5 Must Do's in de streek van de Ronde van Vlaanderen

5 Must Do's in de streek van de Ronde van Vlaanderen

Ga zelf voor goud, met deze onmisbare Ronde van Vlaanderen-tips!

Wil je in de voetsporen treden van Tom Boonen, Philippe Gilbert, Nicki Terpstra, Fabian Cancellara of Alberto Bettiol? Dan kan je dat alleen in dé streek van de Ronde van Vlaanderen: de Vlaamse Ardennen. Tem de mythische hellingen uit de Ronde, demarreer wanneer het jou uitkomt, blijf die ingebeelde volgwagen voor en claim je plaats tussen de goden van de wielersport.

Hier beleef je de Ronde op je eigen manier – en je eigen tempo, want we kunnen niet allemaal de Bom van Balen zijn. Ervaar deze wielerklassieker zoals je hem nog nooit hebt ervaren. Stippel jouw bezoekje uit aan de hand van 5 onmisbare activiteiten in de streek van Vlaanderens Mooiste

5 x Ronde van Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen

1.    Bezoek het Centrum Ronde van Vlaanderen

Een monument is géén monument zonder passend eerbetoon. Daarom werd het Centrum Ronde van Vlaanderen in het leven geroepen. Een uniek bezoekerscentrum en wielercentrum dat je meeneemt doorheen de geschiedenis van deze heroïsche koers. 
Vergaap je aan de permanente Ronde-tentoonstelling of test een professionele racefiets waarmee je ongetwijfeld potten zou breken in de échte Ronde. BMC, Ridley of Specialized? Je exemplaar staat voor je klaar, op de Ride like a Pro-stand in het CRVV. Zeker doen!

Kramon_CyclingVlaanderen2020_01977.jpeg
CRVV gebouwen-2.jpeg
Het Centrum Ronde van Vlaanderen, een uniek bezoekers- en wielercentrum dat je meeneemt door de geschiedenis van Vlaanderens Mooiste

2.    Fiets zélf de fietsroute van de Ronde van Vlaanderen

Het is nu eenmaal het hele jaar door Ronde van Vlaanderen – zeker voor de fanatieke liefhebbers. Ambitieuze amateurwielrenners zijn hier net zo goed een vast item in het straatbeeld als lantaarnpalen en verkeersborden. De fietsroute van de Ronde van Vlaanderen is permanent bewegwijzerd. Je vindt dus altijd het correcte traject. 

Beleef de drie uitputtende fietslussen, tem kasseien en ware kuitenbijters van hellingen. Ervaar de heldhaftige strijd die de renners elk jaar weer voeren. En doe het samen met fietsers van over de hele wereld. Want hier kom je iedereen tegen, zij aan zij in hun eigen Ronde van Vlaanderen. Je start én komt aan bij het Centrum Ronde van Vlaanderen. De tocht duurt 78 à 103 kilometer en je krijgt een waterbestendige kaart mee.

BewegwijzeringRVV_DavidSamyn.jpg
De Ronde van Vlaanderen is volledig bewegwijzerd

3.    Neem deel aan de Strava Flandrien Challenge

Welke iconische helling wil jij bedwingen? Kies je voor de Koppenberg, met zijn hellingspercentage van 22% - de heilige grond van elke rechtgeaarde wielrenner? 

Of wil je liever De Muur klein krijgen, die beslissende helling waar de strijd meermaals werd beslecht? 20% naar boven, op je laatste krachten. 

Met de Flandrien Challenges weet je voortaan tot op de seconde hoe snel je de legendarische hellingen uit Vlaamse klassiekers oprijdt. Meet jezelf aan de profrenners of vergelijk met je vrienden. Via de Strava app registreer je (automatisch) jouw tijd tussen de gemarkeerde begin- en eindstreep van het Challenge segment op bekende hellingen en kasseistroken. 

Meer info

Koppenberg_Oudenaarde_Strava_Flandrien_Challenge(2).jpg
Muur_Geraardsbergen.jpg
Start jouw Flandrien Challenge op Strava

4.    Hou halt in een wielercafé

Een tijdloze tip, deze. Overal in Vlaanderen vind je wielercafés, maar nergens anders vind je Café D’ Oude Hoeve. Deze authentieke kroeg is de gedroomde stop voor wielertoeristen en wandelaars. Maar ook buurtbewoners hangen hier met plezier rond. Deze keet ademt de koers. En elke keer wanneer je van je streekbiertje nipt, voel je de nostalgie opspelen. In één woord: zalig.

Café_D'OudeHoeve_DavidSamyn2.jpg
Café_D'OudeHoeve_DavidSamyn.jpg
Café D'Oude Hoeve, de gedroomde stop voor wielertoeristen en wandelaars

5.    Bezoek de Ronde van Vlaanderenstraat

De Ronde van Vlaanderenstraat is een stukje wielergeschiedenis, ingebed in het mooiste landschap van Vlaanderen. Je vindt ze in Kwaremont. Dit is een eerbetoon aan de moedige renners, de uitputtende koers en al haar fans. Je vindt er een eregalerij met 10 levensgrote portretten van wielerhelden. Maar ook een 1,2 kilometer lange erelijst op de weg en een mozaïek waarin alle Ronde-overwinnaars werden verwerkt. Het zou hier verdraaid een bedevaartsoord voor wielerliefhebbers moeten zijn!

RVV_Straat4_DavidSamyn.jpg
RVV_Straat_BramElewaut.jpg
De Ronde van Vlaanderenstraat is een eregalerij voor de winnaars van de Ronde

Beleef zelf jouw Ronde

Wil je ook jouw Ronde van Vlaanderen beleven, op jouw manier? Rep je naar Oudenaarde en begin aan jouw onvergetelijke tocht!