Burreken

Wandelen en natuur
Burreken

Gevarieerd natuurgebied in het hart van de Vlaamse Ardennen

Brakel
Straat + huisnummer
Perreveld 14
9660 Brakel
Link

Natuur en ontspanning gaan hand en hand. Om 100% groen te beleven moet je eens door natuurgebied Burreken trekken, in het hart van de Vlaamse Ardennen. Via de 't Burreken wandelroute verken je het gevarieerde landschap met heuvels, weiden en bossen.

Nieuw: Snuiterswandeling - op maat van kinderen

Samen met de kids op speurtocht naar de schatten van de natuur? Ontdek ze tijdens de leerrijke snuiterswandeling. Via een route van 4 km ga je samen via leerrijke opdrachtjes en spannende dierenverhalen op ontdekking.

Welkom in de prachtige streek waarin glooiende heuvels, iconische hellingen en groene vergezichten de dienst uitmaken. En natuurlijk: waar in elk hoekje een zweem van legendarische koers schuilgaat. Want dé Ronde? Die sjeest hier elk jaar doorheen het landschap. En vandaag ga jij precies dié omgeving verkennen. Klaar voor een trip naar Burreken? Hier gaan we!

zonsopgang burreken.jpg
zonsopgang Burreken

Door weer en wind

De hele regio staat bekend om een reliëfrijk landschap en weidse zichten, uitgestrekte bossen en kouters die afwisselen met hooi- en graslanden. In die sfeer word je in het Burreken ondergedompeld. Alles wat het in petto heeft ligt op fiets- en wandelafstand van elkaar.

Het bijzonder karakter van het Burreken hebben we aan weer en wind te danken. Gronden werden hier weggeveegd en elders weer afgezet waardoor er heuvels en dalen ontstaan. 

wandeling Burreken
wandelaars Burreken

Klaar voor kuitenbijters?

Het hoogste punt ligt op 116 meter, zeker naar Vlaamse normen een duizelingwekkende hoogte. De hellingen zijn dan ook stijl en kregen het toepasselijke label van kuitenbijters. 

Waarom ze die hellingen hier kuitenbijters noemen? Spring na je bezoek aan het Burreken de fiets op, probeer zonder af te stappen boven te geraken en ga naar bed. Voel bij het opstaan hoe je kuiten ervoor staan. En besef perfect waarom ze die hier zo noemen.

huisje burreken.jpg

Weelderig groen begroeid

De variatie aan flora is al even groot, vooral in het voorjaar. Het hele gebied verandert dan in een bonte mozaïek van speenkruid, gele dovenetel, sneeuwklokjes, bosanemonen, hyacinten en nog veel meer. Deze bloemsoorten vormen adembenemende gele, witte en paarse bloementapijten. Ze strooien hun fleurige pracht over de hele bodem. En kleuren het Burreken soms al vanaf eind maart tot bijna eind mei in een geweldig geurig jasje.

kapel van de ronde.jpg
kapel van de Ronde, Horebeke

Ga eens langs bij de buren

Het Burreken ligt dan ook nog eens te midden van een levendige streek. Voor een 360-gradenuitzicht daarvan moet je bij de uitkijktoren in Brakel zijn. Als je de 165 trappen van de stalen constructie trotseert zie je mijlenver. Bij goed weer kijk je zelfs tot in Gent of de koeltorens in Doel! Vier oriëntatietafels geven uitleg bij wat je ziet.

Als je die trappen niet ziet zitten is de Kapel van de Ronde misschien iets voor jou. Een oude, schots en scheve kapel kreeg tijdens zijn restauratie een thema toegewijd. De namen van alle winnaars van de Ronde van Vlaanderen staan erin gebeiteld in graniet. De kapel is een ontmoetingsplaats voor wielerliefhebbers en wielertoeristen.