7 vakantietips voor de Vlaamse Ardennen

7 vakantietips voor de Vlaamse Ardennen

Ga actief de herfst in

In de Vlaamse Ardennen verandert het landschap het hele jaar door. Het spel van de wolken en de kleur van het licht op huizen, gras en bomen, zorgen ervoor dat het uitzicht elke keer weer anders wordt. Met deze 7 tips haal je het beste uit de herfst – en, wie weet, uit de andere seizoenen!

20200202 - Vlaamse Ardennen - 040.jpg
reuzen_kluisbos.jpg
20200202 - Vlaamse Ardennen - 046.jpg

1. Maak een boswandeling

Je moet al veel moeite doen om in de Vlaamse Ardennen een wandeling te maken die niet door of langs een bos loopt. Of je nu kiest voor het Kluisbos, het grootste bos van de streek, of één van de 1001 andere boomrijke plekken: herfstgevoel gegarandeerd. Maar ook tijdens de rest van het jaar kijk je hier je ogen uit. En als je wil uitrusten, is er zo goed als altijd een café of brasserie vlakbij!

Boek je logies aan de rand van het bos

smaakkaart.jpg
smaakkaart_1.jpg

2. Maak een lekkere stadswandeling in Ronse

Hou je van erfgoed én culinair genieten? Dan is de Smaakkaart zeker iets voor jou. Via de wandeling ontdek je het erfgoedkwartier 'De Vrijheid'. Onderweg maak je kennis met vijf culinaire hotspots. In elke lekkere hotspot kies je zelf één eet- of drinkadresje uit. 

Praktisch:

  • Enkel te koop bij Visit Ronse -  Belevingscentrum Hoge Mote
  • Kostprijs: €18 
  • Wanneer mogelijk? Van woensdag tem zaterdag
mini-retreat_okt_2023.jpg
1a.jpg
Helix_DavidSamyn.jpg
Cotthemwandeling 9 - Lot Wildiers.jpg
boembekemolen_natuur.jpg

3. Dompel je onder in de stilte

Zin om even op adem te komen in de natuur en je zintuigen open te stellen voor je omgeving? Op 29 oktober, Dag van de Stilte, kan je in de prachtige bossen van de Vlaamse Ardennen deelnemen aan stiltewandelingen:

halloween_days_omslag.png
202203_opleiding_tova_22.jpg
via_ferrata_11.jpg
dsc_0595.png

4. Beleef Halloween in The Outsider in Oudenaarde

Op 28 en 29 oktober kun je Halloween beleven zoals je het nog nooit hebt beleefd. Sidder en beef in avonturenpark The Outsider aan de rand van de Donkvijver, waar griezels ronddwalen op zoek naar een avontuurlijke prooi. Er is een Halloweendorp met schminkers, een creahoek, een springkasteel, een griezelzoektocht, een moerasparcours met een gruwelijk tintje en nog veel meer. En voor één keer is de via ferrata deathride ook toegankelijk voor individuele deelnemers!

Ook nadien staan er nog enkele leuke events op de planning:

  • 11 november: Offroad sneukeltocht 
  • 25 november: Open laserbattle games
  • 9 december: X-mas shooting
Vlonderpad-in-het-Duivenbos.jpg
Everbeek9.jpg
Overhangende-bomen-in-het-Duivenbos.jpg

5. Ontdek de herfstnatuur met een gids

Wandelen in de bossen van de Vlaamse Ardennen is altijd ontspannend, maar met een gids zie je dieren en planten die je anders nooit zou opmerken.

  • Op 22 oktober organiseert Natuurpunt een paddenstoelenwandeling in het Duivenbos, diep verscholen in het mooiste dal van Herzele. Eetbaar of giftig, prachtig gekleurd of bijna onzichtbaar: je leert ze allemaal kennen.
  • Op 12 november kun je met Natuurpunt door de Everbeekse Bossen wandelen, en dan in het bijzonder het Hayesbos, verborgen parel van de Vlaamse Ardennen. Sommige delen van het bos zijn al eeuwenoud. Het startpunt ligt aan het Steneplein in Everbeek-Boven (Brakel).
IMG_8154.jpeg

6. Verken de nieuwe wandelroute Kunst in Kapellen (Oudenaarde)

Oudenaarde heeft er een gloednieuwe wandeling bij. De route Kunst in Kapellen loopt langs de lange ommegang van het bedevaartsoord Kerselare, met de brutalistische Kerselaerekapel als centrum. Verschillende van de 15 arduinen kapelletjes worden opgesmukt met hedendaagse ingrepen of verrijkt met belevingselementen door een internationaal gezelschap van kunstenaars, van Braziliaanse invloeden tot een 'maternoster' als eerbetoon aan alle moeders. Speciaal voor dit project werden ook drie nieuwe kapelletjes opgericht en wordt een hommage gebracht aan de krokodil, het symbool van de Kerselarekapel.

Burreken herfst.jpg
header.jpg

7. Neem je kinderen mee op snuisterwandeling in ‘t Burreken

t Burreken in Schorisse is een klein maar o zo sprookjesachtig natuurgebied. In het voorjaar verandert het hele gebied in een bonte mozaïek van speenkruid, gele dovenetel, sneeuwklokjes, bosanemonen, hyacinten en nog veel meer. Maar ook in de herfst is ’t Burreken een ware belevenis. Ga bijvoorbeeld samen met de kids op speurtocht naar de schatten van de natuur met de leerrijke snuiterswandeling. Meetje Siska neemt je mee op ontdekking door het natuurgebied, langs akkers en graslanden, een bronbeek, een hoogstamboomgaard en een speelbos waar de kinderen ongestoord kunnen ravotten. Bij elke stopplaats kan je een verhaal beluisteren en maak je kennis met enkele bijzondere gebiedsbewoners.