1.000 jaar geschiedenis in Oudenaarde

1.000 jaar geschiedenis in Oudenaarde

Ontdek alle verborgen hoekjes en kantjes van de stad

Weinig steden die zo vervlochten zijn met de mooiste koers van Vlaanderen dan Oudenaarde. Maar deze stad biedt veel meer dan dat. Oudenaarde heeft ook luxueuze wandtapijten in petto, Unesco Werelderfgoed, architecturale pareltjes, een rustgevend begijnhof en een archeologisch dorp.

Centrum Ronde van Vlaanderen

Een verrassende stadswandeling door het hart van de Vlaamse Ardennen brengt je naar enkele hoogtepunten. We beginnen bij het ‘Centrum Ronde van Vlaanderen’. Hier kan je het hele jaar door de ware sfeer van Vlaanderens Mooiste opsnuiven en er het parcours zelf rijden. Fietsen huren kan in het centrum, maar je mag ook je eigen stalen ros meebrengen. Achteraf spring je binnen om de indrukwekkende expo te bezoeken – of om een fris pintje te drinken in de cafetaria.

CRVV3.jpg
Het Centrum Ronde van Vlaanderen

49 klokken

Je hoeft niet ver te stappen voor je volgende halte. Pal tegenover het ‘Centrum Ronde van Vlaanderen’ staat de Sint-Walburgakerk, een juweeltje van Brabantse gotiek. Dit bouwwerk uit de 12de eeuw is je bezoekje waard. Stap binnen en bewonder adembenemende schilderijen, wandtapijten en beelden. Check vooraf wel even de openingsuren!

1.000 jaar geschiedenis

Oudenaarde barst van de geschiedenis. En dus ook van de cultuur. De stad staat vol architecturale pareltjes die elk hun eigen verhaal vertellen. Als je even doorwandelt, bots je op de Markt van Oudenaarde op het stadhuis. Dit stukje werelderfgoed – erkend door Unesco – is niet alleen prachtig om naar te kijken. Het herbergt ook het MOU, een boeiend en prikkelend museum dat inzoomt op de lokale geschiedenis. Duik in de verhalen vol luxueuze, handgemaakte tapijten, de geschiedenis van talloze gebouwen in de stad én schilder Adriaen Brouwer die in de stad werd geboren.

MOU2.jpg
Het Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen of MOU

Pure rust in het begijnhof

Als je jouw tocht verderzet via het mooie Onze-Lieve-Vrouwehospitaal en het Bisschopskwartier, kom je terecht aan een rood geschilderde barokke toegangspoort. Wanneer je daar door wandelt, beland je van het ene op het andere moment in een andere wereld. In dit klein paradijsje te midden van de bruisende stad kom je helemaal tot rust.

Het Begijnhof van Oudenaarde werd gebouwd in de 15e eeuw en ziet er tot op vandaag beeldig uit. De kleine, witte huisjes rond de binnenplaats vol perfect onderhouden bloempartijen zijn dan ook een streling voor het oog.

Begijnhof_Oudenaarde.jpg
Het Begijnhof van Oudenaarde

Even doorspoelen, dat bezoekje!

Heb je van al dat moois honger en dorst gekregen? Dat treft, want Oudenaarde barst van de leuke handels- en horecazaken. 

De uitschieter van Pamele

Next stop: de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk, een knap staaltje architectuur op de rechteroever van de Schelde. Het stadje Pamele werd gesticht door de Heer van Pamele. De kans bestaat dat je er nog nooit van gehoord hebt. Dat is omdat het in 1593 werd opgeslokt door Oudenaarde. Toch kan je de sporen van haar bestaan nog gaan bezichtigen, met deze kerk als absolute uitschieter.

Om in de religieuze sfeer te blijven, wandel je door richting de Abdij Maagdendaele. Dit bouwwerk werd opgericht door de kloosterorde van Cîteaux. Het werd tijdens de Franse Renovatie flink beschadigd, maar weer opgebouwd – en vandaag ter beschikking gesteld van de lokale tekenacademie.

Download snel het routeplan waarmee je het centrum van Oudenaarde op eigen houtje ontdekt. Vergeet niet de hoogtepunten aan de rand van Oudenaarde te bezoeken, zoals het erfgoeddorp Ename. Elke erfgoedliefhebber haalt er zijn hart op. Logisch ook: je vindt er de sporen van meer dan 1.000 jaar geschiedenis.

Onze-lieve-vrouw_van_Pamelekerk.jpg
Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk

Wroeten in de grond

Het begon allemaal in de 10e eeuw, toen de Duitse keizer Otto II Ename uitkoos als verdedigingsbolwerk voor de grenzen van zijn keizerrijk. Hij spaarde kosten noch moeite: de Duitse keizer liet de Enaamse burcht optrekken, een kolos met 3 meter dikke muren en een donjon van 25 tot 30 meter hoog.

De versterking werkte als een magneet op kooplieden en ambachtslui: al snel werden er in de schaduw van de donjon marktjes georganiseerd, schepen die over de Schelde voeren moesten tol betalen en er werd zelfs een haven aangelegd. Ename groeide uit tot de belangrijkste vestiging in het hertogdom Lotharingen. Maar dat duurde niet lang.

In 1033 nam Boudewijn IV, graaf van Vlaanderen, de versterking in en verwoestte hij alles wat zijn pad kruiste. Zijn zoon ging nog een stap verder: hij wiste de militaire rol van Ename volledig uit door er de benedictijnenabdij Sint-Salvator te stichten op de puinhopen van de vroegere grensstad.

Doolhof van funderingen

In 1794 werd de rust van de benedictijnen abrupt verstoord toen Franse revolutionairen de Sint-Salvatorabdij in de as legden. De hele abdij verdween onder de sloophamer. Of toch niet? In het 8 hectare grote archeopark van Ename zie je nog de funderingen liggen van de benedictijnenabdij, een doolhof van architecturale restanten om in te verdwalen. Vanop de tweede verdieping van het Provinciaal Erfgoedcentrum heb je een goed zicht op de restanten.

Erfgoedcentrum Ename
Archeologische site Ename.jpg
Het Provinciaal Erfgoedcentrum & luchtfoto Archeologische site van Ename

Ravenna aan de Schelde

Van de burcht en de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting is niets meer zichtbaar. Het enige nog bestaande gebouw uit de Ottoonse periode vind je in het centrum van Ename: de Sint-Laurentiuskerk. Dit is een stukje Italië aan de Schelde. De dubbelkorige rijkskerk is niet alleen 1.000 jaar oud, hij sluit ook aan bij vroegchristelijke gebouwen zoals je die in het Italiaanse Ravenna terugvindt. Meer zelfs: de wanden zijn beschilderd met de oudste Byzantijnse fresco’s die je in heel de Benelux terugvindt.

Sint-Laurentius Kerk Ename.jpg
Sint-Laurentiuskerk

Vlaams topstuk

In de schaduw van de kerk ontdek je het hele verhaal van Ename, vanaf de vroege middeleeuwen tot vandaag. Het Erfgoedcentrum Ename - Pam Ename toont je allerlei archeologische vondsten uit de Sint-Salvatorabdij zoals een ivoren kromstaf, een Vlaams topstuk. Het wordt nooit een saai lesje. De mensen die ooit het verhaal mee schreven, krijgen zelf een plaats in het museum. Daardoor waar je je midden in de vroege middeleeuwen.

PAM Ename © David Samyn.jpg
Ename_Dorp_DavidSamyn.jpg
Het Provinciaal Archeologisch Museum of PAM

Een huis om bij weg te dromen

Huis Beaucarne is een van die zeldzame parels die buiten de tijd lijkt te staan. Het Huis is al sinds 1748 eigendom van de familie wiens naam het draagt. En elke generatie droeg er op onnavolgbare wijze zorg voor. Het resultaat is magnifiek: deze 18e-eeuwse meesterwoning is tot in de kleinste details bewaard gebleven.

Sinds 2018 is het Huis toegankelijk voor het publiek. Van mei tot oktober is er zelfs een theehuis, waar je van de beste thee kan genieten onder begeleiding van verrukkelijk gebak. Wanneer je de woning binnenwandelt, vallen de vele antieke stukken je meteen op.

Tal van collecties staan smaakvol uitgestald en zijn al eeuwen in het bezit van deze familie. De interieurs ademen de grandeur van de 18de en 19de eeuw uit. Je bekijkt er zelfs originele stukken en objecten die gered werden uit de Abdij van Ename.

Vergaap je ook aan antieke poppenhuizen, miniatuurtheaters, natuurhistorische artefacten, imposante globes en veel meer. Hier kom je ogen tekort. Maar de deskundige uitleg van de familie maakt je overzichtelijk wegwijs in alle verhalen.

Beaucarne.jpg
Huis Beaucarne Ename - David Samyn.jpg
Huis Beaucarne Ename serre.jpg
Huis Beaucarne

Bos t'Ename

Tijd om een frisse neus te halen! Aan het museum vertrekt een wandelpad naar de groene heuvels van de Vlaamse Ardennen, meer bepaald naar het bos t'Ename. De route is helemaal bewegwijzerd en legt je via educatieve informatiepanelen het botanisch en historisch belang van het bos uit. Want al van in de vroege middeleeuwen was het bos versmeden met het havenstadje en later met de abdij omwille van zijn natuurlijke rijkdommen. Of om in te wonen. De Riedekensbeek die door het bos kabbelt werd in de 12e eeuw afgeleid naar de abdij voor de watervoorziening.

Bos 't Ename_DavidSamyn2.jpg
Bos_t_Ename-33.jpg
Bos t'Ename

Tijd voor een biertje

Wil je je ontdekkingen even doorspoelen? Dat treft, want we sluiten af in de oudste familiebrouwerij van ons land: Brouwerij Roman. Al sinds 1545 wordt de passie voor het brouwen overgedragen van generatie op generatie. Hoe ze dat doen, dan ontdek je tijdens een rondleiding. Je ervaart het brouwproces en proeft hun passie voor het typische Oudenaardse bruine bier dat hier gebrouwen wordt.

Roman_Brouwerij.jpg
RomanBrouwerij_JanOpdekamp.jpg
Brouwerij Roman

Ontspannen logeren

Te veel om allemaal op een dag te doen? Of wil je zo lang mogelijk genieten van deze streek? Helemaal mee eens! Spreid je ontdekkingstocht over twee dagen en kom ‘s avonds op adem in een van onze historische B&B’s. Je kunt heerlijk logeren in het centrum van Oudenaarde of Ename, aan jou de keuze.

B&B Pain d'épices

Kom op adem na een druk gevulde dag in deze peperkoeken belle-époquewoning die afgewerkt is met een torentje. Het ligt in het centrum van Oudenaarde, op wandelafstand van het station, maar is toch rustig gelegen. ‘Pain d’épices’ geeft onderdak aan drie huiselijke kamers, waaronder eentje met een privé-terras. Wil je een kamer op de gelijkvloerse verdieping, dat kan.

B&B ‘t Huys van Enaeme

Slaap je liever te midden van de archeologische resten van Ename? Dan moet je in ‘B&B ‘t Huys van Enaeme’ zijn. Dichter bij de Sint-Laurentiuskerk en pam Ename kan je niet slapen. De uitbaters verbouwden deze 19e eeuwse woning. Het resultaat? Drie ruime kamers die een warme, landelijke sfeer uitstralen. In de gezellige woonkamer kan je je tijdens koude winterdagen warmen aan de houtkachel en genieten van een streekbiertje of een glaasje wijn. Genieten van de buitenlucht doe je op het terras of in de tuin.

B&B 't Huys Van Enaeme
Tuin B&B 't Huys Van Enaeme
B&B ‘t Huys van Enaeme & uitzicht vanuit de tuin