Het MOU in Oudenaarde

Musea en erfgoed
Het MOU in Oudenaarde

MOU, daar is wat te zien!

Oudenaarde
Straat + huisnummer
Markt
9700 Oudenaarde
E-mail
Telefoonnummer
+32 55 31 72 51
Link

Iedereen heeft wel een indrukwekkend reisverhaal te vertellen. Maar wie kan er zeggen dat hij op één dag van de Middeleeuwen naar de Moderne Tijd is gereisd? Wel, jij. Want na je bezoekje aan het MOU in Oudenaarde ben je helemaal mee met de rijke geschiedenis van de Vlaamse Ardennen – van de 11de eeuw tot nu. Wie heeft er een teletijdmachine nodig als je simpelweg naar het stadhuis van Oudenaarde kan trekken?

Ontboezemingen van een roemrijke regio

Je leert deze roemrijke regio beter kennen aan de hand van een meeslepende expositie die je alle hoekjes van de geschiedenis laat zien. Niet op een saaie, stoffige, duffe manier. Maar met een interactieve, multimediale presentatie die werd opgesmukt met foto’s van de befaamde Stefan Vanfleteren – een van onze beste fotografen. 

Meer dan 1.000 jaar geschiedenis krijg je achter de kiezen, licht verteerbaar en in prikkelende verhalen gegoten. Oudenaarde – en bij uitbreiding de hele Vlaamse Ardennen – geeft haar geheimen prijs op een manier die je nog niet vaak hebt gezien. En in een setting die je mond doet openvallen van bewondering: het fenomenale stadhuis in het hartje van de stad. 

MOU_Oudenaarde.jpg
Prikkelende en licht verteerbare verhalen in het MOU

Welkom in het Stadhuis!

Ja, we schrijven Stadhuis éven met een hoofdletter. Het gaat hier immers niet om het zoveelste grijze administratief centrum. Nee, we spreken over Unesco Werelderfgoed. Een adembenemend staaltje van menselijk vernuft en creatieve architectuur. Er is geen beter decor waarin de historie van de streek uitgestald kan worden. Het gebouw zelf is dan ook minstens even interessant als de exposities binnenin.

Ben je cultuurfanaat, Vlaamse Ardennen-liefhebber – of simpelweg even op de vlucht voor een vervelende regenbui? Je kan je hartje ophalen in het MOU. Duik in de duizendjarige geschiedenis via unieke kunstobjecten. Beleef de verhalen via digitale ervaringen, verrijkt met prachtig beeldmateriaal. En verbaas jezelf over de onuitputtelijke rijkdom aan historische weetjes die hier tentoon worden gesteld.

MOU_Oudenaarde.jpg
Stadhuis_Oudenaarde.jpg
MOU in Unesco Werelderfgoed stadhuis van Oudenaarde

Doe mij maar het MOU

Wat er op het menu staat tijdens jouw uitstap naar het MOU in Oudenaarde? Een fascinerende reis naar het Oudenaarde van vroeger, dat pionierde in de export van handgeweven luxetapijten. Een sprong naar de 16de eeuw, toen de beeldenstorm over deze contreien joeg. De pijnlijke Slag bij Oudenaarde, die zich met indrukwekkend bloedvergieten de geschiedenisboeken in wurmde. 

Als je spontaan hoofdpijn krijgt van zoveel gewichtigheid, kunnen we je geruststellen. Hier is van zware kost niks te merken. Alles wordt luchtig gepresenteerd, vol smakelijke anekdotes en verhalen. En natuurlijk: met kunstcollecties, wandtapijten en zilverwerk waar je uren naar kan blijven kijken.

Wandtapijt_STadOudenaarde.jpg
Wandtapijt in het MOU in Oudenaarde

Oudenaarde in? Goed idee!

Is de rondleiding ten einde? Stap dan buiten en bewonder de grote markt van Oudenaarde. Even verderop vind je het Begijnhof van de stad, een fotogenieke verzameling van begijnenhuisjes en binnentuinen waar het fijn dwalen is. Ook een goeie tip: een bezoekje aan Brouwerij Roman. De oudste Belgische brouwfamilie vervaardigt hier nog steeds klassiekers zoals de Ename, de Gentse Strop én de Adriaen Brouwer – om er maar enkele te noemen. 

De naam van dat laatste biertje kan je bekend in de oren klinken. Adriaen Brouwer was immers een succesvolle lokale kunstschilder met een voorliefde voor het betere bier. Zijn naam is trouwens ook verbonden aan een leuke wandelroute in de buurt. En als je dan toch aan het stappen bent, kan je net zo goed de 48 uur op Stap in Oudenaarde-route bewandelen. Leuke hotspots, activiteiten én brasseries gegarandeerd!

Roman_Brouwerij.jpg
Breng ook zeker een bezoekje aan de Romanbrouwerij in Oudenaarde

Zet dit ook op je planning

Cultuur? Check! Bier? Check! Geschiedenis? Check! Het enige wat nog ontbreekt, zijn avontuur en sport. Maar goed, ook daar kennen ze wat van in Oudenaarde. Ga daarom zeker eens langs in het Centrum Ronde van Vlaanderen, om de straffe verhalen van Vlaanderens Mooiste te ontdekken – of zelf de fiets op te kruipen. Voor avontuur zit je dan weer goed bij The Outsider, een outdoor-specialist met standplaats in Oudenaarde. De perfecte start voor elke teambuilding, incentive of vriendenactiviteit.

Afsluiten doe je dan weer in Café Carillon, een gekende “Authentic Belgian Pub” waar je de lekkerste biertjes kan proeven in een kader dat zo uit het begin van de vorige eeuw lijkt geflitst.

Centrum_Ronde_Van_Vlaanderen.jpg
Ontdek in het Centrum Ronde van Vlaanderen de strafste verhalen

Kom langs in het MOU én in Oudenaarde

Klaar om het MOU te ontdekken? Laat de kans niet liggen en maak gebruik van je bezoek om alles wat Oudenaarde te bieden heeft, rustig te ontdekken.