Het Raspaillebos

Wandelen en natuur
Het Raspaillebos

Een schitterend schouwspel van de natuur

Grimminge
Straat + huisnummer
Hoogvorst 2
9506 Grimminge
Link

Met 5 uitgestippelde wandelroutes op het programma – goed voor een kleine 20 kilometer wandelplezier – én onvergetelijke mountainbiketochten in de omgeving, komen natuurliefhebbende sportivo’s niets tekort in het Raspaillebos. Dit magistrale woud bloeit op de flanken van de Bosberg, waar het gezelschap krijgt van het Moerbekebos en het Karkoolbos. 

De Bosberg ken je wellicht maar al te goed. Tal van renners bijten er elk jaar hun tanden op stuk tijdens de Ronde van Vlaanderen. Wanneer je vanuit je luie zetel naar dé koers van het jaar kijkt, heb je natuurlijk geen oog voor de aanwezige natuur. Tijd om dié schade in te halen!

Raspaillebos_DavidSamyn4.jpg
Geniet van het gekwetter van de vogels in het Raspaillebos.

De natuur op z’n best

Wanneer je het Raspaillebos inwandelt, trek je meteen grote ogen. De diverse natuur brengt je meteen tot rust, terwijl het speelse gekwetter van de duizenden vogels deugd doet aan je oren. Af en toe hoor je ook een schelle schreeuw – dat zal vast een roofvogel zijn. 

Wanneer roofvogels naar het zuiden trekken, zijn de Mark en de Dender in de buurt belangrijke oriëntatiepunten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit bos een levendige roofvogelpopulatie heeft. Steenuilen, buizerds, torenvalken, haviken… Hier vind je ze allemaal terug, in grote getalen. 

Raspaillebos_DavidSamyn5.jpg
Hier bloeien volop tal van bloemen.

Het lijkt wel een sprookje

En dan hebben we het nog niet gehad over de kleurenpracht van de bloemen die hier voluit bloeien. Pinksterbloemen worden afgewisseld met narcissen en wilde hyacinten. Op de oevers van de beekjes die hier vloeien, komen ze prachtig tot hun recht. Hou zeker ook je ogen open wanneer je langs de bosrand wandelt. Misschien spot je wel een hermelijn of een wezel. Je wandelt werkelijk doorheen een sprookjeswoud – een adembenemend schouwspel van de natuur.

Het Raspaillebos heeft dan ook de nodige tijd gehad om volwassen te worden. Wist je dat het ooit behoorde tot een woud dat door de oude Romeinen Arduenna werd gedoopt? Enkele eeuwen later kreeg het z’n definitieve naam – afgeleid van raspe, wat hakhout betekent. 

de_helix_2.jpg
de_helix_buiten_3.jpg
Midden in het stiltegebied Dender-Mark kan je het Natuureducatief centrum De Helix terugvinden.

Op naar De Helix!

Wil je nog een boeiend vervolg breien aan je bezoekje aan het Raspaillebos? Rij, stap of slenter dan richting De Helix, Duurzaam Educatiepunt, in Grimminge. Dit kennis- en vormingscentrum ligt pal in het stiltegebied Dender-Mark. 

Buiten hoor je niets meer dan het rustgevende geluid van de natuur. Terwijl je binnen ondergedompeld wordt in een prikkelende wereld vol natuur, milieubewustzijn en duurzaamheid.

NatuureducatiefCentrum_Helix_DavidSamyn.jpg
In de Helix kan je een bezoek brengen aan een van de twee permanente tentoonstellingen.

Het natuurlijk verhaal van de Vlaamse Ardennen en de Dendervallei

Hoeve ter Hoogvorst werd in 1846 gebouwd. Ze gold als modelhoeve volgens de toen geldende normen rond rationele landbouwuitbating. In 1962 werd het domein eigendom van de luciferfabriek van Geraardsbergen. Nog later kocht de Vlaamse Gemeenschap de site. Aan één zijde werd in 1996 een nieuwbouw gerealiseerd om de Helix, Duurzaam Educatiepunt onderdak te bieden. De andere vleugels werden ingericht als woonfunctie, werkatelier van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en schuur.

De Helix ligt aan de voet van de Bosberg, aan de rand van een bossencomplex gevormd door het Moerbekebos, het Karkoolbos en het Raspaillebos. Dit gebied vormt de grens tussen de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. Het bevindt zich in het stiltegebied Dender-Mark, één van de tien door de Vlaamse Overheid erkende stiltegebieden.

Er zijn drie permanente tentoonstellingen in De Helix:

  • Open kaart. Regio onder de loep: Via verschillende interactieve installaties neem je de regio onder de loep vanuit diverse thema’s gelinkt aan natuur, milieu en duurzaamheid. De expo is een plek waar inwoners en bezoekers van de regio kunnen samenkomen en nadenken over wat mensen met hun regio verbindt. 
  • De wereld van DALY: een expo over milieu en gezondheid.

De inkomhal is kindvriendelijk ingericht en wordt regelmatig aangepast aan een nieuw thema.

Het centrum stimuleert en ondersteunt educatie en vorming rond milieu, natuur en duurzame ontwikkeling. Het ontwikkelt innoverende educatieve producten en methodieken voor diverse doelgroepen (scholen, verenigingen, gezinnen, ...). 

De Helix is een ideale uitvalsbasis voor één van de uitgestippelde wandelingen of als vertrekpunt van een tocht bewegwijzerd door wandelknooppunten. De educatieve ecologische tuin is altijd vrij toegankelijk. Geleide wandelingen zijn steeds mogelijk na afspraak.
Bijhorende brochures en formulieren zijn verkrijgbaar bij De Helix, De Gavers of Toerisme Geraardsbergen.

Open:

  • enkel tijdens weekdagen van 8u30 tot 16u30
  • Maart-november: 1ste zondag van de maand open van 14u tot 17u
  • extra open zondagen worden aangekondigd via de website
  • Gesloten van 25/12 tem 1/01

Gratis toegang voor iedereen