Cafeetjes om uit te rusten

Cafeetjes om uit te rusten

3 originele kroegen vlak bij een wandelroute

De Vlaamse Ardennen: dat is ontspannen wandelen langs een van de vele routes die hier zijn uitgestippeld. De Getuigenheuvels in het zuiden, de Bronbossen in het oosten of de Zwalmvallei in het noorden: wandelen langs knooppunten in de Vlaamse Ardennen is telkens weer een belevenis. Maar af en toe rustig uitblazen in een gezellig cafeetje is ook niet mis. Drie toppers in het genre.

Café Break@4 in Geraardsbergen
Café Break@4 in Geraardsbergen
De Nuchten wandelaars kerk Geraardsbergen.jpg
Knuppelpad wandelaars De Nuchten Geraardsbergen David Samyn.jpg
Eetkaffee Break@4

1. Eetkaffee Break@4 – Idegem (Geraardsbergen)

Tussen Idegem-sas en de kerk van Idegem ligt Eetkaffee Break@4. Van op de dijk kom je er via een metalen ophaalbruggetje of – nog origineler – op eigen trekkracht, via een van de weinige nog handbediende veerpontjes van ons land. Het is een leuke attractie voor fietsers en wandelaars. Eenmaal in de Ankerstraat kan je bij Break@4 honger en dorst verslaan op niet één maar twee terrassen: eentje achteraan en eentje met zicht op de rustig voorbijstromende Dender. De brasseriegerechten en de biertjes vallen in de smaak. De wafels, pannenkoeken en ijsjes ook!

Open:
Do-za: 12-23u
Zo: 9-21u

WANDELROUTE IN DE BUURT: LANGS GAVERS EN NUCHTEN (wandelnetwerk Bronbossen)

EETKAFFEE BREAK@4

 

bosbaar.jpg
600_0776-Edit.jpg
Taalgrensroutes_Kluisbeg_Kluisbergen-10.jpg
BosbĀĀr

2. BosbĀĀr – Ruien (Kluisbergen)

Het Kluisbos spreekt tot ieders verbeelding. In de lente zorgt de wilde hyacint er voor een magnifiek schouwspel, maar ook in andere seizoenen is het bos een wandeling waard. Midden in het Kluisbos, waar ten tijde van Karel De Grote de vierschaar stond, word je verwend in BosbĀĀr. Bij Stijn en Sylvie, omgeven door bomen en jazzmuziek, ontsnap je aan alle drukte. Hoewel: het terras van de BosbĀĀr zit in het weekend telkens weer bomvol. Proef zeker een van de overheerlijke taarten, versnaperingen, drankjes, hartige snacks en borrelhapjes die voor je klaar staan. Of maak kennis met de aaibare ezels Perrier en Vittel, die je kunt meenemen op een deugddoende boswandeling! Onder het motto Dromen tussen Bomen kun je hier ook overnachten. Je moet er wel iets voor overhebben: je bereikt de BosbĀĀr alleen via een onverharde weg van ongeveer 2 kilometer.

Open:
Za en brugdagen: 12-18u
Zo en feestdagen: 11-18u
Vakanties: wo-do-vrij: 14-18u

WANDELROUTE IN DE BUURT: KLUISBOS-WANDELROUTE (wandelnetwerk Getuigenheuvels)

BOSBAAR
 

Café Klein Zwitserland in Zwalm
Café Klein Zwitserland in Zwalm
Café Klein Zwitserland in Zwalm
zwalmvalleiDS.jpg
Klein Zwitserland

3. Taverne Klein Zwitserland – Sint-Maria-Latem (Zwalm)

Op een van de mooiste plekjes aan de Zwalm, bij een sluis en een spaarvijver die het debiet regelen voor de IJzerkotmolen, ligt Taverne Klein Zwitserland. De naam werd rond 1910 bedacht door sluiswachter Marcel Van de Velde, die hier zo in zijn nopjes was dat hij zich in Zwitserland waande: ‘Mijn vijvertje is het meer van Genève, de heuvels zijn de Zwitserse bergen en als de sluizen openstaan, heb ik een waterval’. Het sprookjesachtige huisje met het gezellige tuinterras heeft zijn charme na meer dan honderd jaar nog steeds niet verloren. De meeste bieren op de kaart zijn toppertjes uit de Vlaamse Ardennen en je kunt hier heerlijke (bio en vegan) gerechten eten met ingrediënten van lokale producenten. Best vooraf reserveren! Hou je van jazz, blues, wereldmuziek, of theater? Check dan zeker ook de facebookpagina!

Open:
wo-do-vr: 18-22u
za-zo: 14-22u

WANDELROUTE IN DE BUURT: DE ZWALMBEEK WANDELROUTE (wandelnetwerk Zwalmvallei)

TAVERNE KLEIN ZWITSERLAND