Het Begijnhof van Oudenaarde

Musea en erfgoed
Het Begijnhof van Oudenaarde

Een toevluchtsoord vol rust, in het hart van de stad

Oudenaarde
Straat + huisnummer
Achterburg
9700 Oudenaarde
E-mail
Telefoonnummer
+32 55 31 72 51
Link

Oh, een begijn te zijn in Oudenaarde… Als je door het begijnhof in de stad wandelt, overvalt je als bij donderslag die gedachte. Hoe kan het ook anders? Wanneer je door de statige poort wandelt, met daarboven de beeltenis van de heilige Rochus, kom je terecht in een klein aards paradijs in het stedelijke Oudenaarde. 

Wat je ziet, spreekt meteen tot de verbeelding. Wit geschilderde, bescheiden huisjes uit de 17de eeuw. Met in het midden: een prachtige binnenkoer met een weelderige bloementuin, tot in de perfectie onderhouden. De laatste begijntjes zijn hier al lang vertrokken. Maar de verhalen ruisen nog langs de muren. Kom je mee op ontdekking in dé pittoreske oase van rust, vol verfijnde lieflijkheid?

Begijnhof.jpg
De witgeschilderde huisjes van het Begijnhof in Oudenaarde

Het begijnhof: een rijke geschiedenis

Tijdens de zomermaanden is het heerlijk toeven in de tuin van het begijnhof. Je vindt hier in die periode dan ook tal van rustzoekers. Maar ook in de andere jaargetijden vind je hier een unieke, serene sfeer die zo typisch is aan dit type locaties.

Even terugspoelen: in 1449 kregen de begijntjes van Oudenaarde hun eigen stek. Terwijl ze daarvoor achter de Sint-Walburgakerk vertoefden, verhuisden ze toen naar het fonkelnieuwe begijnhof in het hart van de stad. De kleine aangelegde tuintjes, de uitbundige planten en bloemen, de pittoreske woningen… Dit was een oord van rust en bezinning. En dat is vandaag niet anders.

Het Begijnhof in Oudenaarde
Tijdens de zomermaanden is het heerlijk om te vertoeven in de tuin van het Begijnhof
Het Begijnhof in Oudenaarde
Het Begijnhof kent een rijke geschiedenis

Een begijn te zijn?

Wat ís dat nu eigenlijk, een begijn? Wel, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, legden begijnen geen eeuwige kloostergeloften af. Het waren dus geen nonnen. Ze konden wel bezit vergaren en leefden volgens de gelofte van kuisheid. Gehuwd waren ze dus niet, en ze waren erg toegewijd aan de kerk.

Het laatste begijntje overleed in de jaren 1960. Sindsdien zijn de woningen in het begijnhof in privébezit. Je kan dus zelf leven als een echt begijntje, als je de immobiliënzoekertjes wat in de gaten houdt.

Een magnifiek begijnhof

De barokke toegangspoort in het rood geschilderde poortgebouw springt meteen in het oog. Kijk je naar boven, dan kijkt de heilige Rochus naar je terug. Wanneer je de poort door wandelt, kom je terecht op de binnenplaats die omzoomd is met de typisch witgekalkte huisjes. Even verderop kan je ook nog de neogotische kapel bewonderen, die het geheel mooi af maakt.

 Stap je weer buiten uit het begijnhof, dan wandel je plotsklaps weer het levendige Oudenaarde in. En daar is nog heel wat te ontdekken. Zo kan je naar het MOU wandelen, een stukje verder op het marktplein. Je vindt het in het prachtige stadhuis van de stad, dat erkend werd als Unesco Werelderfgoed. Zeker doen!

Het Begijnhof in Oudenaarde
De rode barokke toegangspoort van het Begijnhof is een blikvanger van het domein
Het Begijnhof in Oudenaarde
De tuin van het Begijnhof

Stappen in Oudenaarde

In en rond Oudenaarde kan je zalige wandeltochten maken, die je langs enkele van de mooiste plekjes van de Vlaamse Ardennen leiden. Probeer Tussen Berg tot Kapel eens, een wandelroute die je doorheen de glooiende heuvels in de buurt leidt. De eeuwenoude landelijke pracht van de regio ontvouwt zich waar je bij staat.

Ook een idee: een stadswandeling door Oudenaarde waarmee je de tofste activiteiten en de leukste hotspots in de stad ontdekt.

Bezoek het begijnhof van Oudenaarde

Zin om het begijnhof te bezoeken of wil je een andere activiteit uitproberen in Oudenaarde? Breng snel zelf een bezoekje aan deze mooie, bruisende stad.