Natuurgebied Grootmeers

Wandelen en natuur
Natuurgebied Grootmeers

Natuurreservaat middenin de Scheldevallei

Kruisem
Straat + huisnummer
Damstraat 6
9750 Kruisem
Link

Eerst en vooral even dit: als je op zoek bent naar een wandeling om samen met je hond te doen, dan is de Grootmeers niets voor jou. Hier broeden immers duizenden trek- en watervogels. En dat doen ze het liefst in stilte, zonder blaffende beestjes in de buurt. 

Maar als je houdt van totale rust, malse graslandschappen en weidse vergezichten met de Schelde op de achtergrond… Dan kom je hier vast helemaal thuis.

Grootmeers (Zingem) (63).JPG
Geniet van de rust in de Scheldemeersen.

Twee magnifieke wandelingen

Als je de Grootmeers wilt ontdekken, dan heb je de keuze. Of je volgt het natuureducatief wandelpad van Natuurpunt Zingem, dat van start gaat in Kruisem – daarmee ben je een drietal uurtjes zoet én er is zelfs een aangepaste variant voor rolstoelgebruikers beschikbaar. Of je kiest voor de uitgebreidere Wannenlappers wandelroute

Die prachtige tocht leidt je niet alleen door de Scheldemeersen, maar ook door de vroegere wilgenplantages van Zingem. En dat is ook een aanradertje. Kom je in de winter? Doe dan zeker je laarzen aan, want de zompige ondergrond kan je schoenen stevig verknoeien.

Wannenlappersroute.jpg
Scheldemeersen.jpg
Ontdek want de Wannelapperswandeling in petto heeft of ga voor een wandeling langs de Scheldemeersen

Een tweede adem voor de natuur

Maar eerst even terug naar de Grootmeers, dus. Dat gebied is sinds 2006 officieel erkend als natuurreservaat en wordt uitgebaat door Natuurpunt. Wist je dat het oorspronkelijke meersenkarakter zo goed mogelijk werd hersteld dankzij forse investeringen en inrichtingswerken? 

De bodem werd weer natter gemaakt, poeltjes werden gecreëerd en het landschap werd herleid tot de vrije, open ruimte die het vroeger altijd was. Ook vandaag worden er runderen gebruikt om hier te grazen. Zij houden – samen met de regelmatige overstromingen – bosvorming tegen. Bovendien helpen ze mee om zaadjes te verspreiden via hun hoeven, mest en vacht. 

Kortom, hier werkt de natuur samen in mooie harmonie. En jij kan er middenin staan.

Grootmeers (Zingem) (69).JPG

Hier wordt wat gevogeld, zeg! 

We vertelden het al: dit gebied is een ware trekpleister voor watervogels en trekvogels. Zij komen hier elk jaar broeden in de moeraszone. Als je stil bent, spot je vast prachtige exemplaren zoals meerkoeten, wintertalingen, blauwer reigers en bergeenden.

Maar ook witgatjes, tureluurs én groenpootruiters komen hier op bezoek. In het ruigere gras schuilen kiekendieven en putters. Om maar te zeggen: hier komt de natuur opnieuw tot volle bloei en halen vogelliefhebbers tevreden hun hartje op.

Grootmeers.jpg
Schrijf je in voor een geleide wandeling met Natuurpunt!

Grootmeers: zo bezoek je het

Wil je zelf het gebied ontdekken? Dat kan perfect. Je bent van harte welkom in de Grootmeers van zonsopgang tot zonsondergang – maar je weet het: zonder hond! Wil je wat meer te weten komen over het precieze beheer van het domein, of over de natuurlijke bewoners? Geen probleem, want Natuurpunt organiseert ook regelmatig geleide wandelingen door het gebied. 

Natuurreservaat Grootmeers is gelegen in Zingem, pal in de Scheldevallei. Je kan er makkelijk met de auto naartoe – tegenover de Weistraat vind je een niet-verharde weg: die moet je nemen. Maar ook met het openbaar vervoer ben je er in een wip. Vanaf het station tot aan het administratief centrum van de gemeente is het maar een paar minuutjes wandelen. En daar begint het natuurleerpad van 8,7 kilometer. Handig, toch?