Fietsen langs de Ronde van Vlaanderen: Gele lus

Fietsen langs de Ronde van Vlaanderen: Gele lus

Kasseien voor ambitieuze wielerkeien

De Gele Lus van de Ronde van Vlaanderen ligt op je te wachten als een adder onder het gras. Alles gaat lekker z’n gangetje, hier en daar demarreer je de al dan niet ingebeelde tegenstand op een hoopje…

Te vroeg gejuicht...

…maar dan kom je aan in Wannegem-Lede. Bots je op de Paddestraat. Ligt de Volkegemberg plots op je pad. En verandert dat redelijke ritje in geen tijd in een beproeving die je alle hoeken van de Vlaamse Ardennen laat zien. 

Maak zelf kennis met een van de grootste uitdagingen die de Ronde te bieden heeft: imposante en uitgestrekte kasseistroken die je laten ratelen als een doorgedraaide drilboor. Bijt je tanden stuk op de kinderkopjes die als landmijnen onder je banden ploffen. Overwin ze, zet door en ga de meet over zoals de mythische winnaars uit Vlaanderens Mooiste 76-jarige geschiedenis.
Zin in? Vooruit dan, versnelling in de hoogste stand en op de pedalen!

Start aan het Centrum

Het Centrum Ronde van Vlaanderen is het startpunt voor deze 103 kilometer lange rateltocht. In dit Centrum wordt de rijke geschiedenis van de Ronde gebundeld in een vaste tentoonstelling en wisselende expo’s. Dit doe-centrum neemt je op sleeptouw doorheen de wereld van deze onweerstaanbare koers. Je beleeft zelf de ervaringen van de overwinnaars en de verliezers. De opgevers en de geblesseerden. De ploegen en hun helden. 

Maar goed, natuurlijk ben jij nu té gefocust op het neerzetten van een puike prestatie. Gelukkig kom je hier op het einde van je Gele Lus ook weer aan. Dan heb je tijd genoeg om het Centrum te verkennen, een douche te nemen en de brasserie in te duiken voor een opkikkertje. 

CRVV.jpg
Ontdek na de Gele Lus de wereld van de koers in het Centrum Ronde van Vlaanderen

De tegenstand is niet van de poes

De Gele Lus is een redelijk vlak parcours. Maar het is niet al plat wat de klok slaat. Net wanneer je dat het minst verwacht, duikt er een venijnige helling op die je opgespaarde reserves aan diggelen slaat. 

Nog een te duchten tegenstander op je tocht: de wind die vrij over de velden jaagt en het telkens weer op jou gemunt lijkt te hebben. De zandgeur van de akkers slaat je in het gezicht, terwijl je iconische kasseistroken bedwingt met niets meer dan spierkracht en doorzettingsvermogen. Hier lever je niet alleen strijd met je fiets en het wegdek – je gaat het gevecht aan met de elementen zelf.

Molenberg.jpg
Huisepontweg.jpg
De tegenstand op de Gele Lus is niet van de poes

Geniet ook nog wat, als je kan

Ach, we willen je niet afschrikken. Want op de momenten dat je even op krachten kan komen, doe je dat in het mooiste decor dat Vlaanderen te bieden heeft. De Zwalmstreek die je doorkruist is een aaneenschakeling van malse graslandschappen, prachtige bossen en lieflijke vergezichten. Vlaanderen op z’n schoonst, zoals ze dat hier zo treffend zeggen. 

Als je toe bent aan een korte pauze, kan je op je weg even binnenspringen in Archeocentrum Velzeke. Dit toeristisch infopunt én archeologisch museum wakkert je Flandriengevoel aan tot het op z’n hoogste punt staat. Even verderop vind je ook de Provinciale Erfgoedsite Ename. Misschien denk je meteen aan Ename Trippel – en je hebt gelijk. Op de plek waar vroeger de abdij stond, is er vandaag een erfgoedsite die je meeneemt doorheen de geschiedenis van de streek.

PAM_Ename2.jpg
De Provinciale Erfogedsite in Ename

Rust! Rust! Rust!

Misschien heb je na het doorworstelen van de Gele Lus wel helemaal geen zin om nog naar huis te rijden. We kunnen het je niet kwalijk nemen, deze streek werkt nu eenmaal als een magneet op levensgenieters. Het is dan ook goed om weten dat je hier tal van leuke logies vindt waar je een nachtje – of een paar nachtjes – tot rust kan komen.

Kom je met vrienden of familie? Dan is Vakantiewoning d’Eenaemsche Vierschaere voortreffelijke keuzes. Een ruim vakantieverblijf dat is uitgerust met alle comfort, te midden van de Vlaamse Ardennen en uitgebaat door hartelijke mensen met een hart voor de gasten.

TerBiestmolen2.jpg
HetBlauweHuis.jpg
Proef een streekbiertje in de Ter Biestmolen en boek een B&B

Liever een intiem B&B’tje? Ook dan heb je keuze te over. Boek jouw overnachting bij uitstekende B&B’tjes zoals De Notelaar, Het Blauwe Huis, of ’t Huys van Enaeme. Probeer voor je in je bedje kruipt zeker ook de lokale horeca eens uit. In De Molenaere, de Ijzerkotmolen en Den Obus word je met open armen ontvangen. En vind je lekkere streekbieren op de kaart.

Koppenberg_Oudenaarde_Strava_Flandrien_Challenge(2).jpg
Start je Flandrien Challenge op Strava

Strava Flandrien Challenge

Met de Flandrien Challenges weet je voortaan tot op de seconde hoe snel je de legendarische hellingen uit Vlaamse klassiekers oprijdt. Meet jezelf aan de profrenners of vergelijk met je vrienden. Via de Strava app registreer je (automatisch) jouw tijd tussen de gemarkeerde begin- en eindstreep van het Challenge segment op bekende hellingen en kasseistroken. 

Meer info

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Gele lus Ronde van Vlaanderen fietsroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Paddestraat_Velzeke.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Gele lus Ronde van Vlaanderen fietsroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Voorburg
9700 Oudenaarde
Length
102,0 km
Time
5u 45m
Actions
Bekijk deze route