Wandelen langs de Rooigemsebeek

Wandelen langs de Rooigemsebeek

Flaneren door de charmante dorpjes

Trek er 13 kilometer lang op uit langs de charmantste dorpjes van de Vlaamse Ardennen. Neem je de kinderen mee? Dan kan je de route inkorten tot een hapklare 3 of 6 kilometer. Starten doe je in Mullem, een lieflijk dorpje vol gebouwen en huisjes uit een lang vervlogen verleden.

Aan de prachtige Sint-Hilariuskerk zie je de eerste wegwijzers. Geniet gerust even van het uitzicht van de geklasseerde dorpskern. Of wandel de steile Aststraat op en bewonder het Kasteel de Gerlache. Hier wonen de nakomelingen van zuidpoolreizigers Adrien en Gaston de Gerlache. Je merkt, het avontuur begint hier al. Klaar om te starten?

PicknickBank_Mullem_DavidStockman.jpg
Starten doe je in Mullem, een liefelijk dorpje vol oude gebouwen en huisjes

Voor kasteelheren en -dames

De naam van de wandelroute verraadt het: je volgt de stroom van de Rooigemsebeek. Via een wonderlijk groene vallei wandel je van Mullem richting Lede. Op je tocht waan je je soms in de middeleeuwen. Het Kasteel de Ghellinck d’Elseghem bijvoorbeeld, moet je gezien hebben. Hier voelt het hele gezin zich onmiddellijk een adellijke familie.

Onderweg bots je regelmatig op comfortabele picknickbankjes die op de mooiste locaties zijn geplaatst. De geknipte plek om even tot rust te komen bij een snelle sandwich of een uitgebreide lunch.

DeGerlache_DavidStockman.jpg
Bewonder Kasteel De Gerlache in Mullem

Nooit een saai moment

Even verderop – in Wannegem, het volgende pittoreske dorpje op je tocht – staat de Schietsjampettermolen te blinken in het landschap. Wist je dat dit bouwsel hier al sinds de 16de eeuw de horizon siert? Klim gerust naar boven en vergaap je aan het weidse uitzicht over de streek. De handige oriëntatietafel helpt je een handje als je de Gentse torens wilt spotten in de verte.

Ben je weer beneden geraakt, wandel dan door tot aan die volgende bezienswaardigheid: de Huisekoutermolen. Deze molen draait en maalt zelfs nog – hij werd in 2016 dan ook volledig gerestaureerd. Voel je een hongertje de kop opsteken, hou dan halt aan Restaurant De Zwaan. Dit stijlvolle gasthof serveert verfijnde schotels boordevol smaak en verse ingrediënten.

Schietsjampettermolen.jpg
Klim naar boven aan de Schietsjampettermolen en vergaap je aan het weidse uitzicht over de streek

Boerengolf, de gedroomde activiteit

Als je op stap bent met de kleintjes, kan je de wandeling op het laatste stukje onderbreken voor een potje boerengolf. Daarvoor wandel je de Valleihoeve in Huise binnen – het laatste dorp op je route. Deze beleefboerderij barst van het landelijk avontuur. Je kan er de maagjes vullen in de smulschuur of genieten van een fris ijsje op het terras. Maar dat potje boerengolf is pas echt een onmisbaar ingrediënt voor een onvergetelijk dagje met het gezin.

Gewapend met enkele golfstokken en een grote golfbal trek je de velden van de vallei in. Je volgt een superleuk parcours terwijl je het tegen elkaar opneemt tijdens een potje golf. Na afloop vul je de rugzak vol lekkers uit de hoevewinkel, zodat je thuis nog wat kan nagenieten. Nog niet helemaal klaar om dit mooie dorpje te verlaten? Spring dan nog even binnen in Café Tonneke of Café De Vaderlander om snel wat energie bij te tanken.

Boerengolf_Valleihoeve_HeikkiVerdurme.jpg
Onderbreek de wandeling voor een partijtje boerengolf of een versnapering in de smulschuur van de Valleihoeve

Opnieuw naar Mullem

Eindigen doe je waar je begonnen bent: aan de kerk van Mullem. Zoek daar zeker nog even Restaurant In De Kroon op, waar je onderuit kan zakken met een lekker wijntje of een fris biertje. Natuurlijk serveren ze hier ook smakelijk snacks – om weer op krachten te komen.

Klaar om deze knappe route zelf uit te proberen? Tot snel, in Mullem aan de kerk!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Rooigemsebeek wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Luchtfoto Rooigemsebeekroute - tov.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Rooigemsebeek wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Huiseplein
9750 Kruisem
Length
13,4 km
Time
2u 30m
Terrain
63% Verhard
Actions
Bekijk deze route