Het Raspaillebos

Wandelen en natuur
Het Raspaillebos

Een schitterend schouwspel van de natuur

Grimminge
Straat + huisnummer
Hoogvorst 2
9506 Grimminge
Link

Met 5 uitgestippelde wandelroutes op het programma – goed voor een kleine 20 kilometer wandelplezier – én onvergetelijke mountainbiketochten in de omgeving, komen natuurliefhebbende sportivo’s niets tekort in het Raspaillebos. Dit magistrale woud bloeit op de flanken van de Bosberg, waar het gezelschap krijgt van het Moerbekebos en het Karkoolbos. 

De Bosberg ken je wellicht maar al te goed. Tal van renners bijten er elk jaar hun tanden op stuk tijdens de Ronde van Vlaanderen. Wanneer je vanuit je luie zetel naar dé koers van het jaar kijkt, heb je natuurlijk geen oog voor de aanwezige natuur. Tijd om dié schade in te halen!

Raspaillebos_DavidSamyn4.jpg
Geniet van het gekwetter van de vogels in het Raspaillebos.

De natuur op z’n best

Wanneer je het Raspaillebos inwandelt, trek je meteen grote ogen. De diverse natuur brengt je meteen tot rust, terwijl het speelse gekwetter van de duizenden vogels deugd doet aan je oren. Af en toe hoor je ook een schelle schreeuw – dat zal vast een roofvogel zijn. 

Wanneer roofvogels naar het zuiden trekken, zijn de Mark en de Dender in de buurt belangrijke oriëntatiepunten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit bos een levendige roofvogelpopulatie heeft. Steenuilen, buizerds, torenvalken, haviken… Hier vind je ze allemaal terug, in grote getalen. 

Raspaillebos_DavidSamyn5.jpg
Hier bloeien volop tal van bloemen.

Het lijkt wel een sprookje

En dan hebben we het nog niet gehad over de kleurenpracht van de bloemen die hier voluit bloeien. Pinksterbloemen worden afgewisseld met narcissen en wilde hyacinten. Op de oevers van de beekjes die hier vloeien, komen ze prachtig tot hun recht. Hou zeker ook je ogen open wanneer je langs de bosrand wandelt. Misschien spot je wel een hermelijn of een wezel. Je wandelt werkelijk doorheen een sprookjeswoud – een adembenemend schouwspel van de natuur.

Het Raspaillebos heeft dan ook de nodige tijd gehad om volwassen te worden. Wist je dat het ooit behoorde tot een woud dat door de oude Romeinen Arduenna werd gedoopt? Enkele eeuwen later kreeg het z’n definitieve naam – afgeleid van raspe, wat hakhout betekent. 

DeHelix_DavidSamyn.jpg
Midden in het stiltegebied Dender-Mark kan je het Natuureducatief centrum De Helix terugvinden.

Op naar De Helix!

Wil je nog een boeiend vervolg breien aan je bezoekje aan het Raspaillebos? Rij, stap of slenter dan richting Natuureducatief centrum De Helix in Grimminge. Dit kennis- en vormingscentrum ligt pal in het stiltegebied Dender-Mark. 

Buiten hoor je niets meer dan het rustgevende geluid van de natuur. Terwijl je binnen ondergedompeld wordt in een prikkelende wereld vol natuur, milieubewustzijn en duurzaamheid.

NatuureducatiefCentrum_Helix_DavidSamyn.jpg
In de Helix kan je een bezoek brengen aan een van de drie permanente tentoonstellingen.

Natuurplezier, natuurlijk

Bezoek een van de drie permanente tentoonstellingen en kom dichter bij de natuur rondom je. “Milieu en Gezondheid”, “Stilte en Geluid” & "Open kaart. Regio onder de loep" zijn het hele jaar door te bezoeken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van andere activiteiten: méér fiets- en wandeltochten, een educatieve tuin, gezinsactiviteiten, themawandelingen… Het houdt maar niet op. 

Wil je een stevige duik nemen in het milieu en de pracht die daarbij komt kijken, dan moet je De Helix op de planning zetten. Samen met het Raspaillebos vormt dit centrum de perfecte uitwaaicombinatie voor het hele gezin!

De Helix is geopend elke werkdag van 8.30u tot 16.30u. Zowel individuele bezoekers als groepen kunnen hier terecht. Van maart tot oktober is De Helix ook open op de eerste zondag van de maand van 14.00u tot 17.00u. Van april tot oktober is het centrum elke zondag open van 14.00 tot 17.00u