Mountainbikeweekend met vrienden

Mountainbikeweekend met vrienden

Stappen, mountainbiken en barbecueën: alle ingrediënten voor een ontspannen weekend

Tot voor tien jaar had ik nog nooit van de Vlaamse Ardennen gehoord. De enige Ardennen die ik kende? Die lagen in het zuiden van het land. Pas toen ik van Limburg naar Gent verhuisde, begon er mij iets te dagen: hier zijn ook Ardennen. De Vlaamse Ardennen.

janthans_instagram_post_200202_181947_1.jpg
Jan Thans

Door Jan Thans

Mijn late ontdekking schreeuwde om bezocht te worden, want als kind was ik al gek op die Ardennen in het zuiden van het land, met zijn eindeloze bossen en gezellige terrasjes. Alleen de autoritten heuvelop- en afwaarts vielen mij tegen. Ik werd wagenziek. 

Zouden de Vlaamse Ardennen hieraan kunnen tippen? Ik nam de proef op de som en trok er, samen met mijn partner en een stel vrienden, naartoe. De uitvalsbasis voor ons winterweekendje zou Kluisbergen worden, op een zucht van het Kluisbos, de Kwaremont en de Paterberg. Namen die bij wielerliefhebbers klinken als een klok. 

20200201 - Vlaamse Ardennen - 029.jpg
20200201 - Vlaamse Ardennen - 032.jpg
Vakantiewoning De Chasse Patate

Wielrenners boven

Na nog geen uur rijden bereikten we Kluisbergen. Ons weekend was nog maar begonnen en de Vlaamse Ardennen scoorde al meteen een voltreffer: ik werd niet wagenziek. 

De bordjes van de Eddy Merckx-fietsroute brachten ons bij ‘De Chasse Patate’. Dat is een wielerterm voor als een renner uit het peleton ontsnapt, de kopgroep probeert te bereiken maar halverwege de jacht moet staken. Toegegeven: dat heb ik moeten opzoeken. Maar hoe kom ik daar nu bij? Wel, ‘De Chasse Patate’ was ook de naam van de vakantiewoning waar we de komende dagen zouden doorbrengen.

De Chasse Patate’ is een knap gerenoveerde schuur die onderdak biedt aan zestien personen. Je krijgt er het uitzicht op de Kwaremont voor niets bij. Alles is hier gemarineerd in de Vlaamse voorjaarsklassiekers. De acht slaapkamers dragen een voor een de naam van een bekende beklimming: de Muur, de Patersberg, de Hotond,... 

20200201 - Vlaamse Ardennen - 001.jpg
20200201 - Vlaamse Ardennen - 033.jpg
Eetcafé In de Zon

Onder de veren

Nadat Koen Descamps onze huurmountainbikes en helmen bezorgde, konden we de streek in het schemerdonker beginnen verkennen. Een onverhard pad jaagde ons de Kwaremont op, recht in de armen van het ‘Eetcafé In De Zon’, zo’n typisch gezellig en authentiek eetcafé waar je eigenlijk liefst niet meer wil vertrekken. Maar toch: de volgende dag moesten we dit glooiende landschap zien te temmen met onze ongetrainde kuiten. We konden maar beter op tijd onder de veren.

20200201 - Vlaamse Ardennen - 020.jpg
Mountainbiken op de Kwaremont

Respect en geduld

Zaterdag ontbijt op bed? Veel scheelde het niet: de bakker uit de buurt bracht ons het ontbijt tot aan de deur, daarna hing Boudewijn al aan de bel. Boudewijn is een frisse zestiger die ons zou begeleiden op de mountainbike. We konden toch onmogelijk een weekend in Kluisbergen doorbrengen zonder op een zadel te zitten? Hij was een echte professional. Fietste al zijn hele leven onder meer in competities in Australië. En wij? Wij hadden al maanden geen fiets meer aangeraakt. 

Boudewijn nam ons op sleeptouw op een 35 kilometer lange, bewegwijzerde mountainbiketocht van Sport Vlaanderen. Hij had veel respect en geduld voor onze onkunde, dat moet wel gezegd worden. Hij pushte nooit maar motiveerde ons de bekende hellingen op. Boven aangekomen waren we telkens buiten adem maar tevreden voor het uitzicht waarop we getrakteerd werden.

20200201 - Vlaamse Ardennen - 009.jpg
20200201 - Vlaamse Ardennen - 013.jpg
Wielercafé D'oude Hoeve

Volks wielercafé

Na 25 kilometer klimmen en dalen vonden we dat we wel een pauze verdiend hadden. Ons pad kruiste het ‘Café D’Oude Hoeve’ in de Ronde van Vlaanderenstraat, een volks wielercafé waar we nu wel op ons plaats zaten. De muren waren gelamineerd met foto’s van wielerlegendes die de hellingen bedwongen hadden en het stoofje gloeide zijn warmte alle kanten op. De vloer zat verstopt onder een laagje stro om het slijk dat de kuddes wielertoeristen uitstampten makkelijker weg te borstelen. 

Na de naar onze normen stevige fietstocht, keerden we terug naar het basiskamp, ‘De Chasse Patate’, waar we de modderspatten van ons lijf spoelden. We waren best trots op onze ervaring dus beloonden we onszelf met een winterbarbecue. Slagerij Blockeel bracht het vlees, wij moesten het enkel nog kruiden en op de grill gooien. Moe maar voldoen speelden we nog gezelschapsspelletjes bij een lekker glaasje wijn.

20200202 - Vlaamse Ardennen - 036.jpg
20200202 - Vlaamse Ardennen - 037.jpg
20200202 - Vlaamse Ardennen - 040.jpg
20200202 - Vlaamse Ardennen - 045.jpg
20200202 - Vlaamse Ardennen - 046.jpg
Op ontdekking in het Kluisbos

Lukraak wandelen

Zondag uitslapen? Vergeet het maar. We spraken af om vroeg op te staan zodat we zo lang mogelijk konden genieten van onze laatste dag in de Vlaamse Ardennen. Vandaag gingen we eens controleren of de streek zijn bijnaam ‘Wandelwalhalla’ wel waard was.

We trokken het Kluisbos in waar we lukraak een route uitkozen en de pijltjes volgden. Het bos ligt op de grens met Wallonië dus je steekt regelmatig de taalgrens over. Opnieuw zijn de uitzichten elke omweg waard. Test geslaagd dus: ook om te wandelen ben je hier aan het juiste adres.

Midden op de route ligt de bosbĀĀr, een B&B met eetcafé en groot terras dat ook voor passanten geopend is. We stopten er voor een uitgebreide brunch en werden meteen verliefd op het interieur. Zo mooi! Na een laatste koffie was het tijd om terug te keren naar onze vakantiewoning, nog even in de zetel te hangen en dan onze koffers in te pakken.
 
 

Marketingcookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Dicht bij huis

Het kan echt wonderen doen om een weekendje te ontsnappen aan alle drukte en verplichtingen. Wat ik vooral geleerd heb, is dat je niet per se ver weg moet gaan. Soms liggen de mooiste plekken bijna onder je neus. Voordat je de wereld gaat ontdekken: verken eerst de omgeving aan je voordeur. 

Bekijk de tips om zelf te mountainbiken in de Vlaamse Ardennen