Wandelen in Bos t'Ename

Wandelen in Bos t'Ename

Een geweldige ontdekking op een steenworp van Oudenaarde

Ename staat niet alleen bekend om z’n trippel – hoewel dat ook een bijzonder goede reden is om bekend te zijn, toch? Ook Bos t'Ename, op een boogscheut van Oudenaarde, is een prachtige trekpleister voor natuurliefhebbers, wandelaars én gezinnetjes. De rijke fauna en flora smeken gewoon om een ontdekkingstocht. En dus stippelden we een duidelijke wandeling voor je uit. Je bent maar 4,6 kilometer onderweg, dus deze trip doe je probleemloos met je kleinere kindjes.

Vertrekken in hartje Ename

Al van bij het vertrek zit de sfeer goed. Wanneer je aankomt in Ename, word je meteen gecharmeerd door dit gezellige dorpje. Misschien zag je bij aankomst de restanten van de abdij wel liggen – op de archeologische site van de Provinciale Erfgoedsite Ename die aan de rand van het dorp ligt.

Vandaag vertrek je in het dorp van Ename, ter hoogte van Huis Beernaert aan de Sint-Laurentiuskerk.

Op stap dan maar!

Geniet gerust nog even van de mooie gebouwen en de ontspannen sfeer. Wandel daarna richting Zwijndries, waarvan de kasseien sinds 1995 beschermd zijn als monument. Draai iets verderop de doodlopende Natusdreef in. Vanaf hier laat je de bewoonde wereld even achter je. Je ziet in de verte het bos al opdoemen. Eeuwenlang wandelden hier monniken en boeren. Vandaag is ’t aan jou.

Bos t'Ename is net een tikje anders dan andere bossen. Dit rijke woud heeft zelfs een trap die middenin het bos ligt. Bovendien heb je hier en daar een magisch uitzicht op Oudenaarde. Zie je de contouren van de Sint-Walburgakerk? Deze scène lijkt wel uit een film geplukt. Bij mooi weer kan je zelfs tot in Gent kijken. Is dat de Sint-Baafstoren in de verte?

Bos'TEname_DavidSamyn.jpg
Geniet tijdens deze wandeling van het magisch uitzicht op Oudenaarde

Ideaal voor iedereen

Aan deze wandeling is veel zorg besteed. De hele tocht is goed bewegwijzerd, zodat iedereen makkelijk zijn weg vindt. De leuke accenten zoals stapsteentjes, de trap in het bos, de vele vogeltjes en ook doorsteekbrugjes maken van deze tocht een heerlijke wandeling om te ondernemen met de kindjes.

De Scheldevallei is voortdurend je compagnon op deze route. Uit de kleigronden onder je voeten werden vroeger de befaamde Scheldestenen vervaardigd. Je merkt het, de hele tocht is een aaneenschakeling van geschiedenis, folklore, nijverheid en…

Bos'TEname_DavidSamyn2.jpg
Bos 't Ename_DavidSamyn.jpg
De route is goed bewegwijzerd

Even bijtanken? Absoluut!

Even verderop tref je Huis Beaucarne, een theehuis dat huist in een fenomenaal gebouw. Dit machtig stukje erfgoed én de tuin voelen magisch aan. Geniet van een thee of koffie – of een aperitiefje met wat tapas? – in de binnentuin. En in Eetcafé Paulette vlakbij stil je de kleine en de grote honger. Verwacht je niet aan grote toverkunsten, maar aan eerlijke en simpele gerechten die op een verrukkelijke manier worden bereid én geserveerd. Meer moet dat niet zijn!

Beaucarne.jpg
Geniet van een authentieke Engelse high tea geserveerd op de majesteitelijke binnenkoer van Huis Beaucarne

Logeren kan ook!

Als je wat moe bent geworden van die leuke dag in de Vlaamse Ardennen, kan je altijd uitrusten in de buurt. Vakantiewoning d’Eenaemsche Vierschaere, bijvoorbeeld, is de gedroomde plek om met het hele gezin even te ontsnappen in de weldadige rust van de streek. Alles is hier voorzien én het is centraal gelegen. Alles wat jij moet doen, is ontspannen.

Verblijf je liever in een B&B’tje? Kan perfect! Boek je kamer bij B&B ’t Huys van Enaeme – een geklasseerde woning in het centrum. Je treft er drie ruime kamers met boxspring en lieflijke meubeltjes. Een juweeltje waar je niet meer wilt vertrekken.

Wandelen in Oost-Vlaamse bossen wandelgids met 5 boswandelingen
Gidsen

Wandelgids Oost-Vlaamse bossen

Deze wandelgids omvat 5 ontspannende wandelingen in 5 Oost-Vlaamse bossen.

De routes volgen knooppunten van de wandelnetwerken Zwalmvallei, Getuigenheuvels, Meetjeslandse Bossen en Brabantse Kouters. Je vindt er ook highlights, eetadresjes en logeertips in de regio in terug.

Deze gids is een upgrade van de eerdere gids 'Woudlopen' uit 2018. Met één nieuwe wandelroute in het Drongengoedbos, een nieuwe opmaak en up-to-date eet-, drink- en logeeradresjes.

€ 6,00
EUR
Format: 9,99

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Bos t'Ename wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Bos_t_Ename-33.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Bos t'Ename wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Paardemarktstraat 59
9700 Ename
Length
4,5 km
Time
1u
Difficulty
MakkelijkHoogteprofiel
Terrain
34% Verhard
Actions
Bekijk deze route