De Heuvelroute

De Heuvelroute

Fietsen van top naar top in de Vlaamse Ardennen

Speciaal voor echte bikepackers die zin hebben in een meerdaagse fietsvakantie ontwikkelde Toerisme Vlaanderen negen Icoonroutes. Die fietsroutes bundelen het beste van Vlaanderen op het vlak van natuur, cultuur, erfgoed, gastronomie en het goede leven. 

De pittigste van die langeafstandsparcours is de Heuvelroute. De route doorkruist Vlaanderen van west naar oost. Het traject start in het West-Vlaamse Poperinge, doorkruist de Vlaamse Ardennen en eindigt in Homburg. Goed voor een mooie 459 kilometer fietsplezier.

Pittige hellingen

Iets meer dan 60 km van de route loopt door de Vlaamse Ardennen. De heuvels die de bikepackers hier moeten bedwingen, zijn onder meer de Taaienberg en de Muur van Geraardsbergen. De fietsroute leidt ook langs idyllische plekken als het Kluisbos en het Muziekbos. Onderweg krijg je natuurlijk ook uitgebreid de kans voor een pitstop in een bruin café of gezellige brasserie.
 

bosbaar.jpg
bos bomen kluisbos.jpg
Het Kluisbos is een ideale rustplek met heel wat horeca.

Beschermd bosreservaat

De Heuvelroute loopt vanuit het West-Vlaamse Avelgem over de Schelde de Vlaamse Ardennen binnen in de gemeente Kluisbergen. Hier beklim je de 141 meter hoge Kluisberg. Je weet meteen waarom dit fietsparcours de Heuvelroute heet. Maar je inspanningen worden beloond. Het Kluisbos is niet alleen het grootste bos van de Vlaamse Ardennen, het is ook een van de mooiste. Een deel ervan werd beschermd als reservaat. Omgewaaide bomen mogen hier dus gewoon blijven liggen. In de loop van de jaren veranderen ze vanzelf in een insectenhotel. Die insecten trekken dan weer heel wat vogels aan, zoals glanskop, kuifmees en bosuil. Uithijgen van de pittige hellingen kan in BosbAAr. Midden in het Kluisbos creëerden Stijn en Sylvie een klein paradijsje waar je geniet van een frisse dorstlesser op het zalige terras. Een plek waar je eigenlijk niet weg wilt. En dat hoeft ook helemaal niet, want BosbAAr is naast een bar ook een B&B. Ontwaken tussen de bomen en met het vrolijke getsjilp van vogels op de achtergrond. Is er een betere manier om je dag te beginnen?  

Vlaanderens Mooiste

Nu je de Kluisberg hebt overwonnen, voel je je een echte flandrien. Dat gevoel wordt alleen maar sterker als je door de Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont fietst. Zo’n 1.200 meter lang word je ondergedompeld in de koers der koersen. Je trapt over een kilometerslange erelijst aangebracht op het wegdek. Bij het monument Karel Van Wijnendaele vergaap je je aan tien levensgrote portretten van wielerhelden die Vlaanderens Mooiste wonnen. En op de wall of fame daar recht tegenover hangen foto’s van alle Rondewinnaars. Maar vergeet vooral ook niet om eens om je heen te kijken. De omgeving is hier van een adembenemende schoonheid. Niet voor niets staat dit stukje van de Vlaamse Ardennen bekend als het mooiste landschap van Vlaanderen. Zin om je wieleravonturen te delen met andere fietsliefhebbers? Heb je een lekke band? Of snak je naar een verfrissende douche? In het gezellige en authentieke fietserscafé D’oude Hoeve ontvangen ze bikepackers met open armen. 
 

Textielfestival 2017-1262.jpg
Hermesbasiliek vanop Albertpark.JPG
Sint-Hermes.jpg
De stad Ronse ademt geschiedenis uit.

De koningin van de Vlaamse Ardennen

De Heuvelroute doet niet alleen bossen aan, maar loopt ook langs boeiende plaatsen als Ronse. De Vlaamse schrijver Omer Wattez kroonde het stadje ooit tot ‘koningin van de Vlaamse Ardennen’. 

Tussen de twee wereldoorlogen in was Ronse het grootste textielcentrum van Vlaanderen. Daarvan getuigen nog de vele arbeiderswijken, fabrieken en statige herenhuizen in art-decostijl. Het MUST – museum voor Textiel – belicht die roemrijke periode uit de plaatselijke geschiedenis. Vlak bij het MUST ligt de Sint-Hermesbasiliek, een knap staaltje Romaans-gotische architectuur. De basiliek is genoemd naar Sint-Hermes, de patroon van de zenuw- en geesteszieken. De crypte, opgetrokken in 1089, herbergt nog altijd de relikwieën van de heilige. Elke eerste zondag na Pinksteren dragen de Ronsenaars het schrijn van Sint-Hermes rond in een 32,6 kilometer lange processie. De legende wil namelijk dat je, om een gunst te ontvangen van de heilige, minstens 25 kilometer moet hebben gewandeld. 

oost-vlaanderen_ev5-ronse_leh_3657_hildelenaerts.jpg
oost-vlaanderen_ev5-ronse_leh_3715_hildelenaerts.jpg
In Ronse kan je rustig fietsen over de oude spoorlijn.

Van spoorlijn naar fietspad

Eind 19de eeuw kon je via lijn 87 van Zullik naar Ronse en Doornik sporen. De verbinding werd vooral gebruikt door mijnarbeiders die in de Borinage werkten. Na de sluiting van de mijnen raakte de spoorlijn steeds meer in onbruik, tot in de jaren zestig de trein plaats ruimde voor een busdienst.

De gemeentes Ellezelles, Flobecq en Ronse maakten van de nood een deugd en vormden de oude spoorbedding om tot een groen pad waar het ontspannend wandelen en fietsen is.

Muziekbos
Kanarieberg Jelle Vermeersch.jpg
Wilgenstraat_Muziekbos_Sinnenbank.JPG
De Heuvelroute brengt je door het prachtige Muziekbos.

Bomen met geschiedenis

Een andere parel van de Vlaamse Ardennen is het Muziekbos. De ritselende blaadjes klinken er als muziek in je oren. Toch is de verklaring van de naam een stukje prozaïscher: ‘Muz’ verwijst naar het Keltische woord voor ‘moeras’. 

Maar laat dat je enthousiasme niet temperen, want het bos oogt ronduit feeëriek – vooral in de lente, wanneer boshyacinten de bodem paars kleuren. De sprookjesachtige Geuzentoren die verborgen ligt tussen de bomen zorgt voor een extra magische toets. Het is op deze plek trouwens dat Omer Wattez na een inspirerende wandeling de naam Vlaamse Ardennen bedacht. 

Nog een leuk weetje: aan de rand van het bos groeide tot in de jaren zeventig een eeuwenoude beuk, waaronder vroeger recht werd gesproken. De boom deed meteen ook dienst als gevangenis. De veroordeelden zaten eraan vastgeklonken met bedoeling ze te doen nadenken over hun misdaden. Die ‘boetezitting’ gaf zijn naam aan de plek: Boekzitting. 

De beuk is er niet meer, maar je vindt hier nog wel een bistro waar je jezelf met veel plezier vast zou ketenen aan het terras met uitzicht op de grandioze bomen. Bistro Boekzitting verwent je met allerlei lekkers, van een fris drankje over een pannenkoek of een snelle hap tot een volledige maaltijd. 
 

Bossenaremolen - Koen De Groote.jpg
Bossenaremolen - Bart Heirweg.jpg
De Bossenaarmolen is een leuke plek om te genieten van het omliggende landschap.

Daar bij die molen

Een van de oudste houten windmolens is de staakmolen. Dat type molen heeft een rechtopstaande staak waarrond de molenromp met wieken kan draaien. Een mooi voorbeeld van zo’n staakmolen is de Bossenaarmolen in Etikhove. 

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de molen hier altijd al stond. Maar niets is minder waar. De Bossenaarmolen werd pas opgetrokken in 1992, vlak bij de plek waar zich vroeger een molen met dezelfde naam bevond. Bij het bouwen van de nieuwe Bossenaarmolen werden onderdelen gebruikt van een andere molen: de Tukmolen in Impe, die gedemonteerd werd in 1980. 

Te ingewikkeld allemaal? Vergeet de hele geschiedenis en geniet hier gewoon van het mooie uitzicht op de omgeving.  

Picknick-bij-uitkijkspunt-bosgat.jpg
Het uitkijkpunt 't Bosgat in Schorisse is een perfecte picknickplek.

Picknickplek met een view

Begint je maag te rammelen? Hoog tijd om de broodjes boven te halen. De ideale plek om je picknick op te peuzelen, is aan uitkijkpunt ’t Bosgat in Schorisse. Je vindt er een pas vernieuwde picknickbank en een platform van waaruit je een weids panorama hebt op de idyllische vallei van de Maarkebeek. 

Geen bokes meegebracht? Dan kun je je honger stillen in de Après-Velo. Niet alleen de naam, ook de inrichting maakt duidelijk dat dit een fietsbar is. Fietswielen aan het plafond doen dienst als lampenkappen, een zuil werd bekleed met bidons en wielerpetjes, en aan de muur hangt een levensgrote foto van wielrenners.Op het menu vind je onder meer een Tour de France Burger, een Flanders Classics Burger en die andere ‘Vlaamse’ klassieker: spaghetti bolognaise. Binnenkort komt hier ook een B&B, maar die is voorlopig nog under construction. 

Geraardsbergen_Dendervallei_fietsers.jpg
Geraardsbergen_Dendervallei_ponton-101.jpg
Het jaagpad langs de Dender vormt een vlakke verbinding in Geraardsbergen.

Langs het water

Voor je Geraardsbergen binnen fietst, rijd je een stuk langs de oevers van de Dender. De voorbije decennia kreeg de rivier de kans om zich helemaal te herstellen van zijn industriële verleden. Vandaag heeft de natuur hier weer de bovenhand. Het bewijs: de rijke fauna en flora die je hier aantreft.  

Even voorbij Geraardsbergen verlaat je de Dender weer en kom je aan het einde van dit stukje Heuvelroute in de Vlaamse Ardennen. Via de Bosberg leidt de fietsroute je het Pajottenland binnen. 

Download deze route

Zin om de Heuvelroute te verkennen? Hier vind je alle informatie over het meerdaagse fietsparcours langs enkele van Vlaanderens mooiste landschappen.