Wandelen in het Muziekbos

Wandelen in het Muziekbos

Waar grafheuvels, Geuzentorens en een dichter elkaar opvolgen

Benieuwd wat een Geuzentoren, een Muziekbos, een grafheuvel en Herman Teirlinck met elkaar gemeen hebben? Wel, afspraak aan de Kanarieberg voor een 10 kilometer lange tocht doorheen het Muziekbos en de omliggende regio.

Hier wordt het antwoord op die speciale vraag al snel duidelijk. Laat gerust je fiets of auto op deze plek achter, de wandeling eindigt hier binnen enkele uurtjes ook weer.

Ga je samen met de kinderen op stap? Geen probleem er is ook een verkorte versie van 5 km mogelijk. Zo kan je samen genieten van deze prachtige route.

Hop, de Muziekberg op!

De Muziekbos wandelroute is een wandeltocht die je over prachtige onverharde wegen en paadjes leidt. Op en neer, natuurlijk, want deze streek staat bekend om haar grillige reliëf. Hou een flinke tred aan en beklim de Muziekberg, een heuvel van wel 148 meter hoog.

Hierboven heb je een ontzettend mooi uitzicht over de vallei van de Trosbeek. Bij dat idyllische plaatje kan je weer even op adem komen na die stevige klim.

Weetje: wist je dat hier in de buurt enkele grafheuvels liggen uit de Bronstijd? Ze zijn mooi bewaard en je kan er makkelijk zelf op lopen!

Muziekberg_DavidStockman.jpg
Beklim de Muziekberg, een heuvel van 148 meter hoog

En de toren stond op den berg, halihalo!

Bovenop de Muziekberg staat ook de Geuzentoren. Deze unieke, sprookjesachtige uitkijktoren werd lang geleden gebouwd als persoonlijk panoramapunt voor de toenmalige eigenaar van het bos. En eerlijk: het uitzicht is écht de moeite. Als je het zelf wilt ervaren, moet je wel een begeleide wandeling reserveren – inclusief klimmetje omhoog op de Geuzentoren.

Wist je trouwens dat Herman Teirlinck in dit fabelachtige decor inspiratie kwam opdoen? En dat de streek hier aan haar échte naam kwam toen dichter Omer Wattez omhoog klom, rond zich keek en riep: “Maar, dit zijn de Vlaamse Ardennen!”. Hier even tot rust komen, dat is uitrusten aan de wieg van Vlaanderens mooiste regio.

Nog een weetje: wist je dat de naam Muziekbos helemaal niets met muziek te maken heeft? Nee, het woord is afgeleid van het woordje “muz” – Keltisch voor moeras.

Geuzentoren_DavidSamyn.jpg
Bovenop de Muziekberg, staat de Geuzentoren

Spelen en rusten, alles kan

Maar goed, nu even verder. Klimmen en dalen tussen magnifieke bossen en weidse vergezichten. Ben je inmiddels een flink stuk opgeschoten op je tocht en heb je nood aan een pauze? Vlei je dan even neer op de Sinnenbanken. Deze prachtig vormgegeven bankjes geven een nieuwe definitie aan het woord “rustbank”.  Het is zowaar meer kunst dan bank.

Als je met de kindjes de Muziekbosroute komt doen, is het goed om te weten dat in het Muziekbos 2 speelzones te vinden zijn. Eentje voor grote kinderen (+12 jaar) én eentje voor kleiner geweld (-12 jaar).

En nog maar eens een weetje: wanneer je de straat Boekzitting passeert op je tocht, weet dan dat die naam verwijst naar een eeuwenoude beuk die hier tot de jaren 1970 stond. Hier werd vroeger recht gesproken, onder de boom. Boekzitting zou dan ook een verbastering kunnen zijn van “boetezitting".

Sinnenbank in het Muziekbos
Speelzone in het Muziekbos
Nood aan een pauze? Hou even halt aan de rustbank

Hongertje? Hier moet je zijn!

Maar vooruit: genoeg gewandeld én voldoende weetjes opgesnord. Nu is het tijd om écht uit te blazen. In de lokale horeca zoals restaurant Boekzitting bijvoorbeeld.

Dieren, lekkere snacks én overnachten, in De IJsmolenhoeve

Even verderop ligt een waar kinderwalhalla verscholen in het landschap: Brasserie De IJsmolenhoeve. Niet zomaar een brasserie, waar je lekkere snacks en drankjes kan nuttigen. Maar ook een volwaardige kinderboerderij, waar je kleine wonderen de wonderen van de natuur van dichtbij kunnen – welja – bewonderen.

Blijven hangen mag zeker, want de IJsmolenhoeve biedt ook overnachtingen aan. Vakantiewoning, lodge-tent of pipowagen? Jij kiest – of liever: je kinderen kiezen…

Ijsmolenhoeve.jpg
Logies_IJsmolenhoeve.jpg
Nuttig een snack in de brasserie en overnachten kan je doen in onder andere de lodge-tenten

Kinderen baas in De Schapenkop

Dit moét wel de kindvriendelijkste streek van Vlaanderen zijn, want vlakbij in de buurt ligt ook nog eens B&B Hoevehotel De Schapenkop. Een logeeradresje op maat van je kinderen. De tuin is een speeloase met een trampoline, speeltuigen, loopfietsen, voetballen én goals. Avondeten kan op aanvraag – en op kindermaat. En ’s ochtends geven de kindjes hier mee de dieren eten. Schapen, konijnen, varkentjes én geiten lopen hier olijk over het erf.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Muziekbos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

muziekbos.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Muziekbos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.