Moeder Agnes

Moeder Agnes

Liefde en gezelligheid aan de taalgrens

Streek-GR Vlaamse Ardennen
Auteur

Lieselot De Brauwer

Het verhaal van Audrey en Gwénaël begint in Spanje, als ze amper 4 jaar oud zijn. Nu, tientallen jaren later, vinden we dit charmante Frans-Belgische koppel terug in de Vlaamse Ardennen - waar ze het geliefde restaurant Moeder Agnes runnen. 

Sinds 1992 ontvangt Moeder Agnes mensen van her en der in de hoeve in Brakel, pal aan de taalgrens. Je kan er terecht voor een klassieke en seizoensgebonden keuken, om samen te komen met vrienden of familie, om uit te rusten na een lange wandeling of gewoon eens goed te genieten. 

Wij klopten aan bij Moeder Agnes na een wandeldag van een dertigtal kilometer. Het was dag 2 op onze driedaagse trektocht langs de taalgrens in de Vlaamse Ardennen en onze benen waren best wel vermoeid. ‘Voeten dus snel onder tafel schuiven en een drankje op het terras’, dachten wij, maar een felle zomerse regenbui dwong ons al snel naar binnen. Aangezien gezelligheid troef is bij Moeder Agnes, zaten we binnen in het simpele en warme interieur ook best goed. Moeder Agnes staat voor gezelligheid en openheid, én heeft bovendien een interessante geschiedenis. Chefkok Gwénaël en zijn vrouw Audrey doken voor ons in het verleden en deelden hun verhaal.

Een ongewoon verhaal en een badkamer als zwijnenstal

600_1979.jpg
De oude hoeve van Gwénaëls grootouders

Nu vind je Moeder Agnes, vernoemd naar Gwénaëls grootmoeder, terug in een prachtige hoeve. Vroeger was dit de boerderij waar Gwénaëls grootouders woonden. “De huidige keuken was toen de slaapkamer en onze badkamer was de zwijnenstal,” vertelt Gwénaël al lachend.  

Moeder Agnes is al bijna 30 jaar lang een familiebedrijf en kende succes vanaf de start, zegt Audrey. “Gwénaëls vader was een getalenteerde kok. Hij had nooit kookles gevolgd, maar was gepassioneerd en een echte tovenaar in de keuken. Gwénaël nam het restaurant over in 2000 toen zijn vader overleed.”

We merken dat Gwénaël zowel de passie als het talent van zijn vader heeft geërfd. We smullen van onze mosselen en stoofvlees, maar je vindt - afhankelijk van het seizoen - ook een wildstoofpotje, scampi’s op zijn Italiaans, osso bucco en heerlijke desserts op de menukaart. 

Moeder Agnes
Moeder Agnes

Audrey vervoegt Gwénaël enkele jaren nadat hij het restaurant heeft overgenomen, maar dat was niet de eerste keer dat ze in elkaars leven kwamen. “We ontmoetten elkaar voor het eerst op een strand in Spanje toen we 4 jaar oud waren. Onze twee families zijn sindsdien vrienden, maar wij verloren elkaar uit het oog. We hebben we elkaar later toch teruggevonden en zijn nu al 15 jaar samen,” vertelt Audrey. 

Audrey laat Frankrijk achter om zich samen met Gwénaël met hart en ziel op Moeder Agnes te storten. “Ik ben opgeleid als microbioloog, maar voor ik naar België kwam had ik al het idee om een Bed & Breakfast op te starten. Ik hou van koken en vond veel inspiratie tijdens mijn reizen. Ik heb uiteindelijk ook mijn kookdiploma behaald, ik ben dus gelukkig met Moeder Agnes”.

600_1929.jpg

Leven op de taalgrens

Vlaming, Waal, Fransman, Belg, bij Moeder Agnes maakt het allemaal geen verschil. Iedereen is welkom en wordt hartelijk ontvangen. Het cliënteel bestaat er dan ook uit een gezellige mengelmoes van mensen met verschillende achtergronden. “We zijn echte ‘frontaliers’. We realiseren ons de scheiding van de Frans- en Nederlandstaligen niet. Hier hebben we een gemengd cliënteel dat Frans en Nederlands spreekt,” vertelt Gwénaël.

Dat merken we ook als we hem zonder moeite van het Nederlands naar het Frans horen springen. “Mijn moeder is Vlaams en mijn vader Waals, en die tweetaligheid is een rijkdom. We leven hier tussen twee grenzen, Vlaanderen en Wallonië, die blijkbaar kibbelen als we de media mogen geloven - maar dat ervaren wij helemaal niet. Ik ben Franstalig en mijn beste vrienden zijn Nederlandstalig. Ook onze zoon wordt tweetalig opgevoed, het is hier niet meer dan normaal.”

En dat geldt ook voor Audrey, die intussen het Nederlands goed beheerst. “De klanten helpen me soms om bepaalde Nederlandstalige uitdrukkingen te leren. We hebben ook Nederlandstalige klanten die hier graag komen en Frans spreken omdat ze dat leuk vinden. Veel mensen zeggen dat als je hier komt, het voelt alsof je op vakantie bent.”
 

IMG_6434.jpg
IMG_6436.jpg

Het koppel merkt ook op dat sinds 2020 voor de eerste keer meerdaagse wandelaars langskomen. “Het is hier echt een geweldig gebied om te wandelen, en dit soort toeristen hadden we nog nooit gezien. We begrijpen het wel, want de prachtige omgeving nodigt je uit om te genieten van deze mooie routes in het groen.”

Daar zijn wij het alvast volledig mee eens! Onze driedaagse wandeling in de Vlaamse Ardennen heeft ons een schitterend stukje België doen ontdekken, waar Moeder Agnes zeker een plekje in verdient.  

Praktische informatie

Waar?

Moeder Agnes
Olifantstraat 6, 9660 Brakel
055 42 43 43 |  info@moederagnes.be 

Het eetcafé is open van de donderdagmiddag tot en met de maandagavond. Keuken open van 12 uur tot 14 uur en van 17u30 tot 20u30) en het gastronomische restaurant Moeder Agnes is open op reservatie (vanaf 6 personen) op vrijdagavond, zaterdag en zondagmiddag.

Logeren

Overnachten kan je in de B&B De Groene Weg, die op anderhalve kilometer (of zo’n 20 minuutjes wandelen), van Moeder Agnes ligt. Je kan er overnachten in een pod of een kamer. De Groene Weg is mooi gelegen in  het groen en laat je toe om je eigen maaltijd te koken. 

Wandelingen in de buurt

Er zijn tal van mogelijkheden om te wandelen en te fietsen, zoals het Brakelbos, het Pottelbergbos en de Everbeekse Bossen.

Streek-GR Vlaamse Ardennen

Lieselot De Brauwer

Lieselot en Nico ontdekken de wereld met hun camera in de hand.

Ze schrijven een blog The World is a circus.

De foto's van Nico kan je hier ontdekken.