelen door de weidse velden en zien overal om ons heen bossen, mais en andere gewassen. Aan Belgische witblauwrunderen, die lopen te pronken in hun grote velden, ook geen gebrek. 

Na 2,5 uur stevig door te wandelen houden we een pauze aan de kerk van Zarlardinge, ideaal om Annette’s lunchpakket op te peuzelen. En dan is het zover: het laatste uur en half naar Geraardsbergen. 

Voor we Geraardsbergen binnenwandelen trakteren we onszelf nog op een fris watertje in het Bruggenhuis aan de Dender. Vervolgens wandelen we langs het water richting het centrum, een mooie wandeling waar menig fietsers en wandelaars dezelfde mening delen. 

Laatste zweetmomentje op de Muur 

DSC06405-Edit.jpg
De laatste klim van de driedaagse tocht

In Geraardsbergen zijn we klaar om een laatste keer te zweten. Omstreeks half drie komen we aan op de top van de Muur. We zien enkele fietsers eveneens een poging wagen, sommigen met meer succes dan anderen. De weg gaat steil omhoog, met kasseien die het er niet gemakkelijker op maken.

Onze driedaagse wandeling in de Vlaamse Ardennen zit er op, dat betekent dat we ons mogen trakteren in Café Het Hemelrijk. Terwijl we fietsers die de Muur aan het beklimmen zijn zien lijden, genieten wij van een welverdiend mattentaartje: een terecht populair gebakje uit Geraardsbergen. De perfecte afsluiter van een mooie trip! Er rest ons nu alleen nog de wandeling naar het station van Geraardsbergen, waar we gemakkelijk weer de trein naar huis kunnen nemen.

KoopenbergMorning.jpg
Het ochtendgloren van op de Koppenberg.

Deze drie dagen zijn voorbij gevlogen. Het voelt niet alsof we 73 kilometer hebben gewandeld, ook al vertellen onze voeten een ander verhaal. We hebben zoveel verschillende landschappen ontdekt en genoten van de perfecte afwisseling tussen het platteland, verkoelende bossen en gezellige dorpjes.

Heb jij geen schrik van een fikse wandeling en wil je een prachtig stukje België ontdekken? Ik kan het ten zeerste aanraden! De schoonheid van de Vlaamse Ardennen zal je verwonderen.  

Praktische informatie

Waar kan ik overnachten?

B&B BosbAAr

Genesteld in het hartje van het Kluisbos vind je Bosbaar: een kleine oase waar je na de eerste lange wandeldag je voeten kan laten rusten. Stijn en Sylvie hebben veel tijd en energie gestoken in de restauratie van deze oude boerderij, met een stijlvolle B&B en bar als resultaat.

Vanaf 18.00 uur is de bar gesloten en kan je deze unieke plek beleven in alle rust. Zorg ervoor dat je jouw overnachting ruim op voorhand reserveert, want er is slechts een beperkt aantal kamers beschikbaar.

B&B De Groene Weg

Deze Bed & Breakfast ligt op 30 minuten wandelen van het Hayesbos en biedt de  onvergetelijke ervaring om te overnachten in een pod. Er zijn drie pods en verschillende kamers ter beschikking. 

De Groene Weg is mooi gelegen en laat je toe om - indien gewenst - je eigen maaltijd te koken. Als je licht wil reizen, kan je een diner en heerlijke ontbijtmand reserveren. Ga je liever op restaurant? Restaurant Moeder Agnes ligt op slechts 20 minuten wandelen.

Let op: de tweede wandeldag is een lange dag. Maak je graag je tweede dag iets korter? Dan boek je best een extra verblijf.

Welk materiaal moet ik voorzien?

Hoewel dit een lange wandeling is, is het geen technisch terrein. Draag comfortabele sportschoenen, zoals trail loopschoenen of lichte wandelschoenen. 

Kampeeruitrusting heb je niet nodig, het grote voordeel van deze wandeling! Je kan overnachten (en je laten verwennen) bij de eetgelegenheden en de accommodatie onderweg. 

Zorg er voor dat je genoeg snacks en water bij je hebt. Ook een paar verse kleren om aan te trekken na het wandelen zijn aangeraden. Neem zeker voldoende water mee, want op de eerste dag zijn er niet veel plaatsen waar je je fles kan bijvullen. Afhankelijk van het seizoen, kunnen warme kleding, een regenjas en zonnecrème ook goed van pas komen!

Hoe geraak ik er?

De wandeling begint op de markt van Oudenaarde, maar je kan ook de wandeling vanuit Geraardsbergen laten beginnen. 

Deze driedaagse wandeling langs de taalgrens biedt de mogelijkheid om met de trein toe te komen in Oudenaarde en weer met de trein te vertrekken vanuit Geraardsbergen. Je kan je auto dus enkele dagen thuis laten staan of aan het station achterlaten. Gemakkelijk!

Wanneer is de beste periode voor deze wandeling? 

Deze wandeling kan je het hele jaar door doen, maar de lente en herfst zijn de beste periodes, want dan zie je de bossen in hun kleurenpracht. Het lenteseizoen beloont je met paarse hyacinten en in de herfst krijg je een oranje bladerentapijt.  

Welke route kan ik volgen?

Wij volgenden de Streek-GR Vlaamse Ardennen gedurende 3 dagen. Je kan de route zelf zo lang of zo kort maken als je zelf wil.

Bekijk de route hier.

Streek-GR Vlaamse Ardennen

Lieselot De Brauwer

Lieselot en Nico ontdekken de wereld met hun camera in de hand.

Ze schrijven een blog The World is a circus.

De foto's van Nico kan je hier ontdekken.