Wandelen tussen Helix en Bosberg

Wandelen tussen Helix en Bosberg

Zo kalm kan de wereld zijn

De Slow Down-wandelingen zijn ontwikkeld met één doel: je laten vertragen in een wereld die soms aan een verschroeiend tempo voorbij raast. Maar dat wil niet zeggen dat je lichaam het rustig aan moet doen. Een stevige inspanning helpt je vaak om alles eens op een rijtje te zetten – of gewoon, om je gedachten de vrije loop te laten.

Als je gaat wandelen tussen Helix en Bosberg, heb je maar liefst 11,5 kilometer staptocht voor de boeg. Je mag je stevige wandelschoenen dus niet vergeten. Wat je wél mag vergeten? Al de rest…

Helix_DavidSamyn.jpg
Wandel tussen Helix en Bosberg

Van Bosberg naar Raspaillebos

De eerste stap zet je aan de voet van de Bosberg. Hier trek je het sprookjesachtige Raspaillebos in, waar de roofvogels in grote getalen hun nesten bouwen. Het is een prachtig stukje natuur, met een ontzettend diverse fauna en flora. Je kijkt je de ogen uit en verbaast je over de hoeveelheid natuurgeluiden die je hier in de oren waaien.

Eens het wandelpad je uit het bos heeft geleid, stap je in een klap de open ruimte van Stiltegebied Dender-Mark in. Het weidse landschap verwelkomt je met een stevige bries en de geur van nat gras. In een oogwenk laat je de drukte van het dagelijkse leven ver achter je.

Raspaillebos_DavidSamyn.jpg
Raspaillebos_DavidSamyn2.jpg
Trek het sprookjesachtige Raspaillebos in en geniet van de diverse fauna en flora

Stiltegebied Dender-Mark: een unieke belevenis

Dit gebied is erkend stiltegebied. Op het 28 vierkante kilometer grote domein hoor je niets anders dan natuurlijke geluiden. Sinds 2001 ijvert de socio-culturele beweging Waerbeke voor de erkenning – en sinds 2019 is het ook officieel. Hier binnenwandelen is een ervaring zoals er maar weinig zijn. 

Wist je dat Vlaanderen volgens onderzoek een van de meest lawaaierige regio’s van Europa is? Plekken zoals deze bieden een onontbeerlijk tegengewicht vol schoonheid en natuur. 

Stiltegebied_Dender-Mark2.jpg
In het Stiltegebied Dender-Mark hoor je overwegend natuurlijke geluiden

Educatie + natuur = De Helix

Nu je toch met volle teugen aan het genieten bent van de omgeving, hou je natuurlijk ook halt aan natuureducatief centrum De Helix. Het is gelegen in het stiltegebied en heeft één missie: ons dichter terug bij de natuur brengen. En op een creatieve manier duurzaamheid stimuleren. 

In het centrum lopen voortdurend 3 tentoonstellingen: “Milieu en Gezondheid”,  “Stilte en geluid” & "Open kaart. Regio onder de loep". Van hieruit start je aan leuke fiets- en wandeltochten. Er zijn themawandelingen en activiteiten voor jong en oud. Vergeet zeker ook de vrij toegankelijke tuin niet in te wandelen. Je steekt er heel wat op!

NatuureducatiefCentrum_Helix_DavidSamyn.jpg
NatuureducatiefCentrum_Helix_DavidSamyn2.jpg
Het natuureducatief centrum de Helix stimuleert duurzaamheid op een creatieve manier

Ontspannen? Dat kan op verschillende manieren

Slow Down-wandelingen smeken natuurlijk ook om een momentje waarop je rustig kan eten. Even neerzitten en genieten van eerlijke smaken en gerechten, die met liefde zijn klaargemaakt. Op je route vind je enkele uitgelezen kansen om aan te schuiven. Restaurant Suskewiet, vlakbij KP40, serveert versbereide schotels uit de Belgische en Franse brasseriekeuken. 

Iets verderop vind je ijssalon ’t Vlindertje, waar ze heerlijk huisbereid schepijs serveren.

Overnachten in de buurt

Zoek je ook een plekje om de nacht door te brengen wanneer je komt wandelen in de Vlaamse Ardennen? In Zandbergen vind je originele Slow Cabins, eco-huisjes in de ongerepte natuur – maar toch voorzien van alle comfort. Ingericht voor met z’n tweeën, of voor een verblijf met de hele familie.

Daarnaast kan je ook een bungalow of trekkershut huren op Camping De Gavers. Maar ook B&B Den Ahthayet én B&B Hakuna Matata zijn aanraders van formaat.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Tussen Helix en Bosberg wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Raspaillebos_DavidSamyn4.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Tussen Helix en Bosberg wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Heirbaan 137
9500 Geraardsbergen
Length
11,4 km
Time
2u 20m
Terrain
52% Verhard
Actions
Bekijk deze route