Een gezellige oase in het Kluisbos

Een gezellige oase in het Kluisbos

Het verhaal van Stijn en Sylvie van B&B BosbAAr

Streek-GR Vlaamse Ardennen
Auteur

Lieselot De Brauwer

Wat als je het stadsleven achter je wilt laten en zin hebt in een uitdaging? Dan creëer je je eigen stukje paradijs in de Vlaamse Ardennen, midden in het Kluisbos! Een zoektocht van drie jaar leidde de sympathieke Stijn en Sylvie naar hun droomlocatie, en zo werd B&B BosbAAr geboren: een B&B en bar in het groen. 

De BosbAAr is gekend en geliefd bij zowel de lokale bewoners als bezoekers, en mag zeker niet ontbreken tijdens een wandeling in het Kluisbos. 

DSC05927-Edit_0.jpg
B&B Bosbaar ligt vlakbij een kruispunt van Grote Routepaden.

Liefde op het eerste gezicht

Na 30 jaar Gent ruilden Stijn en Sylvie de stad in voor een plek tussen de bomen. Stijn had een interieurbureau, Sylvie werkte in een hotel. ‘We waren klaar voor verandering. We zaten veel te veel in de auto en wilden echt iets volledig anders,’ aldus Stijn.  

Het is duidelijk dat het koppel uitdagingen zonder schrik en in volle vaart aangaat. Dat bleek al uit hun jaarlijkse avonturen met de vespa en is niet anders met de BosbAAr. ‘Elk jaar gaan we op vakantie met een vespa. Zo zijn we onder meer met de vespa tot in Portugal gereden en hebben we in een boomhut en glamping tenten in Schotland en Frankrijk gelogeerd. Na zoveel toffe locaties te ontdekken, kregen we de kriebels om dit zelf ook te doen - maar dan in België.’

‘Het oorspronkelijke plan was om een glamping-project op te starten en om mensen te laten kamperen in luxe. Drie jaar lang hebben we verschillende terreinen bekeken, maar er was niets dat ons overtuigde. We waren een beetje teleurgesteld en hebben toen beslist om ook andere locaties, met een kleinere oppervlakte, te bekijken.’

Een terrein midden in het Kluisbos kwam op hun radar terecht. Veel kleiner dan wat ze in gedachten hadden, maar ze gaven het toch een kans. En dat bleek een goede keuze, vertelt Stijn: ‘We zaten in de zetel in Gent, en ik zei ‘Kom we gaan gewoon gaan kijken’. De immotheker had nog geen sleutel ontvangen van de eigenaar, maar we konden wel het terrein bekijken.’

En toen gebeurde er iets dat ze niet hadden verwacht: liefde op het eerste gezicht. ‘Zonder dat we de binnenkant van het gebouw hadden gezien zeiden we: ‘dit is het!’.

In 2017 waren ze opeens eigenaar van een oude herberg in het Kluisbos, op de grens met Wallonië. Hun droomproject bleek uiteindelijk geen glamping site, maar een B&B, die ze op hun manier wilden runnen: een originele B&B waar de natuur wordt binnengebracht. 
 

Bosbaar
Bosbaar

Welkom in een andere wereld

Bij Stijn en Sylvie ontsnap je aan alle drukte van het leven, omgeven door bomen, jazzmuziek en glimlachen (nu even tijdelijk achter de mondmaskers). Net als bij een oase in de woestijn, staat er op het BosbAAr-terras een fris drankje klaar. En voor wie zijn verblijf helemaal onvergetelijk wil maken is er een luxueuze kamer ter beschikking. 

600_0721_0.jpg
600_0669-Edit.jpg

Het terras van de BosbAAr zit elke keer bomvol, en dat terwijl dit eigenlijk niet hun plan was. 

‘Oorspronkelijk wilden we geen terras open doen, maar iemand vertelde ons dat dit een goed idee zou zijn. We dachten dat er niet genoeg volk zou opdagen, maar de eerste zaterdag zaten we al volledig vol. We hebben nu zelfs personeel om ons in het weekend te helpen. Dit hadden we nooit verwacht.’

600_0700-Edit.jpg

Nu is het BosbAAr-terras elk weekend open, zowel in de zomer als in de winter. En als we zien hoe vlot het koppel omgaat met klanten en lekkere biertjes tapt, lijkt het alsof ze dit altijd al hebben gedaan. ‘We hadden nog nooit achter een bar gestaan en plots hadden we een café! Toen we de herberg aan het renoveren waren, hebben we onszelf aangeleerd hoe we de bar moesten doen, het ontwerp, het tappen van een biertje…’

Ook door het coronavirus lieten ze zich niet doen. Tijdens de verplichte sluiting gebruikten ze de extra vrije tijd om ezels tot de familie te verwelkomen en te trainen. Je kan de lieve Vittel en Perrier mee op je wandeling nemen in het Kluisbos. Een groot succes bij zowel jong als oud. 

DSC05957-Edit_0.jpg
De ezeltjes Vittel en Perrier.

"Aan ideeën geen gebrek"

Het duo is erin geslaagd om de geschiedenis van het eeuwenoude gebouw te behouden en er tegelijkertijd een eigen, stijlvolle toets aan te geven. 

‘Aan ideeën geen gebrek, maar het kost tijd. Het feit dat onze B&B en terras altijd vol zit is wel bemoedigend om ook de drie volgende kamers te openen,’ zegt Stijn. En die kamers worden volgens creatieve koppel speciaal. ‘Ze zullen een uitzicht op het bos en de tuin krijgen en we gaan volledig de natuur naar binnen brengen, door bijvoorbeeld de kamer rond een boom te bouwen. Daarnaast komt er ook nog een hottub en buitensauna in de tuin.’

bosbaar.jpg
20200202 - Vlaamse Ardennen - 036.jpg
Bosbaar_DavidSamyn.jpg

Veel mensen dromen ervan, maar weinig durven de stap te zetten. Stijn en Sylvie tonen dat je het geluk kan vinden door ervoor te gaan. Het is soms zwaar om je eigen zaak te runnen, maar er zijn zoveel pluspunten, zegt Sylvie: ‘Het is een ander leven, maar we houden ervan. Het is geweldig dat BosbAAr zo afgelegen ligt in het groen. Daarnaast is het werkleven een mooie balans. In de week is het terras dicht, en dan genieten we van de rust en de kalmte. In het weekend is het het tegenovergestelde en zitten we zo goed als vol.’

Wandelparadijs om de hoek

Niet alleen de BosbAAr is een verborgen schat, ook de omgeving draagt bij aan de magie. Het Kluisbos ligt tal op de taalgrens en biedt prachtige uitzichten en tal van wandelroutes aan. In de lente zorgt de wilde hyacint voor een schouwspel, maar ook in de andere seizoenen is deze locatie de moeite om te ontdekken.

In het Kluisbos vind je tal van paadjes en kan je de Kluisbos wandelroute volgen. Zin in sportieve uitdaging? Waag je dan met je koersfiets aan de blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen fietsroute

DSC05983-Edit.jpg

Blijf slapen bij B&B Bosbaar

Wil jij ook volledig wegdromen tussen de bomen? Een stijlvolle en comfortabele tweepersoonskamer is open voor boekingen. Op aanvraag is er ‘s avonds een diner ter beschikking en ‘s ochtends geniet je van een continentaal of à-la-carteontbijt. Maak je klaar volledig in de watten te worden gelegd! 

Te voet, met de fiets of op het paard, de BosbAAr is zeker een stop waard. Geniet van een lekker drankje en hapje in hun gezellige bar en van een wandeling met hun ezels Vittel en Perrier. 

600_0747_0.jpg

Driedaagse route langs de taalgrens

B&B BosbAAr ligt ook op het pad van onze driedaagse wandelroute langs de taalgrens. Hou je van een stevige wandeling? Dan is deze GR-route, waar je het Grote Routepad en het Streek Grote Routepad Vlaamse Ardennen volgt, iets voor jou! De wandeling brengt je over idyllische paadjes, langs gezellige dorpen, wielermonumenten, weide velden en indrukwekkende bossen.

Ontdek de route hier.

Streek-GR Vlaamse Ardennen

Lieselot De Brauwer

Lieselot en Nico ontdekken de wereld met hun camera in de hand.

Ze schrijven een blog The World is a circus.

De foto's van Nico kan je hier ontdekken.