Bos t'Ename

Wandelen en natuur
Bos t'Ename

Een bos vol leven, een bos vol geschiedenis

Oudenaarde
Straat + huisnummer
Lijnwaadmarkt 20
9700 Oudenaarde
Link

Wie Ename zegt, denkt aan de overheerlijke trippel die hier wordt gebrouwen. Of aan de abdij die hier tussen 1063 en 1795 in het landschap geplant stond, maar tijdens de beeldenstorm in de as werd gelegd – en nu werd omgetoverd tot een boeiend Provinciaal Archeologisch Museum. Maar een plek die misschien minder gekend is, toont zich als de mooiste parel van de streek: het Bos ’t Ename.

Een monument van een bos

De titel hierboven mag u volledig letterlijk nemen. Bos t'Ename werd namelijk als eerste bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Het ligt weelderig op de heuvels van de Vlaamse Ardennen en is eeuwenoud. Dat merk je aan de indrukwekkende bomen en de rijke dierenpopulatie. 

Het bos is sinds mensenheugenis onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven in de streek. Hier graasden de runderen van de lokale boeren, werd hout ontgonnen voor schrijnwerkers en werden akkers aangelegd toen hongersnood de inwoners van de aanpalende dorpen bedreigde. Kortom, het bos is een levensader. Een kloppend hart. Maar vooral: het is verbluffend mooi, met zijn welige begroeiing, kronkelende paden en rustgevende stroompjes. 

Bos 't Ename_DavidSamyn2.jpg
Wandel in dit eeuwenoude bos

Non-stop in beweging

Het bos leeft bovendien en evolueert non-stop. Ooit was het een grasland met bomen en struiken. Dan werden opnieuw bomen aangeplant, waarvan het grootste deel gekapt werd om de negen jaar. Dan weer werd er landbouwgrond gecreëerd. Tot het bos opnieuw voorzien werd van een rijk bomenbestand.

Telkens weer werd het sterker. Diverser. Mooier. Het draagt de tekenen van z’n geschiedenis met trots en toont z’n gevarieerde aard op elk moment. Dit is de thuis van talloze konijnen. Maar ook van paarden en runderen die meewerken aan het graasbeheer. Er wordt flink ingezet op biologische diversiteit en het herstel van het natuurlijke landschap.

Ontdek het op jouw manier

In de lente toont het bos zich van zijn kleurrijkste kant, met fleurige veldbloemen die de bodem bedekken. Let wel: een deel van het gebied is ingetekend als natuurreservaat. Dat is enkel onder begeleiding toegankelijk over knuppelpaden, die ervoor zorgen dat de ondergrond niet wordt aangetast.

Het merendeel van het bos is echter vrij toegankelijk voor iedereen. Je kinderen zullen hier ook hun hartje ophalen op de vele wandelpaden. Een fris neusje halen in de natuur, dat doet altijd deugd. Je verkent het gebied via verschillende wandelpaden – zoals het Mariette Tielemanspad (5,2 kilometer), de Aardgaswandeling (6 kilometer) of Wandelen in ’t Bos Ename wandelroute.

Bos 't Ename_DavidSamyn3.jpg
In de lente toont het bos zich van zijn kleurrijkste kant

Even de geschiedenis induiken?

Als je met volle teugen genoten hebt van het bos, is het misschien tijd om even achterom te kijken. En daarvoor is er geen betere plek dan de Provinciale Erfgoedsite Ename

De blikvanger? Dat is ongetwijfeld de Abdijsite Ename. De oude funderingen van de Abdij van Ename zijn hier omgetoverd tot een openluchtmuseum. Je ontdekt verhalen uit de abdij en ervaart via virtuele beelden hoe het leven én de abdij hier evolueerden. Niet te missen!

PAM_Ename.jpg
PAM.jpg
Bij Pam Ename kan je deelnemen aan interessante activiteiten of een bezoek brengen aan tentoonstellingen

Afsluiten met een high tea

Na al die ontdekkingen in bos en geschiedenis, snak je vast naar iets lekkers. Wel, dan hebben wij het perfecte adresje voor je. In Huis Beaucarne in Ename wandel je binnen in een majestueuze omgeving: een 18de -eeuwse familiewoning die je onderdompelt in fascinerende verzamelingen, authentieke interieurs en collecties waar je naar blijft kijken. 

Afsluiten doe je met een typische English high tea in de magnifieke salons. Alleen al de historische binnenkoer, waar je ook rustig kan plaatsnemen voor een drankje of een stukje gebak, maakt van dit pand een must see op jouw trip richting Ename.
 

Beaucarne.jpg
Woonkamer_Beaucarne_DavidSamyn.jpg
Huis Beaucarne is een 18de eeuwse familiewoning

Of ga zelf op ontdekking in het dorp

De hongerige buikjes vullen kan bij Eetcafe Paulette: overheerlijke gerechten én een hartelijke ontvangst gegarandeerd.

Krijg je maar niet genoeg van Bos ’t Ename en dit gezellige dorpje? Blijf dan gerust even hangen. Je kan een knusse kamer boeken in B&B ’t Huys van Enaeme, waar je volledig tot rust komt. Of je huurt vakantiewoning d’Eenaemsche Vierschaere af: prachtig gelegen en perfect geschikt voor gezinnen of groepen.