De Bossenaarmolen

Musea en erfgoed
De Bossenaarmolen

Een molen met een sterk verhaal

Etikhove
Straat + huisnummer
Bossenaarstraat
9680 Etikhove
E-mail
Telefoonnummer
+32 55 33 46 52
Link

Wat als we je vertelden dat de Bossenaarmolen eigenlijk altijd al in Etikhove stond, maar er pas in 1996 echt verrees? Wat als we zouden zeggen dat deze molen werd gebouwd in Impe, ook al werd hij eigenlijk gebouwd in Maarkedal? 
Je zou ons wellicht voor gek verklaren: slaat helemaal nergens op. En toch hebben we niét helemaal ongelijk.

Volg even mee…

De staakmolen op de heuveltop van de Bossenaar – ook wel de Bossenaarmolen genoemd – staat er pas sinds 1996. Daarvoor stond deze molen in Impe. Hij staat wél op exact dezelfde plaats als waar de originele molen stond, voor die in 1939 verdween. 

Eigenlijk stond de Bossenaarmolen altijd al in Etikhove, Maarkedal. Hij werd er gebouwd en stond er eeuwen op de heuveltop. Alleen was het niet dit exemplaar. Dat werd pas in 1996 ter vervanging verhuisd vanuit het naburige Impe. Klopt als een bus, toch?

Bossenaarmolen.jpg
Bossenaarmolen2.jpg
De Bossenaarmolen verrees pas in 1996

Een typische staakmolen

Voor liefhebbers van molens is de Bossenaarmolen een wonderlijk mooi exemplaar. Het is namelijk een typische staakmolen, die bestaat uit een grote vierkanten eiken kast. Die rust op een zware spil, waarrond de kast draait. Onder dit type molen zat een kleine bergplaats verwerkt. Men spreekt hierdoor van een gesloten staakmolen. Ingewikkeld, maar leerrijk.

Wist je dat je de Bossenaarmolen ook kan bezoeken? Hij is open op aanvraag. En dankzij het boeiende project Z+ kan je er zelfs even bij uitrusten.

Z+ of hoe meerwaarde toevoegen aan oude molens

Z+ is een ontzettend leuk initiatief, dat symbool staat voor Zitten met Een Plus. In de buurt van Maarkedal ontwierpen 5 designers prikkelende zitplekken in het landschap. Die werden vervolgens uitgevoerd door vakmensen uit de streek. Je kan er zelfs een heuse wandelroute rond breien, de Z+ Wandelroute leidt je langsheen de 5 locaties tijdens een ontspannende en kunstzinnige tocht.

De Z+ Wandelroute is een uniek pareltje in het hart van de Vlaamse Ardennen. Het koppelt natuur aan design, kunst aan landschap. Je merkt al snel dat de locaties voor de 5 zitbelevingen niet lukraak uitgekozen zijn. Op elke plek maak je deel uit van een totaalbeleving. En creëert de installatie een tastbare meerwaarde voor de streek, de natuur en het erfgoed.

De Bossenaarmolen
De molen met zijn houten trap
Z+ Wandelroute
De Z+ Wandelroute

Even terugspoelen: hoe zit dat?

Even terug naar de Bossenaarmolen. Ook hier ging een kunstenaar aan het werk met een originele zitplaats in de schaduw van de molen. Marthe Vanthuyne uit Sint-Amandsberg werkte een toepassing uit voor de Bossenaarmolen die tegelijkertijd uiterst eenvoudig en functioneel, maar ook esthetisch en creatief is. 

De houten trap die je vanaf de voet van de heuvel naar boven ziet lopen – tot aan de molen – kan ook gebruikt worden om even uit te blazen of pauze te nemen. Je kan genieten van een prachtig uitzicht over de streek én krijgt een uniek zicht op de molen. Het design van deze Z+ plek ontving zelfs de André Verroken-award. Herman Interieur uit Maarkedal stond in voor de technische realisatie van het project.

Blijf niet zitten, kom even zitten

Wil je zelf de Bossenaarmolen ervaren vanop het Z+ kunstwerk aan de voet van het bouwwerk? Kom langs in Maarkedal en ervaar het zelf. Volg de Z+ wandelroute.