Hotel en B&B De Vrijboom

Hotel en B&B De Vrijboom

In alle luxe slapen naast de Vrijboom van Nokere

Kruisem
Capaciteit
1 - 8 Personen
Straat + huisnummer
NOKEREDORPSTRAAT 15
9771 Kruisem
E-mail
Telefoonnummer
0473 65 07 51
Link

Wielerliefhebbers kennen het dorpje Nokere van Nokere Koerse, een semi-klassieker die zich al sinds 1944 over de kasseistraten en de Nokereberg stort. In dat pittoreske plaatsje opende boetiekhotel Herberg De Vrijboom de deuren voor meerwaardezoekers.

Nokere ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen dicht bij Deinze, Waregem en Oudenaarde. Maar wat het pittoreske dorp uniek maakt, is de historische band tussen de kerk, de pastorie, het kerkhof en kasteel die teruggaat tot de middeleeuwen.

Zo fungeerde de parochiekerk Sint-Ursmarus uit de 12e eeuw als begraafplaats voor de kasteelheren van Nokere. Het interieur ervan herbergt een uniek ensemble die de lokale kasteelheren schonken aan de parochie.

Vrijheidsboom

Het boetiekhotel Vrijboom ligt op het stemmige dorpsplein van Nokere. De gekasseide Nokeredorpstraat kronkelt er langs de witte gevels, centraal op het driehoekige pleintje werd in 1830 de vrijheidsboom geplant ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van België, vandaar de naam waarmee het boetiekhotel bedacht werd.

Herberg De Vrijboom eigenaars
Herberg De Vrijboom buitenontbijt
Herberg De Vrijboom ontbijt
Uitbaters van De Vrijboom

4 luxueuze gastenkamers

Het hele pand waarin Herberg De Vrijboom zich bevindt, sluit helemaal aan bij dat historische plaatje. De Vrijboom werd van kop tot teen in het nieuw gestoken maar behield zijn authenticiteit. Dat merk je in de vier luxueuze gastenkamers, het café en de feestzaal.

Herberg De Vrijboom slaapkamer (4)
Herberg De Vrijboom slaapkamer (3)
Herberg De Vrijboom slaapkamer (2)
Herberg De Vrijboom slaapkamer
De kamers van De Vrijboom

Antieke spullen van de vorige bewoner, een antiquair die hier een winkel had, zijn geïntegreerd in het interieur. Maar ook aan je comfort werd gedacht. Na een dagje fietsen of wandelen kom je er weer op je positieven in de sauna of jacuzzi.

Niet alleen wandelaars en fietsers, ook verenigingen en bedrijven die hun klanten of medewerkers net dat tikkeltje extra willen bieden, zijn welkom. Vandaar dat je in het authentieke cafeetje recepties of netwerkevenementen kan organiseren.

Herberg De Vrijboom jacuzzi
Herberg De Vrijboom sauna
Het wellness gedeelte van De Vrijboom

Eten en drinken aan de Vrijboom

De dorpskern van Nokere telt twee restaurants waar je ‘s avonds kan dineren. Rond het pleintje aan de Vrijboom strekt zich Het Landhuys uit waar Dominiek, Annelies en hun team dagverse creaties op je bord toveren volgens het seizoen. Variatie en versheid zijn hun grootste troef en aan elke typische klassieker, zoals verse pasta, een stoofpotje of visgerecht, geven ze een eigen twist.

De schoorsteen die je ziet uitsteken lokt je naar Tanderus, een brasserie die ondergebracht werd in een oude maalderij. De kaart biedt seizoensgebonden schotels. Bij goed weer zit je natuurlijk buiten op het terras dat uitkijkt op een monumentale dreef: de Kasteeldreef.

Het Kasteel van Nokere

De Kasteeldreef is 600 meter lang en afgezoomd met platanen. Hij legt de link tussen het dorpsplein en het Kasteel van Nokere. Het kasteel is een knap voorbeeld van Lodewijk XVI-architectuur. Het verblijf is opgetuigd met een 18e-eeuws poortgebouw, conciërgewoning en paardenstallen. Tuinarchitect René Pechère tekende de 'Franse Tuin' van het kasteelpark uit.

Het kasteel dat in een grote vijver dobbert, kan je niet bezoeken, maar ongeveer halfweg de Kordaal wandelroute vang je er een glimp van op. De 6 kilometer lange bewegwijzerde wandeling start in Nokere en voert je naar het kasteel van Nokere en het eclectische kasteel de Bonneval, dat zich helaas grotendeels schuil houdt achter een bakstenen muur.

Eén van de oudste hoeven van het dorp kom je tegen te midden van de Nokerse akkers: Hof ter Wolfhaeghe. Het dankt zijn naam aan de stekelige hagen die de boeren hier plantten om wolven af te schrikken. De braakliggende akkers krioelden namelijk van ongedierte, lekkere hapjes waar wolven als bijen op honing op afkwamen.

Kasteel van Nokere.jpg
Nokere (Kordaalwandelroute) (17) (bos).JPG
Nokere (Kordaalwandelroute) (68).JPG
Kordaal wandelroute

Fietsen naar het Loverbos

Op de fiets door het licht glooiende landschap rond Kruisem bollen? Volg de bewegwijzerde Gulden Ei Fietsroute, een klepper van 47 kilometer die het centrum van Nokere dwarst. De tocht voert je naar nog een groene long in de buurt: het Lozerbos.

Voor zowel wandelaars, fietsers als ruiters werden aparte routes uitgestippeld zodat je elkaar nooit voor de voeten loopt of rijdt. Voor fietsers telt de lus 3 kilometer. Het bos maakt deel uit van het kasteelpark van de familie della Faille d’Huysse, sinds de 17e eeuw eigenaar van het optrekje.

Natuurpracht in het Kordaalbos

Nokere huisvest een uniek natuurreservaat: het Kordaalbos, volgens liefhebbers een streepje Ierland in Vlaanderen. Het smalle bos is vrij toegankelijk en slingert zich langs de sterk meanderende Kordaalbeek die het bos van west naar oost doorkruist.

Het bos maakte tot de 18e eeuw deel uit van een klepper van 200 hectare. De rest ervan wordt nu beheerd door Natuurpunt. Gelukkig maar. Je vindt er zeldzame bloeiers zoals de reuzenpaardenstaart, sleutelbloem, dotterbloem en wilde hyacint. Buizers en steenuilen komen er hun eieren uitbroeden.

Vlak bij het Kordaalbos stoot je op kruidenkwekerij Kruiden Claus waar je zeldzame aardbeisoorten op de kop kunt tikken zoals de ananasaardbei of de framboosaardbei. In de serres bloeien medicinale kruidensoorten, geurgeraniums, eetbare bloemen en vergeten groenten.

Duizenden schoenen in schoenmuseum SONS

Naast kastelen, verbergt Nokere nog een sierlijke hoogvlieger: het private schoenmuseum SONS, dat staat voor Shoes or no Shoes.

In de opvallende kunstgalerij van de Stichting Veranneman ontdek je de eerste geschoeide voetstappen van de mens van verschillende etnische culturen en volkeren, goed voor meer dan 2.700 paar schoenen uit meer dan 155 landen en regio's.

De schoenen van Michael Jackson

Ook het schoeisel van enkele beroemdheden vonden er een plaatsje, zoals de schoenen die Michael Jackson droeg tijdens zijn History World Tour in 1996 en 1997, de laarsjes met de Union Jack van Geri Halliwell van de Spice Girls en de pumps van Liza Minelli.

Je vergaapt je er aan unieke designer-ontwerpen van pakweg André Perugia, Salvatore Ferragamo, Christian Louboutin en Manolo Blahnik. Tot slot heeft het schoenmuseum aan artiesten als Fabre, Panamarenko en Gerhard Richter gevraagd hun creativiteit los te laten op schoenen. Het resultaat is een collectie van meer dan 1.200 objecten van hedendaagse kunstenaars.

Sons Shoes Or No Shoes Kruisem
SONS

Boek nu je verblijf in bij Herberg De Vrijboom

Uitbater Jessica Gevaert staat te popelen om je te ontvangen. Neem contact met haar op om de beschikbaarheid van het boetiekhotel te checken en je verblijf te reserveren.