Fietsen langs de Ronde van Vlaanderen: Rode Lus

Fietsen langs de Ronde van Vlaanderen: Rode Lus

Dwing zelf dé Muur op de knieën - en win je Ronde van Vlaanderen

De snedige hellingen van de Ronde overwinnen, is de enige manier om je Ronde te winnen. Met de Rode Lus van Vlaanderens Mooiste zet je een aantal pittige kuitenbijters op je programma. 

Het summum van het parcours? De enige, echte Muur van Geraardsbergen. Vroeger de iconische aankomst van een al even iconische koers. Vandaag nog steeds een cruciaal ingrediënt van een van de meest legendarische wielerwedstrijden ter wereld. En nu staat die op jouw menu. Honger? We mogen het hopen. Hup, rep je richting Centrum Ronde van Vlaanderen voor de start van jouw Ronde.

DeMuur_Geraardsbergen2.jpg
Beklim de enige, echte muur van Geraardsbergen

Dwars door en over de muur

De Rode Lus – het broertje van de Gele en Blauwe lus van de Ronde – serveert je enkele van de taaiste hellingen uit de koers. Eens je in Geraardsbergen bent aangekomen, voel je de mystieke adem van de Muur in je nek hijgen. Je weet dat hij komt. Je weet dat hij het uiterste van je zal vergen. Toch zet je moedig door, duw je net iets steviger op de pedalen en veeg je het zweet van je voorhoofd.

Daar is-ie. De Kapelmuur. De mythische Oudenberg, die je bij elke trap weer naar beneden lijkt te duwen. Als een meesterlijke uitdager die al z’n kracht aanwendt om je klein te krijgen. Maar jij laat je niet kennen. Duw voor duw stuw je jezelf naar de top. Je balanceert en manoeuvreert je naar de meest toegankelijke stukje rijbaan. Met de grootste moeite combineer je kracht met evenwicht – en tem je de Muur.

Oudenberg.jpg
De mythische Oudenberg is een stevige brok

Een moeilijk te verteren buffetje

Als je denkt dat die beklimming de enige uitdaging op je pad is, dan ben je stevig mis. Er ligt immers nog een buffetje aan moeilijk te verteren hellingen op je te wachten in de Rode Lus. Niet alleen de Muur werpt je terug op je meest primitieve krachten. Ook de Foreest, de Berendries, De Eikenberg én de Bosberg worden in de pan gezwierd en opgebakken tot een verdraaid stevige hap. 

Gelukkig kan je onderweg ook nog genieten van het magistrale landschap van de Vlaamse Ardennen. Je fietst rakelings langs Provinciaal Domein De Gavers. En hier en daar staat een pareltje aan de horizon, zoals de Bossenaremolen in Etikhove. Precies dié afwisseling maakt van het Rondeparcours de gedroomde rit voor elke wielerfanaat.

Eikenberg.jpg
De kasseien van de Eikenberg zijn stevige kuitenbijters

Eindelijk aangekomen

We gaan er niet om liegen: de Rode Lus is een kwelduivel voor de wielerliefhebber. Door hem uit te rijden, krijg je nóg meer ontzag voor de helden van de koers. Atleten die hier het verschil maakten tussen eeuwige roem en die zure tweede plek. Hier triomfeer je in het spoor van iconen zoals Terpstra, Boonen, Gilbert en zelfs Merckx. Geen slecht lijstje om in te vertoeven, toch?

114 koerskilometers later ben je weer waar je daarstraks vertrok: aan het Centrum Ronde van Vlaanderen. Hier kan je weer opleven bij een verfrissende douche, voor je het Centrum induikt om de magnifieke tentoonstellingen en activiteiten te beleven. Afsluiten doe je met een hapje en een fris drankje in de brasserie. Moe, maar zó voldaan.

CRVV.jpg
Beleef de magnifieke tentoonstellingen en activiteiten in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen

Horeca in overvloed (en gelukkig maar)

Hoe je de Rode Lus afwerkt, dat kies je zelf: in één memorabele ruk of in zelf gesneden partjes. Als je voor die laatste optie kiest, dan zijn er onderweg gelukkig genoeg pitstops om op krachten te komen. 

Zet je fiets even aan de kant en kikker op bij een fris drankje in ’t Bruggenhuis, ’t Hemelryck, ’t Hol van Pluto of In den Trap Op. Stuk voor stuk cafeetjes waar de liefde voor de koers zit ingebakken.

Logeren naast de Ronde van Vlaanderen

Wil je de beentjes écht wat rust gunnen? Boek dan een overnachting bij een logies in de buurt. Boek een vakantiewoning – zoals Vakantiewoning Kanak of Vakantiewoning Koppenherberg waar je met de hele familie of vriendengroep comfortabel kan logeren.

Kamperen_De_Gavers.jpg
Neem je tent mee en ga kamperen op het Provinciaal Domein De Gavers

Tijd voor jouw Ronde

Kan je niet wachten om jouw eigen Ronde van Vlaanderen te rijden? Prik dan snel een datum om de Rode Lus te bedwingen. Afspraak aan het Centrum Ronde van Vlaanderen!

Koppenberg_Oudenaarde_Strava_Flandrien_Challenge(2).jpg
Start jouw Flandrien Challenge op Strava

Strava Flandrien Challenge

Met de Flandrien Challenges weet je voortaan tot op de seconde hoe snel je de legendarische hellingen uit Vlaamse klassiekers oprijdt. Meet jezelf aan de profrenners of vergelijk met je vrienden. Via de Strava app registreer je (automatisch) jouw tijd tussen de gemarkeerde begin- en eindstreep van het Challenge segment op bekende hellingen en kasseistroken. 

Meer info

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Rode lus van de Ronde van Vlaanderen fietsroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Fietser op de Muur van Geraardsbergen

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Rode lus van de Ronde van Vlaanderen fietsroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Markt
9700 Oudenaarde
Length
115,8 km
Time
6u 20m
Actions
Bekijk deze route