5 unieke stilteplekken

5 unieke stilteplekken

Kom volledig tot rust in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn een prima 'vluchtheuvel' voor wie de hectiek van alledag eventjes achter zich wil laten. Voel je dat het ook voor jou hoog tijd wordt om de pauzeknop nog eens in te drukken? Wij selecteerden 5 plekken waar het nog echt stil is. Telkens leidt een ontspannende wandeling je er ook langs de mooiste hoekjes en kantjes in de nabije omgeving.

Raspaillebos-5.jpg
Raspaillebos Geraardsbergen David Samyn 1.jpg
Geraardsbergen Raspaillebos David Samyn.jpg
Raspaillebos

1. Het Raspaillebos: een zalig stukje natuur

Adres: Hoogvorst 2, 9506 Grimminge (Geraardsbergen)

Middenin het liefst 28 km² grote Stiltegebied Dender-Mark is het Raspaillebos een heerlijke plek om te genieten van de natuur in al haar vormen. In het voorjaar vormen wilde narcis, bosanemoon, maagdenpalm, boshyacint en daslook een lappendeken van blauw, wit en geel. Op de top van de Bosberg heb je zonder meer een schitterend uitzicht.
Hoor je naast het gekwetter van de talloze vogels af en toe ook een felle schreeuw? De kans is groot dat die van een steenuil, buizerd, torenvalk of havik komt. 

Deze Slow Down-wandeling van 11,5 km leidt je van het Raspaillebos naar het natuureducatief centrum De Helix. De tentoonstellingen 'Open kaart. Regio onder de loep!' en 'De wereld van Daly - over milieu en gezondheid' brengen je ongetwijfeld een pak dichter bij de natuur. Daarnaast organiseert De Helix nog tal van activiteiten, waaronder themawandelingen. En je vindt er ook een educatieve tuin en een bijenhal.

Ontdek het Raspaillebos

het Burreken_bloemen.jpg
Knuffelbos Burreken.jpg
Exmoor-pony's in het natuurgebied 't Burreken
header.jpg
Natuurreservaat Burreken

2. Het Burreken: lekker chillen

Adres: Perreveld 14, 9660 Brakel

Nood om je hoofd leeg te maken? Natuur- en landschapsreservaat het Burreken in Brakel is zo'n plek die zich daar helemaal toe leent. Nadat je de 165 trappen van de uitkijktoren in Brakel hebt getrotseerd, zie je bij helder weer makkelijk tot in Gent en kan je misschien zelfs de koeltorens in Doel spotten. En dat terwijl het overal rondom jou muisstil is.

Maar het Burreken heeft nog veel meer te bieden. Zo kan je er een bramentuin bezoeken, met een verzameling van 45 inheemse en streekeigen soorten. Nog meer fruit is te vinden in de hoogstamboomgaard aan het Perreveld, waar je letterlijk een appeltje voor de dorst kan plukken. In het knuffelbos kan je zowaar een boom adopteren. Kinderen kunnen dan weer ongestoord ravotten in het speelbos.

Uiteraard ben je hier ook voor fijne wandelingen aan het juiste adres. De 14,3 lange 't Burreken wandelroute is een echte aanrader. Met een beetje geluk kruist de bedreigde vuursalamander je pad. Let wel: deze geel-zwarte schoonheid komt vooral ‘s nachts en bij regenweer tevoorschijn. Ook de vos, wezel, egel, bunzing en tal van bos- en roofvogels voelen zich in het Burreken helemaal in hun sas. In het voorjaar word je bovendien overweldigd door adembenemende bloementapijten. Speenkruid, gele dovenetel, sneeuwklokjes, bosanemonen, hyacinten … Wedden dat je daar instant vrolijk van wordt?

Ontdek het Burreken
 

Grootmeers in Kruisem
IMG_7971.JPG
Grootmeers (Zingem) (10).JPG
natuurgebied Grootmeers

3. Grootmeers: de vergezichtjes van de Schelde

Adres: Damstraat 6, 9750 Kruisem

Houd je van malse graslandschappen, oude meanders en weidse vergezichten? Dan zal Grootmeers in Zingem (Kruisem) je zeker weten te bekoren. Dit 19 ha grote gebied werd bij de verbreding en verdieping van de Schelde met slib bedolven. Sinds 2006 is Grootmeers officieel erkend als natuurreservaat. Stevige infrastructuurwerken hebben het oorspronkelijke meersenkarakter grotendeels hersteld. Er kwamen poeltjes en het landschap werd weer de vrije, open ruimte van weleer. Grazende runderen houden – samen met de regelmatige overstromingen – bosvorming tegen.

Geen wonder dat dit fraaie natuurgebied een ware trekpleister is voor water- en trekvogels. Onder meer meerkoeten, wintertalingen, blauwe reigers en bergeenden komen elk jaar in de moeraszone broeden. Misschien loop je ook wel een blauwborst, kleine karekiet, blauwe kiekendief of buizerd tegen het lijf. Opgelet: honden zijn in Grootmeers absoluut niet welkom, ook niet aan de leiband. En aangezien de bodem behoorlijk vochtig kan zijn, voorzie je best aangepast schoeisel.

Natuurpunt organiseert regelmatig geleide wandelingen. Maar je kan natuurgebied Grootmeers ook perfect op eigen houtje verkennen. Een prima leidraad is de 9,5 km lange Wannenlappers wandelroute, die aan het administratief centrum van Zingem start. De naam verwijst naar de bekwame ambachtslui uit de streek die tot begin 20ste eeuw met buigzame wilgentwijgjes de wannen (grote ovalen manden) vervaardigden waarmee het kaf van het koren werd gescheiden.

Ontdek de geheimen van Grootmeers

NP_2019_04_14.jpeg
Duivenbos uitzicht.jpg
Duivenbos Dauw 2 - Lot Wildiers.jpg
Duivenbos

4. Het Duivenbos: bron van mysteries

Adres: Huigeveldstraat 1, 9550 Herzele (Sint-Antelinks)

Voor het Duivenbos moet je in Herzele zijn. Diep in het komvormige dal vind je er een mysterieuze groene oase vol bronnen die her en der aan de oppervlakte komen. Goede laarzen of stevige schoenen zijn dan ook geen overbodige luxe. Maar laat je daardoor zeker niet afschrikken: de natuur is er zonder meer prachtig. 

Dat kan je allemaal zelf ontdekken op de avontuurlijke Sint-Lievens Wandelroute lus 2, met vertrek aan de kerk van Sint-Antelinks. Die is op zich 4,5 km lang, maar je kan hem probleemloos uitbreiden met een paar gedeelten van lus 1. Onderweg wisselen moerasbossen af met ecologisch waardevolle landschapselementen als ruige graslanden, holle wegen, houtkanten, hagen en hellingen. Ezels en runderen houden de vegetatie in balans.

De lente is alvast een prima moment om het Duivenbos te bezoeken, want dan zijn de voorjaarsbloeiers massaal aan zet: bosanemoon, daslook, dotterbloem en paarse schubwortel zorgen voor een ware kleurexplosie. Ook moerasplanten als reuzenpaardenstaart, grote berenklauw, moesdistel, moerasspirea, pinksterbloem en moerasvergeet-mij-nietje tieren hier welig. Maar de fauna blijft absoluut niet achter: op de grond maken kamsalamanders en zeldzame eikelmuizen het mooie weer. En de vele poelen zijn een paradijs voor padden, kikkers, libellen en waterjuffers. 

Loop voor of na je wandeling nog eens langs het kerkhof, want daar staat een oriëntatietafel. Die vertelt je alles over de vallei van de Beverbeek en de Dendervallei. Bij helder weer is ook de Oudenberg in Geraardsbergen goed zichtbaar.

Ontdek het Duivenbos

 

Picknickplaats Bergstraat Wortegem-Petegem
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
Picknickplaats Bergstraat en Domein De Ghellinck

5. Petegemberg : 360° panoramisch genieten

Adres: Bergstraat, Petegem-aan-de-Schelde

De gemeente Wortegem-Petegem vormt de meest westelijke grens van de Vlaamse Ardennen. Waar Wortegem op een hoge heuvelkam ligt, is Petegem een echt Scheldedorp, langs een oude meander. Deze landelijke streek, vol golvende, vruchtbare kouters, is dan ook geknipt om te wandelen en te fietsen.

Een bezoek aan het gemeentelijk domein de Ghellinck, een oase van rust, mag daarbij niet ontbreken. Dit 28 ha grote kasteelpark heeft een grote verscheidenheid aan fauna en flora. Je kuiert er zalig op de talrijke wandelpaden. Je kinderen kunnen zich uitleven op de verschillende speeltuigen en je kan een hapje eten in het hoevegebouw.

Dé manier om enkele parels van Wortegem-Petegem te ontdekken, is de 12 km lange Sint-Rochusroute. Starten doe je aan de Sint-Rochuskapel hartje Wortegem. Langs fraaie historische hoeves en het Bouvelobos bereik je iets over halfweg het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze tocht: de 62 meter hoge Petegemberg. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8% en een stuk van 10% is dat toch wel een kuitenbijter. In 600 meter overwin je zo'n 40 hoogtemeters. Maar het is de inspanning meer dan waard, want boven word je beloond met een fabelachtig uitzicht over Oudenaarde, Maarkedal, Kluisbergen en Anzegem. Niet toevallig werd er een picknicktafel neergepoot. Ideaal dus om je ongeremd onder te dompelen in de eeuwige rust van de Vlaamse Ardennen.

Ontdek Petegemberg en omgeving

Kan je nog meer inspirerende stiltetips gebruiken? 

Check hier de nieuwe toeristische kaart ‘Beleef de stilte in de Vlaamse Ardennen’.