In het spoor van de wielergoden

In het spoor van de wielergoden

Beleef de koers in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn de bakermat van het wielrennen. Hier rijden de grootste renners voor een uitzinnig publiek de Ronde van Vlaanderen en een reeks andere klassiekers. Wil je zelf de koers beleven in de voetsporen van de wielergoden? Hier zijn 6 tips!

1. Ervaar de koers van op de eerste rij

Wat is er opwindender dan de renners live aan je voorbij zien flitsen? Beleef van vlakbij hoe ze de Koppenberg, de Taaienberg en de Muur van Geraardsbergen beklimmen. Wees erbij als je favoriet de beslissende demarrage inzet. En ervaar de unieke sfeer. Want één ding is zeker: je bent niet alleen. De feestelijke ambiance rond het parcours van de Vlaamse klassiekers is overrompelend. Pik als je kunt ook een cyclocrosswedstrijd mee. Een heel andere discipline, maar minstens even spannend.

Selecteer je favoriete koers

radsport_flandern-rundfahrt_04.jpg
Nokere koers.jpg
De voorjaarsklassiekers kleuren de Vlaamse Ardennen.

2. Bezoek het Centrum Ronde van Vlaanderen

Het Centrum Ronde van Vlaanderen is een uniek bezoekers- en wielercentrum dat je meeneemt doorheen de geschiedenis van deze heroïsche koers. Het is een plek die wielrennen ademt als geen ander. Bevoorraad jezelf in de shop met sportvoeding, wielershirts en casual kleding. Vergaap je aan de permanente Rondetentoonstelling of test een professionele racefiets waarmee je ongetwijfeld potten zou breken in de échte Ronde. BMC, Ridley of Specialized? Je exemplaar staat voor je klaar op de Ride like a Pro-stand.

Bezoek het centrum

Kramon_CyclingVlaanderen2020_01977.jpeg
CRVV gebouwen-2.jpeg
Het Centrum Ronde van Vlaanderen, een uniek bezoekers- en wielercentrum dat je meeneemt door de geschiedenis van Vlaanderens Mooiste

3. Fiets zelf de Ronde van Vlaanderen

Wil je de Ronde van Vlaanderen beleven op jouw manier? Rep je naar Oudenaarde en begin aan een onvergetelijke tocht! Beleef drie uitputtende fietslussen, bedwing kasseistroken en zwoeg op ware kuitenbijters van hellingen. En doe het samen met fietsers van over de hele wereld. Want hier kom je iedereen tegen, zij aan zij in hun eigen Ronde van Vlaanderen.

Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde speciaal voor sportieve fietsers 3 prachtige lussen geïnspireerd op het parcours van de Ronde. Perfect om drie dagen te vullen. De Blauwe Lus is de kortste van de drie, maar als je denkt dat dit een weggevertje is, dan heb je het mis. Ze voert je mee naar het westen en neemt je voor heel even mee in de provincie Henegouwen. Op het parcours moet je onder meer de Oude Kwaremont, Paterberg, Taaienberg, Koppenberg en de Hotond bedwingen.

De Rode lus is de langste route: zo’n 115 kilometer lang met onder meer de Valkenberg, de Berendries en de Bosberg. Ze leidt je bovendien naar de enige echte Muur van Geraardsbergen, nog steeds een cruciaal ingrediënt van de meest legendarische wielerwedstrijden ter wereld. Deze lus is een stevige klepper, ook al ben je een ervaren fietser.

De Gele lus neemt je mee naar de glooiende Zwalmstreek en Zottegem. De beklimmingen zijn minder talrijk en ook de stijgingspercentages zijn gematigder. Maar vergis je niet: met haar 102 kilometer is dit nog altijd een stevige brok.

Download ze alle drie

BewegwijzeringRVV_DavidSamyn.jpg
De Ronde van Vlaanderenroutes zijn volledig bewegwijzerd

4. Doe de Strava Flandrien Challenge

Echte Flandriens zijn mannen van staal die zelfs in de slechtste weersomstandigheden blijven doorfietsen en ook de taaiste hellingen puur op wilskracht bedwingen. Ben jij uit het juiste hout gesneden? Ga dan de Flandrien Challenge aan! Opgelet: dit is niet voor doetjes. Maar met een goede voorbereiding en een groot wielerhart kom je al een heel eind.

Cycling in Flanders selecteerde 59 hellingen en kasseistroken in de Westhoek en de Vlaamse Ardennen die de Vlaamse klassiekers kruiden en maakte van elke helling of kasseistrook een Strava-segment. Op de strook zelf staat het begin en het einde duidelijk op het wegdek gemarkeerd. De Strava app registreert je tijd tussen de begin- en eindstreep van het segment. Je kunt jezelf dus meten aan de profrenners of je tijd vergelijken met je vrienden!

Bedwing je alle 59 hellingen op 72 uur, dan mag je jezelf een echte Flandrien noemen en wordt je naam vereeuwigd op een kasseisteentje op de Wall of Fame in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Echte wielerglorie is je deel. Wel wielerliefhebber maar geen zin om jezelf drie dagen af te beulen? Dan kun je natuurlijk hier en daar een Strava-strook selecteren en verder gewoon genieten van het landschap. Maar maak je geen illusies: zelfs één zo'n Strava-strook is al een ferme kuitenbijter!

Doe de Challenge

Koppenberg_Oudenaarde_Strava_Flandrien_Challenge(2).jpg
Muur_Geraardsbergen.jpg
Start jouw Flandrien Challenge op Strava

5. Ontspan in een wielercafé

Het moet niet altijd afzien zijn. Je kunt de wielersport ook beleven in een van de vele wielercafés in de streek. Trek bijvoorbeeld de remmen dicht bij Het Bruggenhuis in Overboelare. De setting is onovertroffen, in een oud schipperscafeetje aan het jaagpad langs de Dender. Even onovertroffen als uniek is ’t Fameus Verleden in Everbeek, een schitterend estaminetje waar dorpsbewoners en passanten al sinds 1902 een pintje komen pakken. Vroeger was dit een café – verfwinkel, vandaag is het een sfeervolle en lekkere stopplaats.

Bij Brouwerij De Graal in Brakel krijg je (mits reservatie vooraf) een blik achter de schermen met een lekker biertje er bovenop! Of schuif je liever aan bij Moeder Agnes in Brakel? Dit eetcafé op een familieboerderij verwelkomt je zowel voor ene snack als voor een uitgebreid diner. Hier is het heerlijk toeven op het terras en geniet je van moderne en originele gerechten vol van aroma en kleur.

Een tijdloze tip is Café D’ Oude Hoeve. Deze authentieke kroeg is de gedroomde stop voor wielertoeristen en wandelaars. Maar ook buurtbewoners hangen hier met plezier rond. En elke keer wanneer je van je streekbiertje nipt, voel je de nostalgie opspelen. In één woord: zalig.

Ook Café Molen ten Hotond is een adresje om op je lijst te zetten. Hier vind je overheerlijke grillgerechten en perfect getapte pintjes . En niet te vergeten: het Peloton Café in het Centrum Ronde van Vlaanderen neemt je terug in de tijd. Is het binnen te druk, dan is er nog altijd het zonnige terras. 

Kun je niet kiezen welk wielercafé nu echt het beste is? Paar dan het sportieve aan het aangename en volg de Bidon fietsroute. Je rijdt van knooppunt naar knooppunt met af en toe een sportieve uitdaging of klim, maar vooral langs prachtige paden en lekkere stopplaatsen. Zo’n 25 fietsknooppunten én een pak fijne indrukken later sta je terug voor de deur van MattentaartAtelier in Geraardsbergen. Een haalbare kaart voor de hele familie!

Download de bidon fietsroute

Café_D'OudeHoeve_DavidSamyn2.jpg
Café_D'OudeHoeve_DavidSamyn.jpg
Café D'Oude Hoeve, de gedroomde stop voor wielertoeristen en wandelaars

6. Logeer in stijl

Nadat je een hele dag het spoor gevolgd hebt van de Vlaamse klassiekers over de kasseistroken en hellingen van de Vlaamse Ardennen, snakt je lijf - en fiets - ernaar om in de watten te worden gelegd. Deze B&B's en hotels zijn op maat geknipt voor wielerliefhebbers.

Vakantiewoning Kanak ligt op een boogscheut van de Muur van Geraardsbergen. Wielerliefhebbers kunnen er hun fiets oppoetsen in de bike-wash en hem ‘s nachts veilig parkeren in de afgesloten fietsenstalling waar je kleine herstellingen kunt uitvoeren.

Een duo van vakantiewoningen vind je aan de voet van de Oude Kwaremont. In Chasse Patate - wat zoveel betekent als een mislukte demarrage - kunnen in totaal zestien personen overnachten. In de Flandrienhoeve kom je met dertig personen weer op adem.

Op drie kilometer van de historische kasseistrook van de Paddestraat in Velzeke bevindt zich vakantiewoning De Poort waar je kan bekomen in de sauna, infraroodcabine of jacuzzi.

Vakantiehuis De Koppenherberg ligt aan de voet van - jawel - de Koppenberg, een van de meest memorabele kuitenbijters in de regio. Naast de uitstekende ligging op een boogscheut van Oudenaarde is vooral het uitzicht adembenemend. Je kan hier met 15 personen overnachten in alle comfort.

Logeer zelf als een Flandrien

DSC_3066.jpg
DSC_2676-2.jpg
Logeren samen met je vrienden als een echte Flandrien in de Vlaamse Ardennen

Beleef zelf jouw Ronde

Wil je ook jouw Ronde van Vlaanderen beleven, op jouw manier? Rep je naar Oudenaarde en begin aan jouw onvergetelijke tocht!