Domein de Ghellinck

Wandelen en natuur
Domein de Ghellinck

Adembenemend kasteelpark voor rustzoekers

Wortegem-Petegem
Straat + huisnummer
Kortrijkstraat 74
9790 Wortegem-Petegem
E-mail
Telefoonnummer
+32 56 38 81 14
Link

Kom het domein zelf beleven

Tijd om jezelf te trakteren op een dagje rust, groen, kerk en horeca? Dan zit je goed bij Domein de Ghellinck. Kom zelf een dagje genieten op het domein!

Via de nieuwe erfgoedsprokkel ‘Elsegem-Petegem’ kan je het domein al wandelend verkennen.

Wortegemsen en Domein De Ghellinck in Woregem-Petegem
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
Citroenjenever Wortegemsen en Domein De Ghellinck

Kasteeldomein zonder kasteel

Het kasteel zelf heeft die lange geschiedenis niet overleefd – hoe raar dat ook klinkt. Het werd immers gesloopt na een verwoestende brand in 1973. Geen nood, de vroegere bijgebouwen en het domein zelf zijn échte blikvangers. Zeker nadat de gemeente – die nu eigenaar is van het domein – de bestaande gebouwen vakkundig liet restaureren en in gebruik nam. 

Vandaag kan jij hier flanneren als een echte kasteelheer, zonder dat je er door de wachters uit wordt gebonjourd. 

fietsen aan horecazaak.jpg
Horecazaak Domein De Ghellinck

De gerestaureerde hoeve uit 1893 – Koetshuis wordt taverne-restaurant

Een van de blikvangers op Domein de Ghellinck is het gerestaureerde hoevegebouw. Dit prachtige gebouw uit 1893 werd in fases gerestaureerd en kreeg een nieuwe bestemming. De voormalige oranjerie is nu een auditorium. De vroegere bibliotheek is vandaag een trouwzaal. En waar ooit het koetshuis met stallingen was, is het vandaag heerlijk tafelen of genieten van een drankje en een snack met zicht op het domein in het restaurant Domein de Ghellinck.

Sneukelroute Domein De Ghellinck Wortegem-Petegem
zomerbeeld.jpg
Domein De Ghellinck

Rolstoeltoegankelijk park met speeltuintjes, petanque-terreinen en visvijvers

Ontspanning troef op Domein de Ghellinck! Tenslotte word je hier omringd door 28 hectare groen. Een park dat reikt tot aan de Schelde. In dit landschapspark is het heerlijk wandelen langs de vele waterpartijen. Ze gooien een dekentje vol sfeer over het al zo feeërieke kasteelpark.

Even uitrusten op een bankje terwijl de kinderen zich uitleven op een van de speeltuintjes? Of ineens met het hele gezin een rondje petanque spelen? Alles kan!

water.jpg

Rondleiding met gids – themawandelingen op Domein de Ghellinck

Mag het wat meer zijn? Of vind je het fijn om een dieper inzicht de krijgen in de geschiedenis van Domein de Ghellinck? Dan zijn de geleide bezoeken een prima idee! 

Mits reservatie vooraf krijg je voor een prikje een rondleiding op het domein en in de gebouwen. Je bepaalt zelf of je opteert voor een lange of korte rondgang, of je een van de drie themawandelingen verkiest: fauna en flora, Eerste Wereldoorlog of Bibliotheca Elseghemensis.

Een rondleiding kan zowel tijdens de week als in het weekend. U kan contact opnemen met de heemkundige kring via het nummer 055 30 30 89 of via heemkunde.bouveloo@telenet.be

scheldekant.jpg
Scheldekant wandelroute

Meer moois in de omgeving

Je uitstap hoeft zich overigens helemaal niet te beperken tot Domein de Ghellinck alleen. Er is in de buurt nog meer erfgoed te bewonderen. Verken de omliggende omgeving via de Scheldekant wandelroute.

Wat denk je van een bezoekje aan de Sint-Mauruskerk? Dit van oorsprong Romaans kerkje uit de 12-13e eeuw werd door de eeuwen heen verschillende keren uitgebouwd. Tot het in 1775 grondig verbouwd werd tot een neoclassicistische kerk. De Sint-Mauruskerk heeft overigens een link met het Domein de Ghellinck, want het is de toenmalige burgemeester A. Xavier de Ghellinck die de verbouwing in 1775 mee financierde. Zo zie je maar: klein wereldje, hier in de Vlaamse Ardennen.

water2.jpg
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem

Duik in een regio vol geschiedenis

Iets verderop, in Petegem, ligt het Frans Klooster. Dit burgerhuis uit 1790 werd in de 20e eeuw uitgebreid tot een klooster met pensionaat en weeshuis. Vandaag is het een boeiende plek om te bezoeken, onder meer omwille van de prachtige kloostertuin met hoogstamboomgaard. 

Aan de overkant van de Schelde in Petegem staat nog meer beschermd erfgoed. De Sint-Martinuskerk is een driebeukige kerk uit 1290. Je bezoekje meer dan waard!

koppenberg.jpg
Koppenberg

Iconische heuvels wachten op jou    

Ook legendarisch, maar om andere redenen, is de Koppenberg. Deze heuvel in Melden die ook ‘de bult van Melden’ wordt genoemd is een van dé hoogtepunten uit de Ronde van Vlaanderen wielerklassieker. 

De kasseistrook over de heuvel is trouwens een beschermd monument. Spring je tweewieler op en sjees erover. Hoe vaak gebeurt het dat je in de hoogste versnelling over waardevol erfgoed kan knallen?

café koppenberg.jpg
Café Koppenberg

Een natje en een droogje? 

Honger of dorst gekregen van al die indrukken? Bij Plein 25 in Elsegem geniet je van een licht gastronomische keuken met seizoensproducten in de hoofdrol. In Melden vind je – hoe kan het ook anders – Kaffee Koppenberg, een wieler-café met een gezellig tuinterras aan de achterkant. 

Breng een bezoekje aan de Vlaamse Ardennen!

Je merkt het, voor je er erg in hebt is je dagje Domein de Ghellinck gevuld met boeiende uitjes in de Vlaamse Ardennen. Een ding is zeker, het wordt genieten!