Wandelen langs hellingen van de Ronde

Wandelen langs hellingen van de Ronde

Stevige wandeling voor fitte kuiten

’t Is te hopen dat de benen goed zitten vandaag. Want met 15,5 kilometer wandeltocht én wat stevige klimmen voor de boeg, heb je met deze route een benenvretertje uitgekozen. Je beklimt enkele iconische hellingen uit de Ronde van Vlaanderen: de Kortekeer, de Rotelenberg én de legendarische Koppenberg. En waant je ongetwijfeld de Museeuw onder de wandelaars – voor één dagje, althans.

Dus: boek jezelf een bezemwagen, zet je motivatie in de hoogste versnelling en trap de wandeltocht van je leven af in Maarkedal.

Wandelen op de Kortekeer
De Kortekeer kom je tijdens deze wandeling ook tegen
Wandelen op de Koppenberg
Beklim de Koppenberg, net zoals de Kortekeer een van de iconische hellingen uit de Ronde van Vlaanderen

Demarreer en schiet uit de startblokken

Het startschot is gegeven… En hoewel de prijzen pas worden uitgereikt aan de meet, ligt er al meteen een prijsbeest in het verschiet. Het spijkerbos is immers een van de zeldzame bossen in de Vlaamse Ardennen die op een zuidhelling ligt. Wat dat betekent? Dat je hier de hele dag lang in een zalige zonnetje wandelt. Check zeker ook het uitzichtpunt aan knooppunt 81: fe-no-me-naal!

Veel tijd om te rusten krijg je niet, want het is tijd om de Kortekeer te temmen. Je wilt jezelf voorbereiden? Ok, hier zijn de cijfers. 1 kilometer asfaltweg. 6,4% hellingsgraad. Met een topper van een steil stuk dat maar liefst 17,1% de hoogte ingaat. Geen wonder dat de volgende halte…

HetSpijkerbos_DavidSamyn3.jpg
HetSpijkerbos_DavidSamyn.jpg
Wandel de ganse dag in een zalig zonnetje in het Spijkerbos

Halleluja, wat een tocht!

… de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes-grot is. Aan een van de flanken van het Koppenbergbos vind je ze: een prachtige en serene plek. De ideale pauzeplaats, met een klaterend bronnetje dat rustgevend op de achtergrond stroomt. 

Ga daarna gerust het Koppenbergbos in. In het voorjaar, wanneer de wilde boshyacint een lichtblauw tapijt uitrolt tussen de bomen, is het bos op z’n mooist. De eeuwenoude zomereiken staan gebogen over uitgewoonde loopgraven van WOI. In die tijd werd het bos gebruikt als oefenterrein voor de troepen.

Koppenbergbos_DavidSamyn3.jpg
Koppenbergbos_DavidSamyn4.jpg
Wandel na de beklimmingen in het Koppenbergbos

Hop, de Koppenberg op!

Maar hupla, genoeg geschiedkundige weetjes én genoeg gerust! In de verte doemt immers de Koppenberg als op. Ook gekend als “de bult van Melden”. Een taaie rakker die bij momenten zelfs de meest geoefende coureurs deed huilen om hun moeder. 

Sinds 1995 is de Koppenberg trouwens erkend als monument. Vandaag stap jij steil omhoog de overwinning tegemoet. Een overwinning op jezelf – maar wél een overwinning, toch?

Koppenberg_DavidSamyn5.jpg
De bult van Melden kom je tijdens deze wandelroute ook tegen

De Ronde van Vlaanderen(’s beste cafeetjes)

Een ijzeren sportman of sportvrouw weet wanneer de interne mechaniek gesmeerd moet worden. Op tijd en stond de benen onder tafel schuiven in een charmant etablissement doet dan wonderen. Om te drinken ben je aan het juiste adresje in café ’t Oud Gemeentehuis in Zulzeke. Een stemmig dorpscafeetje met een bijzonder indrukwekkende bierkaart.

Op de route kom je het gezellige eetcafé Den Os tegen. Neem hier zeker de tijd om je genieten van de lekkerste gerechtjes.

Honger gekregen van die prachtige wandeltocht? Dan zit je goed bij Restaurant La Bonnotte (Maarkedal) of ’t Veer (Oudenaarde).

In La Bonnotte wandel je binnen in een fabuleus interieur, waar je verfijnde klassiekers proeft die bereid zijn door een creatieve chef. 

’t Veer is dan weer iets verder verwijderd van je route, maar zeker de omweg waard. Aan een oude Scheldearm in Melden tafel je zalig lekker in een zeer gezellige sfeer.

Logeren is altijd een goed idee

Je weet natuurlijk dat de Vlaamse Ardennen niet op één dagje bezocht zijn. Daarom voorzie je misschien een paar daagjes weg, samen met je gezin of met vrienden. Dat kan perfect, want er zijn tal van gezellige B&B’s en vakantiewoningen in de directe omgeving.

Boek bijvoorbeeld Vakantiewoning Bellovisto, een overweldigend mooie woning met schilderachtige vergezichten. Piekfijn ingericht, smaakvol gerestaureerd. Je waant je even in een privéparadijsje.

Ook Vakantiewoning Hof ter Heidje is een aanrader voor een gezellige tijd met vrienden of familie.
 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Hellingen van de Ronde wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Koppenberg_Koppenbergbos-12_©david_samyn.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Hellingen van de Ronde wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Nukerkeplein
9681 Maarkedal
Length
15,3 km
Time
3u 10m
Terrain
66% Verhard
Actions
Bekijk deze route