Het Protestants Museum de Geuzenhoek

Musea en erfgoed
Het Protestants Museum de Geuzenhoek

Verken de geschiedenis van schrijver en gemeenschap

Horebeke
Straat + huisnummer
Abraham Hansstraat 3
9667 Horebeke
E-mail
Link

Er wordt in deze moderne tijd nogal kwistig gestrooid met het woordje Uniek. Terwijl sommige dingen helemaal niet uniek zijn. In tegenstelling tot de Geuzenhoek in Korsele, dat wél die stempel verdient. Dit dorpje in het hart van de Vlaamse Ardennen is immers het enige protestantse dorp in heel Vlaanderen. En dat wil zeggen: zeker je bezoekje waard.

Een inkijk in deze unieke gemeenschap

Waarom precies? Wel, het historische hart van dit dorpje is bijzonder aangenaam om in te vertoeven. De kerk moét je binnenwandelen. De geschiedenis tuurt je aan vanuit elke hoek. Bovendien staat er een boom van een monument naast – létterlijk. De 150 jaar oude, gigantische treurbeuk op het kerkdomein is beschermd als monument en is een streling voor alle zintuigen.

Vlakbij het kerkgebouw in dit kleine dorpje, vind je het Protestants Museum 'de Geuzenhoek'. In 1989 opende dit kleine museum al als het Protestants Historisch Museum Abraham Hans. Een museumpje met een kleine collectie, die volledig is toegespitst op de rijke historie van de protestantse gemeenschap in het dorp. Ook de volksschrijver Abraham Hans, die destijds z’n naam schonk aan dit museum, wordt uitgebreid aan het publiek voorgesteld. Leer zijn leven en zijn werk kennen – je zal het je niet beklagen.

Protestantse_Kerk_Geuzenhoek.jpg
De Protestantse kerk in de Geuzenhoek is zeker je bezoek waard

Het werk van Abraham Hans

Het Protestants Museum 'de Geuzenhoek' vertelt boeiende verhalen over de geschiedenis van de Geuzenhoek. Het is ondergebracht is de oude protestantse lagere school van het gehuchtje en bevat een compleet overzicht van alle werken van Abraham Hans. Deze schrijver verwierf een stevige naam met zijn veelgelezen jeugdverhalen – ook bekend als de “Hanskes”. 

Daarnaast word je ook ondergedompeld in de eeuwenlange tradities van de lokale protestantse gemeenschap – tradities die al terug gaan tot 1550! Het is al sinds 1989 te bezoeken en werd doorheen de jaren stelselmatig uitgebreid met nieuwe collecties. In 2019 heropende het museum na grondige renovatiewerken. Sinsdien draagt het een nieuwe naam: Protestants Museum 'de Geuzenhoek'.

Protestants Museum De Geuzenhoek in Korsele 2
Protestants Museum De Geuzenhoek in Korsele 1
Een inkijk in het Protestants Museum de Geuzenhoek

Boeiend verteld, veel te beleven

De permanente expositie in het museum toont je niet alleen een grote verzameling aan werken van Hans, maar ook foto’s en documenten, een kleine bijbeltentoonstelling, de achtergrond van het protestantisme en geschiedkundige stukken over de school waarin het museum huist. Ook een kleine verkoopstand met nieuwe en tweedehandsboeken is aanwezig. Iedereen met een hart voor religie, literatuur en geschiedenis moet hier een keertje geweest zijn.

Abraham_Hans_Museum.jpg
Abraham_Hans2.jpg
Een deel van de verzameling in het Protestants Museum

Korsele

Wil je meer te weten komen over het dorpje Korsele? Lees dan de Erfgoedsprokkel.

Wil je de streek nog wat verder ontdekken na je doortocht in het Museum Abraham Hans? Dat kan perfect, want de Geuzenhoekwandelroute passeert via de Geuzenhoek. Je verkent de streek rond Korsele en Mater, doorkruist pittoreske velden en landschappen, passeert leuke restaurants en cafeetjes én doet af en toe een stevig klimmetje. Want hier en daar gaat het stevig bergop – en gelukkig ook weer bergaf.

Tissenhovemolen.jpg
Een wandeling langs de Tissenhovemolen

Verleng je verblijf in de Vlaamse Ardennen

Koppel je bezoekje aan het Protestants Museum 'de Geuzenhoek' gerust aan een langer verblijf in de streek. Tijdens de Geuzenhoek wandelroute kom je heel wat gezellige B&B’tjes tegen. De gedroomde afsluiter voor een fijn dagje weg.