De Ronde van Vlaanderenstraat

Musea en erfgoed
De Ronde van Vlaanderenstraat
Kluisbergen
Straat + huisnummer
Ronde van Vlaanderenstraat
9690 Kluisbergen

Voor wie dag en nacht de heldhaftige koers wilt beleven, is er de Ronde van Vlaanderenstraat. Beleefd door talloze wielerliefhebbers die nooit genoeg krijgen van deze iconische Vlaamse wielerwedstrijd. 

Hier wordt hulde gebracht aan de grootste atleten van de Ronde. Figuren die tot de verbeelding spreken, die op wilskracht én spierkracht monumentale prestaties neerzetten door de jaren heen. Hier fiets je door de rijke geschiedenis van Vlaanderens Mooiste. En word je zelf een deel van dit stukje Vlaams sporterfgoed.

Van straat naar monument

1,2 kilometer lang is de Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont. 1.200 meter lang word je ondergedompeld in de koers. 

Bekijk tien levensgrote portretten van helden die de tegenstand op een hoopje reden en zo op het hoogste schavotje van de Ronde belandden. Fiets over de kilometerlange erelijst die op het wegdek werd aangebracht. En bewonder de wall of fame  voor alle 125 winnaars van Vlaanderens Mooiste - 106 bij de mannen en 19 bij de vrouwen. waarin de 76 Rondewinnaars werden verwerkt. Die vind je terug aan het monument van Karel Van Wijnendale en is een eerbetoon aan de iconen van de wielerwereld.

RVV_Straat2_BramElewaut.jpg
MonumentRVV.jpg
Wall of fame eert de helden en heldinnen van de Ronde

Altijd goed omringd

Wanneer je hier op de trappers gaat staan, word je niet alleen omringd door de legendarische atleten uit de Hoogmis van de Koers. Ook het landschap rond je vormt mee de mythische ervaring die je hier beleeft. Dit stukje van de Vlaamse Ardennen staat niet voor niets bekend als Vlaanderens Mooiste Landschap. 

De glooiende heuvels, die zich soms omvormen tot venijnige kuitenbijters die alleen met doorzettingsvermogen en liters zweet te temmen vallen, zijn jouw compagnons de route. Adem diep de zuivere lucht van de Vlaamse Ardennen in en geef het beste van jezelf. Samen met de indrukwekkende reeks aan winnaars die je goedkeurend aankijken vanuit de berm.

RVV_Straat4_DavidSamyn.jpg
Ronde van Vlaanderenstraat 3 Jelle Vermeersch.jpg
Onder goedkeurend oog van de winnaars van de Ronde kan je het beste van jezelf geven

Daag jezelf uit

Natuurlijk stop jij niet op het einde van de Ronde van Vlaanderenstraat. Jij wilt meer, harder, verder en beter. En dus brei je meteen een vervolg aan je fietstocht. Daar is de Blauwe Lus uit de Ronde, die ook in deze straat passeert, perfect voor geschikt.

Deze korte, vinnige route brengt je langs ontzagwekkende hellingen zoals de Oude Kwaremont, de Koppenberg én de Taaienberg. Een taaie noot om te kraken, dat staat vast. Maar jij, jij kan dat. Als je de hele lus wilt fietsen en op je weg de Ronde van Vlaanderenstraat wilt ontdekken, dan start je best aan het Centrum Ronde van Vlaanderen, even verderop.

Koppenberg_Oudenaarde_Strava_Flandrien_Challenge(1).jpg
Bedwing de Koppenberg in de Blauwe Lus

Je blijft graag hangen

Na een uitputtend dagje koersen en vechten tegen de wind, verdien je wat rust en heerlijke ontspanning. Gelukkig is er in de Vlaamse Ardennen ook daar aan gedacht. Hou halt in Café D’Oude Hoeve, een authentiek koerscafé waar de liefde voor het wielrennen uit elke hoek komt aanwaaien. Trakteer jezelf op een frisse pint, een deugddoende frisdrank of een typisch streekbiertje. En kom even tot jezelf, omringd door liefhebbers van de koers van over de hele wereld.

’s Avonds kan je tevreden uitrusten in vakantiewoning De Flandrienhoeve. Deze gerenoveerde hoeve is de gedroomde locatie voor vriendengroepen en families met een passie voor de koers. Je kan hier met tot wel 30 personen terecht, in een perfect gerenoveerde vierkantshoeve met alle faciliteiten. Goed nieuws voor mensen die minder graag op de trappers gaan: deze hoeve ligt ook ideaal om de wandelroutes in de Vlaamse Ardennen te ontdekken. Een aanrader voor iedereen, dus!

D'oude_Hoeve.jpg
Het authentiek koerscafe D'Oude Hoeve waar de liefde voor wielrennen uit elke hoek komt aanwaaien

Kom langs in de Ronde van Vlaanderenstraat

Wil je de Ronde verder ontdekken? Bekijk dan zeker onze 5 Must Do’s voor de Ronde van Vlaanderen. Dit koersmonument blijft je maar uitdagen. Wil je de uitdaging aangaan? Dan is de Ronde van Vlaanderenstraat het perfecte startpunt. Tot snel!