De Boembekemolen

Musea en erfgoed
De Boembekemolen

Een knooppunt voor liefhebbers van geschiedenis én ontspanning

Brakel
Straat + huisnummer
Boembeke 18
9960 Brakel
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 361 03 00
Link

Je moet het de Belg niet vertellen: molens maken deel uit van ons erfgoed. Ze werden niet alleen gebruikt voor onze voeding, maar ook voor onze liedjes. Oneindig veel molens werden bezongen  in het repertoire van onze Vlaamse zangers. En daar zit de Boembekemolen ongetwijfeld voor iets tussen. Want dit bouwwerk roept meteen grootse gevoelens op.

Dat komt niet alleen doordat het zo’n mooie molen is, maar ook omdat er zoveel te beleven is dat een mens er blij van wordt. Je kan er naar hartenlust wandelen en fietsen. Of genieten van een typisch streekbiertje op het terras. En natuurlijk kan je ook de Boembekemolen bezoeken. Een must voor liefhebbers van erfgoed en geschiedenis.

boembekemolen.jpeg

De Boembekemolen: een facelift vol verhalen

Waarom het een must is? Wel, omdat de molen in ontzettend goede staat is. Enkele jaren geleden werd hij van top tot teen gerestaureerd – en het resultaat is simpelweg prachtig. Het bouwwerk ligt bovendien aan het Mijnwerkerspad, een autovrij fiets- en wandelpad dat de molen nóg meer grandeur geeft. 

Vanaf eind april kan je terug in de molen terecht voor de herwerkte Mijnwerkerstentoonstelling. Vanaf dan vind je in de Faro Erfgoedapp een nieuwe ‘Mijnwerkers’wandeling.

Wanneer je de molen komt bezoeken, maak je er best een daguitstapje van.
Parkeer de wagen op één van de randparkings (Riedeplein in Michelbeke of Slijpstraat in Zottegem) en stap of fiets langs het Mijnwerkerspad naar de molen.
Aan de molen passeren drie magnifieke, uitgestippelde wandelingen. Geen wonder, want 
natuurgebied Middenloop Zwalm ligt hier vlak om de hoek. Voor of na je wandeling – jij kiest – giet je de glazen nog eens vol op het terras van de molen. Onze tip: probeer zeker een Luiwerk-biertje of een Vlaamse Ardennen Sapje, lokale specialiteiten die smaken naar meer.

Mijnwerkerspad_Zwalm.jpg
Het Mijnwerkerspad, auto- en fietsvrij

Doe meer met de molen

De Boembekemolen wordt vandaag uitgebaat door Natuurpunt. Deze watermolen-op-de-Zwalm is centraal gelegen in de Zwalmvallei, waardoor je de prachtige natuur in het gebied als het ware in 360° kan ontdekken. Het wandelknooppuntennetwerk passeert hier ook, waardoor je makkelijk kan aansluiten op de vele wandelroutes in de regio.

In de molen is het Natuurpunt Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen gelegen. Het is een centrum waarin natuur, landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen centraal staan. Iedereen is welkom: lokale bewoners en  toeristen, jong en oud. Er zijn tal van educatieve tips, er is een natuur.winkel én er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zeker in de gaten houden, dus!

Het centrum en het terras zijn open van april tot en met oktober op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur, op zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.
In de wintermaanden kan je  er terecht voor info en onthaal (op woensdag en vrijdag van 12.00 uur tot 16.00 uur).

NatuurpuntZwalm.jpg
In de molen is het bezoekerscentrum Natuurpunt Zwalmstreek gelegen.

Maak er een kleine vakantie van!

Wandel gerust eens binnen. Je kan er rustig rondkijken, lezen over de boeiende streek, een lekker drankje nuttigen of met de kids de natuur in trekken voor de Radio2 Snuit luisterwandeling. Via QR codes onderweg krijg je telkens een leuk verhaaltje en een opdracht. Zo kan iedereen voluit genieten van een dagje natuur.

Heb je de streek goed verkend en ben je toe aan wat ontspanning? Blijf dan gerust nog even hangen in de Vlaamse Ardennen want er is genoeg te beleven. ’s Avonds kan je heerlijk logeren in een van de talrijke B&B’s. Wat dacht je bijvoorbeeld van B&B Het Blauwe Huis, op een boogscheut van de Boembekemolen? Hier geniet je van een zalige nachtrust en word je wakker met een ontbijt vol streekproducten. Ga als afsluiter ook eens op pad in de omgeving. De Berendries wandelroute is een grote aanrader.

_mg_2600.jpg
De Berendries wandelroute

Bezoek zelf de Boembekemolen

Klaar om de Zwalmstreek te verkennen? Ga langs in de Boembekemolen en ontdek het gevarieerde aanbod aan wandelingen, fietstochten en activiteiten!