Het MUST in Ronse

Musea en erfgoed
Het MUST in Ronse
Ronse
Straat + huisnummer
De Biesestraat 2
9600 Ronse
E-mail
Telefoonnummer
+32 55 23 28 16
Link

Ronse is niet alleen een toeristische trekpleister met een bruisend aanbod aan horeca, bezienswaardigheden en knappe natuur. Het is ook tientallen jaren hét textielcentrum van Vlaanderen geweest. 

Door de geschiedenis heen geweven

Na de Eerste Wereldoorlog schoten de textielbedrijven hier als paddenstoelen uit de grond – er waren er in die tijd wel meer dan 500. Ze voorzagen duizenden Ronsenaars van werk – zij het niet altijd in de beste omstandigheden. De textielindustrie zette haar stempel stevig op de stad. Overal waar je wandelt ontdek je stille getuigen van dit fascinerende verleden. 

Niet alleen in de adembenemende Art-Décovilla’s die de lokale textielbaronnen lieten optrekken. Maar ook in de sheddaken van de talloze oude textielfabrieken die je hier en daar ziet opduiken.

Ronse sheddaken textiel.jpg
De sheddaken van de textielfabrieken

Een museum om garen bij te spinnen

Geen wonder dat deze roemrijke passage uit de plaatselijke geschiedenis hier de nodige aandacht krijgt. Het MUST – ook wel: Museum voor Textiel -  belicht die industriële dans van weefgetouwen en schietspoelen. 

Het spinnen, verven en weven van garen was een activiteit die de Ronsenaars stevig in de vinger hadden. Het vakmanschap, de productiemethoden en de materialen worden mooi in de verf gezet in dit unieke museum. De geweldige collectie weefmachines trekt meteen de aandacht. Er staan er wel 40 voor je uitgestald. De oudste gaat terug tot in de jaren 1920, toen de industrie groeide als kool. Niet schrikken als er eentje in gang wordt gezet, want de oude weefmachines werken nog bijna allemaal.

must.jpg
Een rondleiding in MUST in Ronse

Een toepasselijke locatie

Het MUST is ondergebracht in de oude Cambier-Robette textielfabriek, in het hartje van de stad. Zo kan je perfect even binnenwippen wanneer je in de buurt op bezoek bent. Als je écht het onderste uit de kan wilt halen, wandel je mee met een van de officiële stadsgidsen die regelmatig rondleidingen geven. Zij vertellen je sappige verhalen en boeiende histories over de fabrieken, de mensen en de textielproducten uit die tijd.

Dit textielmuseum focust op alles wat er bij die productieve industrie kwam kijken. Je volgt het hele productieproces van textiel – van de prille grondstof tot het afgewerkte product dat werd verhandeld. Je leert meer over de leefomstandigheden van de arbeiders, de impact op de streek en de overblijfsels die je vandaag in het straatbeeld nog kan ontdekken.

MUST_Ronse.jpg
MUST in Ronse is een textielmuseum

MUST - Museum voor Textiel: goed om weten

Dit interessante textielmuseum ligt centraal in de historische site ‘De Vrijheid’. 

Het MUST – Museum voor Textiel is geopend:  
* 1 maart tot en met 30 september: dinsdag tot en met zondag en feestdagen
* 1 oktober tot en met 30 november: zaterdag, zondag en feestdagen
* 1 december tot en met 29 februari: gesloten
* Dagelijkse rondleidingen starten om 15 uur en duren een uur
NOOT: het MUST – Museum voor Textiel is enkel te bezoeken met een gids. Ofwel op aanvraag via toerisme@ronse.be ofwel via de vaste rondleiding om 15 uur. 

Na de renovatiewerken aan de Sint-Hermesbasiliek kan de Sint-Hermescrypte vanaf juni opnieuw bezocht worden met een stadsgids. In de crypte worden de relikwieën van de heilige Sint-Hermes bewaard. Hier ronddwalen is een prachtige ervaring in een goddelijke omgeving. 

Als jouw to-dolijstje (Lees hier onze tips) in Ronse afgevinkt is, kan je met het hele gezin nog even gaan uitwaaien in het Muziekbos – niet ver hiervandaan. Zo combineer je cultuur, architectuur, geschiedenis én natuur in een dagje. Da’s typisch Ronse!