1. Proef de geutelingen van Brakel
In en om Elst (Brakel) zijn geutelingen een fenomeen. De naam is streektaal voor ‘gegoten koek’: een op-en-top streekgebak dat een beetje lijkt op een dikke pannenkoek, maar dan lekker luchtig en smeuïg. Het beslag wordt met een pollepel op een kleitegel in een gloeiend hete oven gegoten. Vandaar dus de naam.
Nog tot het begin van de 20ste eeuw bakte heel Elst geutelingen voor de pelgrims die massaal op bedevaart kwamen om hun tandpijn af te smeken op de feestdag van de heilige Apollonia. Na de jaren 1930 verwaterde die activiteit een beetje, maar sinds 1970 is ze weer aan een fikse opmars bezig. In 1981 richtte Johan De Koekelaere het geutelingencomité op dat tot op de dag van vandaag rond 9 februari een kermis organiseert: de geutelingenfeesten.
Bakdemonstraties
Een bezoekje aan het fameuze Geutelingenmuseum nodigt uit tot proeven – of zelf je geuteling bakken! Op 19 en 26 februari staan bakdemonstraties op het menu. Eerst leert de plaatselijke KSA je de kneepjes van het vak, daarna kun je zelf je kookkunsten uitproberen.
Wandeling
De bakdemonstraties zijn een ideaal vertrek- of eindpunt voor een gegidste wandeling langs het Geutelingenpad, ook op 19 en 26 februari. Je struint er langs de meest pittoreske plekjes van de Vlaamse Ardennen, met onder meer de machtige molen Perlinck, waar Herman Teirlinck zijn verhaal over Maria Speermalie schreef. Verderop tref je het bijzondere, ietwat verscholen monasterium Mariakluizen, waar broeder Yvan je gastvrij ontvangt in zijn tot heiligdom omgetoverde hoeve.
Het Geutelingenpad is het hele jaar door te bewandelen. De gegidste wandeling is betalend en op reservatie. Meer info hier.
1. Proef de geutelingen van Brakel
In en om Elst (Brakel) zijn geutelingen een fenomeen. De naam is streektaal voor ‘gegoten koek’: een op-en-top streekgebak dat een beetje lijkt op een dikke pannenkoek, maar dan lekker luchtig en smeuïg. Het beslag wordt met een pollepel op een kleitegel in een gloeiend hete oven gegoten. Vandaar dus de naam.
Nog tot het begin van de 20ste eeuw bakte heel Elst geutelingen voor de pelgrims die massaal op bedevaart kwamen om hun tandpijn af te smeken op de feestdag van de heilige Apollonia. Na de jaren 1930 verwaterde die activiteit een beetje, maar sinds 1970 is ze weer aan een fikse opmars bezig. In 1981 richtte Johan De Koekelaere het geutelingencomité op dat tot op de dag van vandaag rond 9 februari een kermis organiseert: de geutelingenfeesten.
Bakdemonstraties
Een bezoekje aan het fameuze Geutelingenmuseum nodigt uit tot proeven – of zelf je geuteling bakken! Op 19 en 26 februari staan bakdemonstraties op het menu. Eerst leert de plaatselijke KSA je de kneepjes van het vak, daarna kun je zelf je kookkunsten uitproberen.
Wandeling
De bakdemonstraties zijn een ideaal vertrek- of eindpunt voor een gegidste wandeling langs het Geutelingenpad, ook op 19 en 26 februari. Je struint er langs de meest pittoreske plekjes van de Vlaamse Ardennen, met onder meer de machtige molen Perlinck, waar Herman Teirlinck zijn verhaal over Maria Speermalie schreef. Verderop tref je het bijzondere, ietwat verscholen monasterium Mariakluizen, waar broeder Yvan je gastvrij ontvangt in zijn tot heiligdom omgetoverde hoeve.
Het Geutelingenpad is het hele jaar door te bewandelen. De gegidste wandeling is betalend en op reservatie. Meer info hier.
- Straat + huisnummer
-
Ommegangstraat 3
9660 Elst - info@geutelingen.be
- Telefoonnummer
- +324 92 91 41 99
- External_link
- https://www.geutelingenelst.be/