Het MOU in Oudenaarde

Musea en erfgoed
Het MOU in Oudenaarde

MOU, daar is wat te zien!

Oudenaarde
Straat + huisnummer
Markt 1
9700 Oudenaarde
E-mail
Telefoonnummer
+32 55 31 72 51
Link

Wie heeft er een teletijdmachine nodig als je simpelweg naar het stadhuis van Oudenaarde kan trekken? Na je bezoek aan het MOU in Oudenaarde ben je helemaal mee met met het verhaal van deze prachtige stad -  van de 11de eeuw tot nu.

Ontboezemingen van een roemrijke regio

Je leert hier de stad kennen op een licht verteerbare manier via prikkelende verhalen. Oudenaarde – en bij uitbreiding de hele Vlaamse Ardennen – geeft haar geheimen prijs op een manier die je nog niet vaak hebt gezien. En in een setting die je mond doet openvallen van bewondering: het fenomenale stadhuis in het hartje van de stad. 

MOU2.jpg
Je kan hier de prachtige wandtapijten bewonderen

Welkom in het Stadhuis!

Ja, we schrijven Stadhuis éven met een hoofdletter. Het gaat hier immers niet om het zoveelste grijze administratief centrum. Nee, we spreken over Unesco Werelderfgoed. Een adembenemend staaltje van menselijk vernuft en creatieve architectuur. Er is geen beter decor waarin de historie van de streek uitgestald kan worden. Het gebouw zelf is dan ook minstens even interessant als de exposities binnenin.

Ben je cultuurfanaat, Vlaamse Ardennen-liefhebber – of simpelweg even op de vlucht voor een vervelende regenbui? Je kan je hartje ophalen in het MOU. Duik de geschiedenis in via unieke kunstobjecten. Beleef de verhalen via prachtig beeldmateriaal. En verbaas jezelf over de onuitputtelijke rijkdom aan historische weetjes die hier tentoon worden gesteld.

Stadhuis_Oudenaarde.jpg
MOU in Unesco Werelderfgoed stadhuis van Oudenaarde

Het MOU vertelt het verhaal van de stad Oudenaarde

Via prachtige beelden en bijzondere historische stukken reis je door de tijd. Je kan er ook originele Oudenaardse wandtapijten en één van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen bewonderen.

Het MOU bevindt zich in een van de mooiste stadhuizen van België. Het neemt er het oudste deel in, de 14-eeuwse Lakenhalle, symbool van het roemrijke textielverleden van Oudenaarde. Het gebouw kent een rijke geschiedenis. Alleen al in de 16de eeuw kwamen keizer Karel, Margaretha van Parma en Alexander Farnese er over de vloer.

 

Wandtapijt_STadOudenaarde.jpg
Wandtapijt in het MOU in Oudenaarde

Het MOU museum, gehuisvest in het majestueuze stadhuis, onthult meer over de rijke geschiedenis van Oudenaarde. Van de 15de tot de 18de eeuw maakte onze stad furore in de wandtapijtkunst. Het museum heeft meer dan 37 originele wandtapijten in bezit en stelt hiervan 17 meesterwerken uit de 16de en de 17de eeuw tentoon.

Een aantal pas gerestaureerde en nieuwe aanwinsten worden voor het eerst tentoongesteld, zo onder meer een wandtapijt Uit de geschiedenis van Troje :“Hector maakt zich klaar voor zijn gevecht met Achilles”, ca. 1600-1620 en een wandtapijt dat een veldslag afbeeldt en deel uitmaakt van de prestigieuze reeks “de geschiedenis van Alexander (1580 – 1590)”. Beide werden in New York aangekocht.

Wie interesse heeft in conservatie en het technisch aspect van de wandtapijtkunst, kan in het museum ook het restauratie- en conservatieatelier bezoeken. Een restauratiedeskundige staat je graag te woord. Max 4 personen kunnen gelijktijdig het atelier bezoeken.

Daarnaast is er een nieuwe audiotour in drie talen (NL, FR, ENG) beschikbaar. De tour kan ook beluisterd worden via jouw persoonlijke smartphone en is dus volledig coronaproof. Voor kleine bezoekers is er een zoektocht in de wandtapijtenzaal.

Wandtapijt
Laat je verrassen door de wandtapijten met dieren
Expo Beestig
Ontdek de opgezette dieren tijdens de expo.

Beestig! DIEREN IN DE WANDTAPIJTKUNST 1500-1700

In het MOU kan je van 22 april tot en met 7 november de tentoonstelling Beestig! bezoeken. Die belicht het bijzonder rijke thema van dierenvoorstellingen in de wandtapijtkunst.

Verrassende dieren

In de wandtapijtkunst van die periode komen dieren verrassend veel voor. Van wilde dieren zoals een neushoorn verhuld in grootbladig groenwerk, over weelderige jachtscènes met honden, herten en leeuwen tot mythische scènes met draken en woudlandschappen met allerlei soorten vogels. Ook bizarre monstertjes en fabelwezens passeren de revue!

Vroegmoderne samenleving

De verschillende dieren in de wandtapijten bieden een blik op de vroegmoderne samenleving en de vitale rol die dieren daarin vervulden. Zo merk je in de wandtapijten vertrouwde dieren als onderdeel van het dagelijkse leven. Maar ook exotische dieren kun je ontdekken, die vanuit ‘de nieuwe wereld’ naar Europa werden verscheept en in de voorlopers van onze dierentuinen terechtkwamen.

30 wandtapijten + extra's

Het MOU, museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, toont voor het eerst een dertigtal wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen en Geraardsbergen waarin dieren de hoofdrol spelen. Je kan ook allerhande voorwerpen ontdekken, waaronder een kunst- en rariteitenkabinet met opgezette dieren en andere naturalia, een fantastisch drakenskelet en een heuse dierenparade. Zo biedt Beestig! de bezoeker een rijkgeschakeerde blik op de wondere wereld van dieren in deze periode.

Kom alles te weten over de nieuwe expo

Oudenaarde in? Goed idee!

Is de rondleiding ten einde? Stap dan buiten en bewonder de grote markt van Oudenaarde.

Wil je Oudenaarde nog beter leren kennen? Plan dan ook een bezoek samen met een gids in naar het Begijnhof van de stad of Brouwerij Roman. De oudste Belgische brouwfamilie vervaardigt hier nog steeds klassiekers zoals de Ename, de Gentse Strop én de Adriaen Brouwer – om er maar enkele te noemen. 

Roman_Brouwerij.jpg
Breng ook zeker een bezoekje aan de Romanbrouwerij in Oudenaarde

Zet dit ook op je planning

Cultuur? Check! Bier? Check! Geschiedenis? Check! Het enige wat nog ontbreekt, zijn avontuur en sport. Maar goed, ook daar kennen ze wat van in Oudenaarde. Ga daarom zeker eens langs in het Centrum Ronde van Vlaanderen, om de straffe verhalen van Vlaanderens Mooiste te ontdekken – of zelf de fiets op te kruipen. Voor avontuur zit je dan weer goed bij The Outsider, een outdoor-specialist met standplaats in Oudenaarde. De perfecte start voor elke teambuilding, incentive of vriendenactiviteit.

Centrum_Ronde_Van_Vlaanderen.jpg
Ontdek in het Centrum Ronde van Vlaanderen de strafste verhalen

Kom langs in het MOU én in Oudenaarde

Klaar om het MOU te ontdekken? Laat de kans niet liggen en maak gebruik van je bezoek om alles wat Oudenaarde te bieden heeft, rustig te ontdekken.