Gewijde stilte

Gewijde stilte

5 religieuze plaatsen waar je tot rust kan komen

Waar je gaat langs Vlaamse wegen, kom je een kapelletje tegen. Deze 5 exemplaren springen eruit vanwege hun architectuur en geschiedenis, maar vooral ook omdat ze omringd zijn door pure stilte in een prachtig landschap.

browse.jpg
600_0851-Edit.jpg
hotondbos_kleiner.jpg
Kapel Wittentak in Ronse ligt verborgen in een beukenbos.

1. Kapel Wittentak - Ronse

Pure stilte aan de rand van het bos

Lang geleden stond aan de noordkant van Ronse een eik met een witte tak die een beeldje van de Heilige Maria overschaduwde. Sindsdien is er op die plaats altijd een kapelletje geweest, die weliswaar enkele keren werd heropgebouwd. De kapel Wittentak ligt verdoken onder de lindebomen langs de zoom van een hoogstammig beukenbos. Een rij bidbanken met een beukenhaag en een idyllisch lindendreefje leidt ernaartoe. De neogotische kapel is bijzonder charmant maar het is toch vooral het uitzicht op de omgeving die punten scoort. Hier voel je de stilte echt wel nederdalen.

De Wittentakkapel ligt op de wandelroute Op het dak van de Vlaamse Ardennen. Ze begint vlak bij de kapel op het hoogste punt van de streek, de Hotondberg. Je ontdekt hier het ene luisterrijke panorama na het andere, met mooie vergezichten op Kluisbergen en Ronse – zelf ook een bezoekje waard. De wandeling passeert onder meer via het Beiaardbos, het Fonteinbos en het Ingelbos.

Dorst gekregen van al die schoonheid? In de buurt vind je verschillende gezellige cafeetjes. Om te beginnen de Hotondmolen zelf, maar iets verderop ook Café D’Oude Hoeve, een authentiek koerscafé waar de liefde voor het wielrennen je uit elke hoek komt aanwaaien. En in de buurt van het Muziekbos vind je taverne Boekzitting en brasserie De IJsmolenhoeve. Leuk extraatje: als je hier komt eten, kan je gratis de kinderboerderij verkennen.

IMG_8154.jpeg
preview_bedevaartsoord+Kerselare_PM.jpg
Volkegembos_DavidSamyn.jpg
Kapel Kerselare in Oudenaarde is een architecturaal pareltje.

2. Kapel Kerselare – Oudenaarde

Architecturaal pareltje

Moderne kapellen zijn niet vaak te vinden in ons land. De Kerselarekapel op de Edelareberg, het hoogste punt van Oudenaarde, is een uitzondering op de regel. En wat voor één! Architect Juliaan Lampens schreef geschiedenis met deze strak vormgegeven kapel met grote partijen ruw zichtbeton geïnspireerd op de brutalistische architectuur van Le Corbusier. De Kerselarekapel is een van de weinige voorbeelden van zuiver brutalisme in de kerkelijke bouwkunst. Sinds 2009 wordt ze beschermd als monument.

Ook de geschiedenis van de kapel spreekt tot verbeelding. Naast een bevallig Mariabeeldje bevindt zich binnenin ook de sculptuur van een krokodil. Hoezo? Volgens de legende werd de baron van Pamel, Joos de Joigny, op weg naar Jeruzalem aangevallen door een krokodil. Hij aanriep Onze-Lieve-Vrouw en overwon met haar bijstand het monster. Als dank schonk hij het opgezette dier aan de kapel. Later werd de krokodil vervangen door een houten sculptuur, maar het oorspronkelijke exemplaar zou nog altijd ergens in een kelder liggen van de Gentse universiteit.

Bij de Kerselarekapel start ook de wandelroute Tussen berg en kapel. Zoals de naam doet vermoeden maal je tijdens de wandeling nogal wat hoogtemeters af, maar de beloning is groot, in de vorm van de vele vergezichten. En je vindt onderweg ook heel wat mogelijkheden om een pauze in te lassen, bijvoorbeeld het karaktervolleCafé Den Obus in Volkegem. 

Geuzenhoek.jpg
Protestantse_Kerk_Geuzenhoek.jpg
Protestantse_Kerk.jpg
Abraham_Hans_Museum2.jpg
De protestantse Geuzenhoek in Horebeke is een pittoresk plekje.

3. De Geuzenhoek – Horebeke

Nog altijd protestants

In het van oudsher katholieke Vlaanderen verwacht je kapelletjes en Mariaverering, maar dit is iets speciaals: in Korsele, een gehucht van het op zich al piepkleine Horebeke, bevindt zich de enige overblijvende protestantse enclave van Vlaanderen. De ‘Geuzenhoek’ bestaat al sinds de vijftiende eeuw en heeft zich ondanks de soms zware vervolging kunnen blijven handhaven. Dat komt waarschijnlijk doordat de gehuchten zo afgelegen lagen. De Vlaamse Ardennen zijn een heuvelachtig en bosrijk gebied, met veel schuilplaatsen. De protestanten konden zich daardoor afzonderen om geheime bijeenkomsten te houden.

Vandaag liggen de godsdienstoorlogen al lang achter ons. Wat blijft, is het vredige gehucht Korsele. Je kuiert er over het stemmige kerkhof en door de smalle straatjes. De 150 jaar oude treurwilg op het kerkdomein is een beschermd monument en een streling voor het oog. Bezoek ook zeker het protestants museum Abraham Hans. Hier vind je eeuwenoude protestantse bijbels en zowat al het werk van Hans, een protestantse veelschrijver en poëet. 

Wil je de streek nog wat verder ontdekken? Dat kan perfect, want de Geuzenhoek wandelroute start in de Geuzenhoek. Je verkent de streek rond Korsele en Mater, doorkruist pittoreske velden en landschappen, passeert leuke restaurants en cafeetjes én doet af en toe een stevig klimmetje. Want behalve de aangekondigde molens ligt ook de Molenberg op je route – een venijnige helling en een echte Ronde-klassieker. 

Cotthem wandelroute (12).JPG
Sint-Livinuskapel Sint-Lievens-Esse
Ontdek de legende van Sint-Livinus.

4. Sint-Livinus

Houd je hoofd erbij.

Sint-Lievens-Houtem dankt zijn naam aan de legende van de heilige Livinus. In het jaar 657 wordt hij tijdens het preken in Sint-Lievens-Esse aangevallen door een groep heidenen, die zijn tong uitrukken en zijn hoofd afhakken. Maar hij stapt met zijn hoofd onder zijn arm naar Sint-Lievens-Houtem – toch een kleine 8 kilometer ver – waar zich zijn door engelen gemaakte graf bevindt. 

In Sint-Lievens-Esse staat nu een kapel waar Livinus volgens de legende een geneeskrachtige waterbron deed ontspringen door zijn stok in de grond te steken. De Heilige Livinuskapel of Sint-Lievenskapel ligt op een kleine helling buiten de dorpskern. De kapel werd opgenomen als beschermd monument, samen met de waterput. 

De Livinuskapel ligt in de vallei van de Cotthembeek en het prachtige Cotthembos. In Hillegem kun je dan weer je voeten onder tafel schuiven in grillrestaurant Den Entrecôte. En De Pikardijn in Sint-Lievens-Houtem is niet alleen een gerenommeerd biercafé, je kan er ook genieten van heerlijke streekgerechten.
 

browse (1).jpg
Ervaar de stilte bij de Sint-Christianakapel in Gavere.

5. Christianakapel – Dikkelvenne

Stilteplek op De Rotse.

De Gaverse deelgemeente Dikkelvenne is bekend als 'bronnendorp'. Er ontspringen maar liefst 70 bronnen. Van de drie bronwaterbedrijven die er ooit waren, is er nog één overgebleven: Christiana. Wie aan het bedrijf voorbijkomt in de Rotsestraat, ziet het water nog uit een buis uit de muur komen. 

De Christianabronnen zijn genoemd naar de heilige Christiana (°715). Ze kwam om de streek te kerstenen en zorgde meteen voor een mirakel : water in droge tijden. Overal waar ze halt hield, ontsprongen bronnen. Het bronnendorp Dikkelvenne was geboren. De Sint-Christianakapel werd in 1895 gebouwd in neogotische stijl. Neem gerust de tijd en geniet van deze idyllische locatie. 

Eventjes zin om te herbronnen? Dan zijn er in de buurt van het pittoreske kapelletje verschillende wandelingen ‘Pittig stappen tussen bronnen’. Je passeert er onder meer aan de bron 'Ziekeput', volgens de legende de enige bron die zuiver water gaf tijdens de pestepidemie. Vandaag is het bronwater niet meer drinkbaar, maar het uitzicht op de omgeving is fenomenaal. In ’t Eeuwig Licht of in De Rotse kan je achteraf je dorst lessen met limonade van Christiana of een biertje van Contreras