Huis Beaucarne

Musea en erfgoed
Huis Beaucarne

Stap binnen in een wonderlijke wereld

Oudenaarde
Straat + huisnummer
Beaucarnestraat 9
9700 Oudenaarde
E-mail
Telefoonnummer
+32 476 30 77 36
Link

Er zijn zo van die zeldzame parels die buiten de tijd lijken te staan. Plekken waar alles blijft zoals het is. Uit eerbied en respect. Uit bewondering. Huis Beaucarne is een eerbetoon aan een familie met een rijke geschiedenis. 

Het Huis is al sinds 1748 eigendom van de familie wiens naam het draagt. En elke generatie droeg er op onnavolgbare wijze zorg voor. Het resultaat is magnifiek: deze 18de-eeuwse meesterwoning is tot in de kleinste details bewaard gebleven.

Een grootse geschiedenis

Binnen wandel je een andere wereld in. Een tijdperk van statige mannen en trotse vrouwen. Van verfijnde tierlantijntjes en grote verhalen uit de geschiedenis. Van bouwwerken die je nergens anders in de wereld zal vinden.

Sinds 2018 is het Huis toegankelijk voor het publiek. Van mei tot oktober is er zelfs een theehuis, waar je van de beste thee kan genieten onder begeleiding van verrukkelijk gebak. De huidige bewoners maken je met de glimlach wegwijs doorheen de fascinerende geschiedenis van het gebouw én de familie. En op het einde ga je natuurlijk even zitten voor een authentieke Engelse high tea, geserveerd op de majesteitelijke binnenkoer. Zullen we?

Bezoek Huis Beaucarne

Beaucarne.jpg
In de binnentuin van Huis Beaucarne is het gezellig vertoeven

Waar geschiedenis en familie elkaar ontmoeten

Huis Beaucarne ligt aan het oude dorpsplein van Ename – er is simpelweg geen betere locatie denkbaar voor zo’n monument. Hier vestigde deze voorname burgerfamilie zich in de schaduw van de Sint-Salvatorabdij, die toen nog niet verwoest was. De straat waarin het huis nu ligt, is inmiddels zelfs naar hen vernoemd.

Als we spreken over een voorname familie, mag je dat gerust letterlijk nemen. Een familielid was ooit prefect van Napoleon. De familie speelde ook een cruciale rol in de eenmaking van België. Leverde de burgemeester van het dorp én de kabinetschef van Leopold III. En vertoefde in de hoogste intellectuele en literaire kringen van hun tijd. Deze geschiedenis bindt de familie aan Huis Beaucarne, een woning die al 250 jaar door hen bewoond wordt.

Collecties om bij weg te dromen

Wanneer je de woning binnenwandelt, vallen de vele antieke stukken je meteen op. Tal van collecties staan smaakvol uitgestald en zijn al eeuwen in het bezit van deze familie. De interieurs ademen de grandeur van de 18de en 19de eeuw uit. Je bekijkt er zelfs originele stukken en objecten die gered werden uit de Abdij van Ename.

Vergaap je ook aan antieke poppenhuizen, miniatuurtheaters, natuurhistorische artefacten, imposante globes en veel meer. Hier kom je ogen tekort. Maar de deskundige uitleg van de familie maakt je overzichtelijk wegwijs in alle verhalen. 

Huis Beaucarne Ename collectie.jpg
Beaucarne2.jpg
De collectie van Beaucarne om bij weg te dromen

Serres waar je blijft naar kijken

Wanneer je weer naar buiten gaat, vallen meteen twee serregebouwen op. De orchideeënserre is een pronkstuk, maar achteraan de tuin ligt een echt kroonjuweeltje op je te wachten. De 18de-eeuwse druivenserre die hier voor je ligt, is uniek in haar soort. 

Let wel: het is een project in wording. De familie werkt hard aan de restauratie van het gebouw, zodat het op termijn volledig opengesteld kan worden voor het publiek.

Huis Beaucarne Ename serre.jpg
De serres van Beaucarne waar je naar blijft kijken

Tuinen zoals je ze zelden zag

Nu je buiten op het erf wandelt, valt natuurlijk ook de historische tuin op. Deze buitenruimte combineert romantische elementen uit de 18de eeuw met landschapsarchitectuur uit de 20ste. Zeldzame rozen bloeien langs mixed borders en een weelderige bloementuin waar je maar niet op uitgekeken geraakt.

Tuin_Beaucarne.jpg
Je raakt niet uitgekeken op de tuin van Beaucarne

Theehuis vol verfijning

Het is in dat decor dat je ondergedompeld wordt in de aloude Engelse traditie van de high tea. Van mei tot oktober is het Theehuis geopend. En dat serveert zelfgebakken specialiteiten en overheerlijk gebak – op de binnenkoer of in het statige oude koetshuis. De Afternoon Tea kan je ook in de meesterlijk ingeklede salons nemen. Je kan hier op zondagochtend zelfs komen brunchen. 

Huis Beaucarne is een unieke plek. Een tijdscapsule die je naar een tijdperk katapulteert waarin schoonheid, elegantie en statige weelderigheid de toon zetten. Het is een beleving die je nooit meer zal vergeten.

Meer geschiedenis

Het dorpje Ename heeft een rijke geschiedenis. Wil je hier meer over te weten komen? Bezoek dan zeker de Provinciale Erfgoedsite Ename.