Sint-Lievens-Houtem

Welkom in Sint-Lievens-Houtem

Het tweede grootste marktplein van Vlaanderen? Dat ligt in Sint-Lievens-Houtem. Bovendien is het elk jaar het decor van de grootste traditionele jaarmarkt. 

Winterjaarmarkt Sint-Lievens-Houtem
Jaarmarkt

Springlevende legende

Sint-Lievens-Houtem dankt zijn naam aan de legende van de heilige Livinus. In het jaar 657 zou hij tijdens het preken in Sint-Lievens-Esse aangevallen zijn door een groep heidenen, die z’n tong uitrukten en z’n hoofd afhakten. Daarna werd hij begraven in Sint-Lievens-Houtem. De legende bracht elk jaar vele bedevaarders op de been tijdens de Sint-Lievensprocessie. Met de bedevaarders trokken ook kooplui mee en zo ontstond de Houtem Jaarmarkt. Nog steeds zakken op 11 en 12 november - de naamdag van Livinus - tienduizenden bezoekers van ver buiten de provincie af naar het bijna twee hectare grote marktplein om paarden en vee te keuren en te kopen en van de volkse kermissfeer te genieten. Nadien stromen alle eethuisjes en cafés vol. 

kapel cotthem.jpg
Cotthem wandelroute

Uitgestrekt wandelgebied

Sint-Lievens-Houtem telt op zijn grondgebied niet minder dan 110 kilometer aan trage wegen. Een zegen voor de wandelaar. De veldwegen dwarsen percelen, leiden langs bosranden en brengen je op de meest verrassende plaatsen. De watertoren op de 83 meter hoge Balleiheuvel bijvoorbeeld of een authentieke Romeinse heirbaan. Het Cotthembos is dan weer een ongerept natuurgebied waar je de vinpootsalamander, geelgorsen, uilen en spechten tegen het lijf kan lopen.

Sint-Lievens-Houtem ontdekken?

Bekijk onze selectie
7 Resultaten gevonden