Wandelen door het Kluisbos

Wandelen door het Kluisbos

Bomen, de liefde en grenzen ontdekken in één wandellus

Het grootste bos van de Vlaamse Ardennen wíl je natuurlijk ontdekken. Maar waar moet je beginnen? Er is zo veel te zien! Deze wandelroute is een mooi begin. 

Deze magnifieke wandeltrip brengt je via gezellige paadjes doorheen het statige beukenbos. Ideaal voor rustzoekers! 

rusten wandelaars Kluisbos_0.jpg
Wandelaars Kluisbos

Ecologische speeltuin voor de natuur

Het Kluisbos ligt zo’n 141m hoog op de Kluisberg en is heel gevarieerd. Dat komt omdat het bos in het verleden heel wat klappen moest verwerken. Nu zorgt het Agentschap voor Natuur en Bos voor een beheerplan, wat resulteert in een doordachte aanpak die de biodiversiteit én de oorspronkelijke bewoners van het bos ten goede komt.

De grote beuken en eiken worden gericht gekapt om open plekken te creëren. Op die manier krijgen andere plantensoorten de kans om te groeien. Het landschap wordt zo alleen maar waardevoller!

bos bomen kluisbos.jpg
Kluisbos

Gereserveerd voor de natuur

Maar een deel van het Kluisbos is reservaat. Hier is geen tussenkomst van de mens. Omgewaaide bomen blijven liggen. Daar komen insecten op af die dan weer door de vele vogels worden opgepeuzeld. Er ontstaan daar ook heel wat poelen waar padden en de zeldzame vuursalamander thuis zijn.

panorama Kluisbergen_0.jpg
Uitzicht op Wallonië

Grenzen verleggen

In de tocht van 6,4 km door het Kluisbos verleg je grenzen. Het bos ligt pal op onze taalgrens. Wees geen vreemde bij onze anderstalige landgenoten: steek deze imaginaire lijn tijdens je wandeling gerust even over. Van gluren bij de buren ga je niet dood! Meer nog: je wordt er een completer mens van. 

In open plekken geniet je van vergezichten van het Waalse landschap. Het is eens wat anders dan de Vlaamse Ardennen, zo tussendoor. Een welkome aanvulling op een sowieso bijzonder rijk aanbod aan landschappen op je tocht.

boshyacinten voorjaarsflora kluisbos_0.jpg
Boshyacinten Kluisbos

Feeëriek tafereel

Blijf wel hangen, want er valt zoveel te beleven dat je niet wil missen. In het voorjaar kleuren grote delen van het bos helemaal paars. De boshyacinten bloeien dan volop. Ze gooien een immens paars kleurentapijt over de bodem van het bos, wat een feeëriek schouwspel oplevert. Een prachtig tafereel dat je minstens één keer in je leven moet hebben gezien.

liefdesbron kluisbos_0.jpg
Liefdesbron

Zoek een lief in het Kluisbos

Wie weet brengt de wandeling nog een mooi extraatje met zich mee. Het Kluisbos is een Liefdesbron rijk. Volgens de legende vindt iedereen die met zijn blote voeten in de Liefdesbron staat, binnen het jaar gegarandeerd een nieuwe liefde. Dat is het proberen waard, toch? Baadt het niet, dan schaadt het niet – die schrijffout staat er voor een reden! En je hebt er meteen een verfrissing bij.

wandelaar kluisbos_0.jpg
Wandelaar Kluisbos

Op schoot bij Peetje en Meetje

Op je wandeling kom je naast potentiële liefde ook Peetje en Meetje tegen. Deze twee grote rotsblokken zijn de voetstukken van een oude offertafel. Als er niet geofferd werd, werd er wel rechtgesproken in het Kluisbos. 

Dat bewijst Rechtbank de Vierschaar. De naam verwijst naar vier banken of scharen waarop de schepen, de aanklager, de beschuldigde en de verdediger plaatsnamen. En waar natuurlijk recht werd gesproken, op de ouderwetse manier.

bosbaar.jpg
B&B en pop-up bar BosbĀĀr

Op de top

Op de top van de Kluisberg staat de Toren. Ten tijde van Napoleon diende het merkwaardige bouwwerk als uitkijkpost. Ook op de top: tijd en ruimte voor ontspanning. Keuze in overvloed tussen alle terrassen in en rond het bos. Bij Aux Acacias moet je zijn als je kinderen in je gezelschap hebt. Deze tearoom heeft uitzicht op het speelbos. De kleintjes kunnen dus naar hartenlust ravotten. 

Gezellig is het ook in de BosbĀĀr. Oorspronkelijk was dit een pop-upproject, maar het is al die tijd toch maar blijven hangen. In de winter is het lekker warm rond de vuurkorven. Je kan een streekbier drinken of een hartige snack eten. Wie wil kan zelfs blijven overnachten! Lekker uitgebreid eten? ’t Konijntje! Kies iets van de menukaart of laat je verrassen door de suggesties van de chef.

rustbank taalgrens_0.jpg
Rustbank taalgrens

Bewandel de route

Het allergrootste bos van Oost-Vlaanderen móet je gezien hebben. Deze Kluisbos wandelroute brengt je langs de hoogtepunten en heeft nog wat extraatjes in petto. Stapschoenen aan en ontdekken maar!

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Kluisbos wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg?

Kluisbos vlondertrap.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Kluisbos wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Torendreef
9690 Kluisbergen
Length
6,5 km
Time
1u 20m
Terrain
58% Verhard
Actions
Bekijk deze route