Duivenbos

Wandelen en natuur
Duivenbos

Natte gronden en ruige graslanden en heerlijke natuur

Herzele
Straat + huisnummer
Huigeveldstraat
9550 Herzele
Link

Op de grens van St Lievens Esse en Sint Antelinks, diep verscholen in het mooiste dal van Herzele, ligt het Duivenbos. 

In dit bos krioelt het niet van de duiven, maar wel van bronnen, ruige graslanden, klauterende kruidlagen en een fraai moerasbos. Een uniek pareltje in handen van Natuurpunt. Uitgestrekt en weelderig groen. Zuurstofrijk en heerlijk om te verkennen. Helemaal klaar voor jou om het te ontdekken.

wandelroute.jpg
Sint-Lievenswandelroute

Geheimen om te delen

Het Duivenbos zit vol geheimen, maar eens ontdekt, opent er zich een hele nieuwe wereld in Sint-Antelinks. Zorg maar voor stevige laarzen, want dit bos kenmerkt zich door glibberige paadjes. Water borrelt plaatselijk tot aan de oppervlakte en zorgt voor een rijke bodem. Planten en dieren zoeken die héél graag op.

Duivenbos Sint-Antelinks 3 TOV.jpg

Van moeras naar ezels

De moerasbossen wisselen af met gras- en weilanden, bramen en kruidlagen. Ezels en koeien grazen hier en daar en houden zo de vegetatie in balans. Het Duivenbos is een belangrijk natuurgebied (en ecologisch zeer rijk; logisch dus dat het deel uitmaakt van een groter natuurnetwerk).

Duivenbos Sint-Antelinks 2 TOV.jpg

Multifunctioneel verleden

Maar waar zijn die Duiven in het Duivenbos dan? Wel, nergens. Men vermoedt dat het Duivenbos een verbastering is van “Duivelsbos”. Al zou dat een beetje vreemd zijn, want het gebied was ook vroeger belangrijk voor de buurt. 

Tijdens de oorlog was het een schuilplaats, maar de buren gingen er ook hout sprokkelen en deden er aan kleinschalige landbouw; voor de kinderen was het destijds dé ideale speelplaats. De (kleine) landschapselementen,  zoals de holle wegen, bermen, hagen, poelen en hellingen, zijn ecologisch nog steeds van onschatbare waarde. 

Duivenbos Sint-Antelinks 1 TOV.jpg

Bos met een twist

En een natuur die vrij kan spelen heeft heel wat in petto, ook in de Vlaamse Ardennen. In het Duivenbos floreren elk jaar de voorjaarsbloeiers. De bosanemoon, daslook en dotterbloem toveren de bosgrond om in prachtige kleuren. Ja, zelfs de paarse schubwortel, een halfparasiet die maar enkele weken in het voorjaar, kleur bekent, kan je dan bewonderen. Een adembenemend palet van natuurlijke kleuren, een streling voor het oog, vol schilderachtige vergezichten.

NP_2018_04_059.jpeg

Een unieke twist

De vochtige grond geeft een unieke twist aan het bos: dankzij de vele moerasplanten bij elkaar. Op het lijstje: reuzenpaardenstaart, grote berenklauw, moesdistel, moerasspirea, pinksterbloem en moerasvergeet-mij-nietje. Ga vooral zelf eens kijken.

NP_2018_04_046.jpeg
Natuurpunt hangt nestkastjes op

Blik omhoog!

En als je daar dan toch bent, kijk dan ook eens even omhoog. Natuurpunt heeft hier voor een 5-sterrenhotel voor heel wat vliegende schoonheden gezorgd. Hier kom je de bosuil, torenvalk en zelfs vleermuizen tegen. 

Er zijn ook heel wat gasten die het minstens even goed hebben op de grond: de Kamsalamanders en eikelmuizen hebben het hier best naar hun zin, net als de vos trouwens (maar ja, waar zit deze niet?).

NP_2018_04_041.jpeg

Wandel op avontuur 

Met die stevige laarzen aan je voeten sta je natuurlijk te popelen om op wandeltocht te gaan. Twee keuzes: de korte rode wandeling van iets meer dan 3km of de iets langere blauwe wandeling van 5km. Ze starten allebei in de dorpskern, aan de kerk van Sint-Antelinks.

Wandel doorheen de geschiedenis over het knuppelpad, richting het oudste gedeelte van het Duivenbos. Nog een ander avontuur is de oude fontein. Dorpsbewoners gingen er vroeger hun drinkwater halen, maar nu kan je er beter geen slokje meer van nemen. Er wonen padden, kikkers, poelslakken, libellen en waterjuffers. In de zomer kan het wel eens luid worden, want dan staan er ezels u te verwelkomen op hun weide.

64845852_2362940853828587_7782602141897588736_n.jpg
uitzicht vakantiewoning Eyndevelde

Zin in een tussendoortje?

Heb je er honger en dorst van gekregen? Geen probleem. Bij Vanessa van In Den Draai staan de frisdrankjes en pinten al koud in de zomer en de koffie en chocomelk warm in de winter. Als ook je buikje gromt kan je smullen bij Restaurant Alexandre in Herzele. Gastvrouw Tamara en chef Tim ontvangen je in hun achttiende eeuws pand voor lekkere en klimaatvriendelijke gerechten.

En als het allemaal niet lang genoeg kan duren, brei er dan een nacht of twee of drie of … aan. Boek één van de vakantiehuizen van Eyndevelde en geniet in alle rust nog wat verder. In de omgeving is heel wat te doen, je bevindt je nog steeds in de Vlaamse Ardennen natuurlijk.

NP_2019_04_14.jpeg
moerasplanten Duivenbos

Maak de voetjes nat

Iemand die een bezoekje aan het Duivenbos brengt en dat niét leuk vond, moet een rare vogel zijn. Kom de natuur op haar allermooist ervaren in het mooiste dal van de Vlaamse Ardennen. En nu je toch bezig bent: bekijk zeker ook de andere fascinerende fiets- en wandelroutes. Want je weet, de Vlaamse Ardennen gaan nooit vervelen én hebben voor ieder wel de perfecte uitstap in petto. Tot binnenkort!