Zullen we dan nu een terrasje doen?

Zullen we dan nu een terrasje doen?

7 leuke tips om te genieten

Natuurlijk kom je naar de Vlaamse Ardennen om te verdwalen tussen de groene heuvels, velden en bossen. Omdat je ernaar uitkijkt om in onze musea langs de historische rijkdommen en erfgoedschatten te slenteren. Maar zodra je die ervaring rijker bent en je moe bent van de indrukken of de inspanning – misschien zijn je benen wat verzuurd of heb je een blaar op je grote teen – dan zal je moeten toegeven dat een terras geweldig deugd kan doen. We hebben er in alle maten en oppervlakten. Je komt ze tegen op de meest onverwachte plekken. Voor wie er echt aan toe is en niets aan het toeval wil overlaten, hebben we er alvast een paar op een rij gezet. 

De Amberhoeve in Schorisse
67659104_2242420992716119_4589394893348012032_n.jpg
TuinAmberhoeve2.jpg
TuinAmberhoeve3.jpg

1. Orangerie De Amberhoeve - Schorisse (Maarkedal)

In deze prachtige landelijke B&B De Amberhoeve in Schorisse kan je, ook zonder overnachting, komen genieten van een lekker stuk huisgemaakte taart met koffie of thee, verfrissende limonades en bieren. Het terras prijst zichzelf aan maar eenmaal je met de orangerie hebt kennisgemaakt ... zal je toch wat keuzestress ervaren om een plaats te kiezen. 

De Amberhoeve biedt ook heel wat extra activiteiten aan: van een wandel- en fietsarrangement, tot ontbijtafspraken en fruits-de-mer avonden.

Open: Za & Zo: 14-19u 

Orangerie De Amberhoeve

Wandelroute in de buurt: Dwaallichtroute 

Beaucarne.jpg
Huis Beaucarne binnenkoer Ename - David Samyn.jpg
20180615 Huis Beaucarne 00112.jpg
Huis-Beaucarne4.jpg

2. Huis Beaucarne - Ename (Oudenaarde)

Wie zich op de binnenkoer van Huis Beaucarne laat verleiden door de drankenkaart of de keuze voor de zondagse brunch kan dat zonder argwaan te wekken camoufleren als een culturele activiteit. De 18de-eeuwse meesterwoning is tot in de kleinste details bewaard en vertelt, zoals de rest van het dorp, het verhaal van een indrukwekkende verleden. 

Het unieke van Huis Beaucarne is dat de huidige bewoners je meenemen langs al die uitzonderlijke vertrekken. Julien Fornari en Lena Vastesaeger, nazaten van de familie Beaucarne, vertellen met veel passie en vuur over de pracht van hun woning. Ook de tuin met de historische serres kan je bezoeken op reservatie. 

Theehuis open:
Vanaf mei tot oktober:

  • Za: 14-20u
  • Zo: 14-18u

Bezoek: De woning, tuin en druivenserre kunnen iedere dag van het jaar bezocht worden (met reservatie). Ook dan kan er iets geconsumeerd worden, maar dan exclusief voor de bezoekers. 

Tip: Iedere zondag kan je aansluiten bij een geplande rondleiding aan de woning, tuin en druivenserre - aan individueel tarief (25€/persoon).

Huis Beaucarne

Wandelroute in de buurt: Wandelen in Bos 't Ename

 

terras stokerij van damme.jpg
Stokerij pers LR-2.jpg
StokeriVanDamme_Slaapkamer_Uitzicht.jpg

3. Stokerij Van Damme - Balegem (Oosterzele)

Stokerij Van Damme is wat de naam doet vermoeden: een jeneverstokerij. Maar het is er niet zomaar één; het is de laatste warme stokerij van de Benelux. Behalve dát is het ook: een actieve boerderij voor akkerbouw en veeteelt, een B&B, een winkel met lekkers en ... een fantastische pleisterplek. Jawel, inclusief terras.

Hier kan je uiteraard genieten van de Balegemse jenerver en de afgeleide specialiteiten. Een geurige kop koffie, met een pittige jenever of een heerlijke advocaat, en een hartig zoet gebak. 

Open: 
elke dag: 14-18u30 (vrijdag gesloten)

Stokerij Van Damme

Wandelroute in de buurt: De Heks van Balegem
 

break@4.jpg
break4.jpg
break4_1.jpg

4. Eetkaffee Break@4 - Idegem (Geraardsbergen)

Tussen de het Dender-sas van Idegem en de kerk ligt Eetkaffee Break@4 voor anker. Van op de Dijk kom je er via een authentiek, metalen ophaalbruggetje of – nog origineler – op eigen trekkracht, via een van de weinige handbediende veerpontjes van ons land. Het is een leuke attractie bij fietsers en wandelaars, op zon- en feestdagen van mei tot en met september. Eenmaal in de Ankerstraat kan je op het terras van Break@4 honger en dorst verslaan.

Open:
Do-vr-za: 12-23u
Zon: 9-19u

Break@4

Wandelroute in de buurt: wandelen langs Gavers en Nuchten

bosbaar1.jpg
bosbaar.jpg
bosbaar3.jpg
Bosbaar4.jpeg
bosbaar4.jpg
bosbaar5.jpg

5. BosBĀĀR - Ruien(Kluisbergen)

Het Kluisbos spreekt tot ieders verbeelding. Natuurliefhebbers kunnen zich hier uitleven tussen het kreupelhout en de statige bomen, sportliefhebbers verleggen hun grenzen en laten hun hoogtemeters pieken en romantici komen hier op verhaal. Midden het bos, waar ten tijde van Karel De Grote de vierschaar stond, worden ze allemaal verwend in bosBĀĀR. Alles is hier opgebouwd met eerbied voor het bos en de omgeving. Proef dan zeker een van de overheerlijke taarten, versnaperingen, drankjes, hartige snacks en borrelhapjes die voor je klaar staan. 

Open:

  • Tijdens vakanties ook op Wo - do - vr: 14-18u
  • Za/Brugdag: 12-18u
  • Zo/Feestdag: 11-18u

BosBĀĀR

Wandelroute in de buurt: Kluisbosroute
 

ijsmolenhoeve_brasserie.jpg
Brasserie Ijsmolenhoeve in Ronse
Ijsmolenhoeve lodge tent.jpg
Avontuur_IJsmolenhoeve.jpg

6. Brasserie De Ijsmolenhoeve - Ronse

Het avontuur op en rond het Muziekbos kan flink in de kuiten hangen. Gelukkig kan je ook weer op krachten komen in de gezellige eetchalet op het domein van De IJsmolenhoeve. Op het menu: soep, kaas- en garnaalkroketten, hamburgers, spaghetti en een oerdegelijke boterham met choco met zicht op de prachtige omgeving. Leuk extraatje: als je hier komt eten, kan je gratis de kinderboerderij verkennen.

Open:

  • Wo: 11-18u
  • Vr: 16-19u
  • Za - zo - feestdagen: 11-18u
  • In schoolvakanties enkel open in het weekend

De Ijsmolenhoeve

Wandelroute in de buurt: Muziekbosroute
 

'tholvanpluto.jpg

7. 't Hol van Pluto - Sint-Blasius-Boekel (Zwalm)

Je moet er iets voor over hebben om in ’t Hol van Pluto te belanden. De hindernis heet de Arme Kleie, een heuvel die bij wielerliefhebbers in het geheugen staat gegrift als de plek waar ze dringend hun vochtreserves moesten bijvullen. En dat is nu precies waarin deze fantastische taverne gespecialiseerd is. Het hele jaar door kan je hier genieten van een uitgelezen selectie streekbieren, een verzorgde snack, een gerecht van de uitgebreide kaart, een verwenstukje taart, een pannenkoek, geutelingen … (Ook voor wandelaars en andere sportievelingen die de berg bedwongen, mensen die met de auto komen en iedereen die langs de andere kant ’t Hol van Pluto benadert!)

Open:
Do - zo: 11.30 tot 21.00 uur

't Hol van Pluto

Wandelroute in de buurt: molens van zwalm wandelroute