Tussen berg en kapel wandelroute

Tussen berg en kapel wandelroute

Een wandelroute voor échte wandelaars

Een wandeltocht met start én aankomst in Café Den Obus, dat moét een fluitje van een cent zijn, toch? Wel, nee.

Deze stevige wandelroute gaat wat van je vragen. Je gaat 12,5 kilometer lang de glooiende heuvels van de Vlaamse Ardennen op en neer. Je kijkt je de ogen uit en doorkruist prachtige natuur – maar je kuiten gaan het geweten hebben, daar willen we niet over liegen. Ach, maar dat houdt jou niet tegen, toch?

In het spoor van Adriaen Brouwer

Deze hele wandelroute is gebaseerd op het werk en het leven van één man: Adriaen Brouwer. En voor diegene bij wie nu geen belletje gaat rinkelen, geven we graag een woordje uitleg.

Adriaen Brouwer was een Vlaamse kunstschilder in de 17de eeuw. Zijn barokschilderijen vinden gretig aftrek bij internationale kunstminnaars. Hij beleefde zijn topjaren in Antwerpen, maar werd wél geboren in Oudenaarde. Zijn werk had een sterke invloed op gerenommeerde artiesten zoals David Teniers. En zijn werk werd verzameld én bestudeerd door Rubens en Rembrandt. Niet van de minsten, dus.

Volkegembos_DavidSamyn.jpg
Wandel met Adriaen Brouwer door Volkegembos

De prachtige streek rond Edelare en Volkegem

De uitgestippelde wandelroute brengt je van aan de Maarkebeek nabij Oudenaarde, langs Edelare en Volkegem, recht naar de Adriaen Brouwer rustbank. Hier kan je even tot jezelf komen én jezelf voorbereiden op de volgende halte van de tocht: Brouwerij Roman, de oudste brouwerij van België.

Wat een barokke kunstschilder te maken heeft met uitstekende brouwsels en verfijnde biertjes? Wel, alles. Want Adriaen Brouwer stond niet alleen bekend als een voortreffelijk kunstenaar. Hij had ook de reputatie van nogal een losbol te zijn. Een bon vivant met een avontuurlijk karakter. En een passie voor gerstenat kon daarin natuurlijk niet ontbreken.

Brouwerij_Roman.jpg
De Brouwerij Roman, de oudste in België

Schol, op het leven én de kunsten

Tijd én reden genoeg dus om een van de heerlijke biertjes te ontdekken van deze authentieke brouwerij. Kies jij voor de originele, verfrissende Adriaen Brouwer, de krachtige Adriaen Brouwer Tripel of de Adriaen Brouwer Oaked, een biobiertje met verre toetsen van hout?

Uitgewandeld – maar nog niet uit-genoten, maak dan van de gelegenheid gebruik om het eindstation wat uitgebreider te bezoeken. Café Den Obus is nog een karaktervol dorpscafé waarin de ware Vlaamse Ardennen nog in elk detail huizen. Alles herinnert hier aan de goeie ouwen tijd – zelfs de vriendelijke uitbaters die met hun typische gastvrijheid de bediening op zich nemen.

Soorten bier in Brouwerij Roman
Ontdek de heerlijke biertjes in de oudste brouwerij van België
Café Den Obus in Oudenaarde
Café Den Obus, een karaktervol dorpscafé in Oudenaarde

In bed met Adriaen Brouwer

Goed, dát is misschien een misleidende titel. Maar als je na deze stevige Adriaen Brouwer-wandeling (en bijbehorende bierontdekkingen) niet meer naar huis wil rijden, begrijpen we dat volkomen. Gelukkig vind je in de regio enkele hoogstaande B&B’s waarin je een heerlijke nachtrust koppelt aan een puik ontbijtje – én nog wat extra ontspanningstijd in de Vlaamse Ardennen.

B&B Refuge Kapelleberg is véél meer dan een bed en breakfast. Zo kan je hier ook je privéfeest of seminarie organiseren. Maar geen nood: het B&B-gedeelte heeft alle faciliteiten om je verblijf onvergetelijk te maken. Hier verblijf je in een oase van pure charme.

Iets verderop, in Maarkedal zelf, biedt Kokerelle B&B je 3 kamers met badkamer. De perfecte rustplek voor actieve fietsers, wandelaars en mountainbikers die de streek willen ontdekken. Hier staat ontspanning centraal en verblijf je in een B&B met een echt thuis-gevoel.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Langs berg en kapel wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Volkegembos Oudenaarde 6 David Samyn.jpg

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Langs berg en kapel wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Papelosstraat
9700 Oudenaarde
Length
13,0 km
Time
2u 35m
Terrain
72% Verhard