Fietsen langs de Ronde van Vlaanderen: Blauwe Lus

Fietsen langs de Ronde van Vlaanderen: Blauwe Lus

Tem zelf de Oude Kwaremont, de Koppenberg én de Taaienberg

De Blauwe Lus van de Ronde van Vlaanderen mag dan wel de kortste van de drie zijn. Maar als je denkt dat dit een weggevertje is, dan heb je het mis. 

Nu maar hopen dat de benen goed zitten

78 kilometer lang worden je uithoudingsvermogen, je kracht en je souplesse op de proef gesteld. Je ratelt over verraderlijke kasseistroken, omgeven door de prachtige natuur van de Vlaamse Ardennen. Je drijft je benen tot het uiterste op hellingen die talloze wielrenners op de knieën hebben gekregen. 

Je start én komt weer aan bij het Centrum Ronde van Vlaanderen, waar je passie voor Vlaanderens Mooiste op alle mogelijke manieren aangewakkerd wordt. Tijd voor een perfect koersdagje? Haal de fiets maar van stal!

CRVV2.jpg
Je start en komt aan bij het Centrum Ronde van Vlaanderen

De hellingen uit de hel

Op televisie zien die hellingen uit de Ronde er best goed te verteren uit. Maar wanneer je aan de voet van de Oude Kwaremont, de Koppenberg of de Taaienberg staat, is dat wel even slikken. Wist je bijvoorbeeld dat de Koppenberg een stijgingspercentage heeft van wel 22%? Alleen goed uitgeslapen renners met bakken wilskracht bedwingen deze zware jongen – en dan nog met de nodige liters zweet. Kan jij het aan?

Gelukkig kunnen hellingen alleen bestaan bij gratie van de vlakke etappes. Maar vergis je niet, ook de platte stukken kunnen venijnig uit de hoek komen. Spaar je krachten dus maar voor de drie iconische klimmen in deze lus. Je zal ze nodig hebben.

OudeKwaremont.jpg
Koppenberg9.jpg
Taaienberg.jpg
In deze lus beklim je de Oude Kwaremont, de Koppenberg en de Taaienberg

Dwars door de Ronde van Vlaanderenstraat

Gelukkig hoef je deze beproeving niet op je eentje te doorstaan. Eens je in Kwaremont arriveert, rij je vlotjes de Ronde van Vlaanderenstraat binnen. Daar, langs de weg van de straat, staan 10 levensechte portretten van legendarische wielerhelden. Zij kijken je na en keuren je techniek. Onder jou flitst tegelijkertijd een 1,2 kilometer lange erelijst voorbij. Aangebracht op het wegdek, als ode aan de coureurs die hier mythische prestaties neerzetten op hun doortocht.

Hou zeker ook even halt bij het monument van Karel Van Wijnendaele. Hier werd een kunstwerk opgetrokken: een mozaïek met daarin alle 76 Rondewinnaars verwerkt. De moeite waard om hiér even je petje af te nemen.

RondevanVlaanderenStraat.jpg
RVV_Straat2_BramElewaut.jpg
De Ronde van Vlaanderenstraat als ode aan de mythische prestaties van de coureurs

Waarom nu stoppen?

Ben je moe maar voldaan weer aangekomen bij het Centrum Ronde van Vlaanderen? Duik er dan zeker even binnen voor een verkwikkende douche. Als je weer opgekikkerd bent, staat er een machtig boeiende tentoonstelling op je te wachten. De roemrijke geschiedenis van de Ronde wordt hier uit de doeken gedaan, doorspekt met sappige verhalen van de hoofdrolspelers uit Vlaanderens Mooiste. Een gids boeken is altijd een goed idee. Zeker als die gids Johan Museeuw is. Geen grapje, dat kan écht!

Als je er nog de fut voor hebt, kan je hier ook enkele professionele wielerfietsen uitproberen van merken zoals Specialized, BMC en Ridley. Wil je het tóch wat rustiger aan doen, dan kan je altijd richting Ronse trekken – niet zo ver hiervandaan. Een bezoekje aan de Sint-Hermescrypte of het Muziekbos kan wonderen doen bij het beperken van de spierspanning.

Muziekbos.jpg
Ontspan nadien in het Muziekbos in Ronse

En nu: rust

Geen buitenaardse prestaties zonder voldoende rust én de juiste voeding. Gelukkig wordt er van jou niet verwacht dat je de Bom van Balen of de Kannibaal bent. Jij mag dus gerust wegzakken bij een fris getapt streekbiertje of een stevige steak-frites.

Voor die fris getapte pint spring je ongetwijfeld D’ Oude Hoeve binnen, een wielercafé zoals er geen twee bestaan. Opgetrokken uit pure passie voor de koers, bevolkt door liefhebbers van het betere wielerwerk. Café Molen ten Hotond is ook een adresje om op je lijst te zetten. Hier vind je niet alleen overheerlijke grillgerechten en perfect getapte pintjes – ze hebben er zelfs een echt sporthotel waar je gerust een kamer kan boeken.

d'Oude_Hoeve.jpg
Geniet van een fris getapte pint in café D'Oude Hoeve

Slaap zacht, Ronde!

Afsluiten doe je natuurlijk gewoon in je bed. In het sporthotel van Molen ten Hotond. Of in een vakantiewoning zoals De Flandrienhoeve. Een piekfijn gerenoveerde hoeve van wel 400 jaar oud, geschikt om jou en tot wel 29 vrienden te ontvangen in alle luxe en comfort. Gelegen te midden van de mooiste fiets- en wandelroutes in de streek.

Uitgerust? Dan ben je vast in the mood om onze 5 Must Do’s rond de Ronde van Vlaanderen uit te proberen. Of een van de andere twee lussen, natuurlijk: de gele of de rode. Durf je? 

Koppenberg_Oudenaarde_Strava_Flandrien_Challenge(2).jpg
Start jouw Flandrien Challenge op Strava

Strava Flandrien Challenge

Met de Flandrien Challenges weet je voortaan tot op de seconde hoe snel je de legendarische hellingen uit Vlaamse klassiekers oprijdt. Meet jezelf aan de profrenners of vergelijk met je vrienden. Via de Strava app registreer je (automatisch) jouw tijd tussen de gemarkeerde begin- en eindstreep van het Challenge segment op bekende hellingen en kasseistroken. 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen fietsroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.
 

Deze route gratis downloaden?

Koppenberg.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen fietsroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.
 

Straat + huisnummer
Markt
9700 Oudenaarde
Length
80,4 km
Time
4u 20m
Actions
Bekijk deze route