Familieweekend in de Vlaamse Ardennen

Familieweekend in de Vlaamse Ardennen

Een beestig leuk herfstweekend

Evie
Auteur

Evi en de spruitjes

De Vlaamse Ardennen zijn met hun glooiende heuvels, magische bossen en gezellige dorpjes een paradijs voor wandelaars. Je vindt er bovendien heel wat leuke logeeradresjes. Ideaal voor een familievakantie, dus.

Evi ( @evi­_en_de_spruitjes_) ging samen met haar man en 4 kinderen een weekendje verblijven in de Vlaamse Ardennen. Hun verslag lees je hier. 

DSC_2679.jpg
IMG20221022085058.jpg
De kinderen voelen zich onmiddellijk thuis in deze familievriendelijke B&B.

We checkten vrijdagavond in bij de kindvriendelijke B&B Hoeve De Schapenkop gelegen in het prachtige Ronse. Na een warm welkom mochten we direct onze voetjes onder tafel schuiven voor een heerlijke maaltijd bereidt met streekproducten. 2 van onze dochters hebben autisme en zijn heel moeilijke eters. Ik gaf op voorhand door wat wel en niet lukt en daar werd heel mooi rekening mee gehouden. Zo was er geen stress voor niemand van ons.

Stilzitten is niet zo hun ding maar gelukkig is er een speelhoek en een grote tuin met speeltoestellen en natuurlijk allemaal diertjes.

De kamers zijn ruim en  voorzien voor gezinnen met kinderen of je kan ook meerdere kamers boeken om er een gezellig familieweekend van te maken.

Ontbijt, ook weer met heerlijke streekproducten, is tussen 8u en 10u en daarna kunnen kinderen met een mandje gevuld met lekkers de dieren eten geven. Ik moet er niet bijzeggen dat ze dit fantastisch vonden om te doen.

Muziekbos
Een herfstwandeling in het Muziekbos.
De Ijsmolenhoeve
De speeltuin op de Ijsmolenhoeve.

Leuke activiteiten in de Vlaamse Ardennen

Een weekend is te kort om al het moois te ontdekken maar hieronder vinden jullie een overzicht van onze uitstapjes:

Een wandeling in het Muziekbos van Ronse:

Op de website vind je verschillende wandelroutes. Wij parkeerden onze wagen aan de Ijsmolenhoeve en wandelden van daaruit de knooppunten 92-91-59-58-35-91-92. Deze Muziekboswandeling was ongeveer 5km en bracht ons langs de Geuzentoren en verschillende speeltoestellen in het bos. Bij aankomst konden de kinderen spelen in de speeltuin van de Ijsmolenhoeve en bestelden we ook iets lekkers om te eten en drinken.

pam Ename
De geschiedenis van Ename ontdekken.
kerk Ename
Het prachtige erfgoeddorpje Ename.

Provinciale Erfgoedsite Ename

Heel Ename ademt geschiedenis uit. We parkeerden onze wagen in het dorp en wandelden richting de prachtige gerestaureerde Sint- Laurentiuskerk.

Als verzamelpunt voor alle informatie moet je bij Erfgoedcentrum Ename - pam Ename zijn. Ooit stond hier een burcht die de grens van het Duitse keizerrijk moest beschermen. Je kan het museum individueel bezoeken. Kinderen zijn gratis. Je kan een snoezelrugzakje ontlenen voor kindjes met autisme en op hun website vind je ook een draaiboek terug voor personen met autisme. Zoiets kunnen wij alleen maar toejuichen en maakt voor ons als gezin een bezoekje veel aangenamer.

Wij kregen een leuke vragenlijst mee voor onze kids. Zo was het bezoek verre van saai en werden ze op een leuke manier bezig gehouden en leerden ze op een speelse manier bij over het leven in een abdij. Het allerleukste vonden ze misschien wel de microscoop en het vergrootglas om o.a. skeletten en zaden van dichtbij te bekijken. Oh ja en hun verkleden als een monnik was ook een hoogtepunt.

Op het einde van de tour kregen ze nog een klein aandenken mee. Ons bezoekje duurde ongeveer een klein uurtje.

Van hieruit kan je ook makkelijk een wandeling maken in het bos van Ename. Je kan ook hier weer een leuk bosrugzakje ontlenen voor kinderen om mee op pad te nemen. Hiervoor reken je best wel ongeveer 1,5 uurtje. Voor onze kinderen was één wandeling op een dag al meer dan genoeg dus sloegen we deze over.

Wij staken wel de steenweg nog over om naar het archeopark te wandelen. Hier vind je de overblijfselen van een abdij en ook wat leuke volkstuintjes. Hier konden ze even gewoon spelen en we hadden geluk want het warme zonnetje was van de partij.

Voor het avondeten kwamen we terecht in ‘The Backyard’, gelegen in het centrum van Ronse waar we heerlijk hebben gegeten. Er is ook een kindermenu kaart en psst … de frietjes zijn a volonté!

Alpacawandeling
Op stap met een alpaca.
Alpacawandeling
De alpaca's zijn superschattig.

Wandelen met Alpaca’s

Ik moet er niet bij vertellen dat dit hoog op de bucketlist van onze meisjes en ook stiekem op die van mij stond. Op een klein half uurtje rijden van Ronse kom je terecht in Mullem bij Alpaca Vlaanderen. We werden opgewacht door de super lieve eigenares. We wandelden door een mooie, grote poort en kwamen in de tuin terecht waar wel 7 hele schattige alpaca’s met al even schattige namen en elke hun eigenwijze karakter op ons stonden te wachten.

We mochten elk een alpaca vriendje uitkiezen. Het was wel wat wennen want deze diertjes hebben hun eigen willetje en doen gewoon hun zin. Net zoals mijn kinderen dus.  De wandeling duurt 1,5 uur maar is op alpaca tempo, dus helemaal niet zo ver. Onderweg kwamen we veel te weten over deze schattige dieren en hadden we heel wat bekijks.

Eenmaal terug mochten we de dieren nog eten geven en konden de kinderen nog wat spelen en knuffelen met hun alpaca-vriendjes.

Een uitstap die onze harten sneller deed kloppen en die zeker voor herhaling vatbaar is.

En zo zat ons weekend Vlaamse Ardennen erop. We hebben genoten van begin tot einde en komen zeker nog eens terug om al het andere moois van de streek te ontdekken.

Evie

Evi en de spruitjes

Mama van 4 kinderen met blog gaat over het soms chaotische gezinsleven. Over de uitdagingen met haar eigen ziekte én de zorg voor een zorgenkindje.