Lozerbos

Wandelen en natuur
Lozerbos

Grote bomen, weinig wind in Kruishoutem

Kruisem
Straat + huisnummer
Passionistenstraat 48
9770 Kruisem
E-mail

Het Lozerbos in Kruishoutem is eigenlijk het privé-eigendom van twee mensen uit de buurt, die zo vriendelijk zijn om het voor jou open te stellen. Gelukkig maar! Want deze groene oase tussen Gent en Kortrijk is de ideale uitvalsbasis voor een dagje natuur. En vormt het gedroomde decor voor de wandeling van je leven – of toch tenminste van je weekend.

ruiters.jpg

Op tocht in het populairste bos in de buurt

Het zal je dan ook niet verbazen: het Lozerbos is bijzonder populair bij heel wat wandelaars, fietsers en ruiters. Zo populair dat er voor elk van hen een speciale route is uitgestippeld. Zo loop je niet in elkaars weg – of onder elkaars hoeven. Enkel via deze routes kan je het bos verkennen. Belangrijk: op de paadjes blijven! Kwestie van de waardevolle natuur niet te verknallen met ons menselijke enthousiasme.

fietsen Lozerbos
boom Lozerbos

Hup, op naar het circuit van je keuze

Het wandelcircuit is een mooie lus van 2,6 kilometer, fietsers en mountainbikers hebben een speeltuin van 3 kilometer en ruiters hebben in het Lozerbos een tocht van 6 kilometer voor de boeg. Heb je de wandeling gedaan en wil je nog wat meer? Aan de ingang van het bos kan je bij Taverne De Zandvlooi fietsen huren, om toch nog dat tikkeltje meer mee te pikken.

Kom je met de kinderen en wil je die na de stevige wandeling toch nog even loslaten – kwestie van de laatste restjes energie even op te gebruiken? Een beperkt deel is ingericht om te rusten of te ravotten. Hier kan je even pauzeren op de bankjes. Kinderen leven zich uit in de speelzone.

educatiefwandelpadbosgroep.jpg
infobord educatief wandelpad

Educatief wandelpad

Via het educatief wandelpad maak je samen met je kinderen kennis met het bos en bosbeheer. Zo leer je er meer over het kappen van bomen, klimaat en natuurbeheer en dit op een spelende en leuke manier.

Het pad bestaat uit 10 infoborden gelegen langs een wandelparcours van 3,5 km in het Lozerbos en maakt gebruik van een gratis te downloaden app ‘Forest Fun’. Samen volg je Tim, de gids van Forest Fun doorheen een avontuur van raadsels en spelletjes die je helpt om het bos, de functies ervan en alles wat er bij komt kijken beter te begrijpen en het is tegelijk nog eens leuk ook. Het pad is ontworpen voor kinderen tussen 5 en 10 jaar maar is sowieso een leuke activiteit voor het ganse gezin.

20170912_113547.jpg

Een thuis voor bloemetjes en plantjes

Niet alleen kinderen, maar ook de flora leeft zich uit in het Lozerbos. Hier staan al eeuwen eiken, beuken en populieren te pronken. Deze samenstelling zorgde voor heel wat voeding in de bodem, en als gevolg daarvan heel verschillende plantensoorten. Dominant hier is de adelaarsvaren maar hij laat plaats voor prachtige bloemen zoals boshyacinten, gele dovenetels, bosviooltjes en meiklokjes.

Dier hier!

Tussen al die planten zijn er natuurlijk ook heel wat dieren thuis. In en rond het bos kan je buizerds, sperwers, boomvalken, steenuilen en torenvalken spotten. Maar het meest kenmerkende voor het Lozerbos is de bosuil. Die machtige vogel houdt zich hier schuil doorheen de dag, maar jaagt op kleine knaagdieren bij nacht. Met z’n indrukwekkende nachtzicht en volle roep, is dit een vogel waarvan je blij bent dat-ie in je bos woont.

Op de grond schuilen vossen, hermelijnen, konijnen, egels en spitsmuisjes. Hou je ogen goed open, want dat kan voor verrassingen zorgen!

Kasteel della Faille.jpg
Kasteel della Faille d'Huysse

In de schaduw van het kasteel

Het grootste deel van het Lozerbos is in handen van de familie della Faille d’Huysse. Het bos ligt in het verlengde van hun kasteelpark. Deze adellijke familie heeft het kasteel in zijn bezit sinds de 17e eeuw. Het domein is impressionant: een landschapspark met vijvers en prachtige bijgebouwen zoals het koetshuis, het neerhof en een torenvormig tuinpaviljoen.

Eén van die bijgebouwen kan jouw thuis worden, voor even toch. Je kan er op vakantie in de 4-sterren Bed & Breakfast. Alle kamers hebben uitzicht op het park en de mooie vijvers. Wie weet staat er ’s ochtends een vos aan je raam? Je weet het maar nooit, op zo’n magische plek.

Vlakbij ligt de vakantiewoning Lozer Lodge. Een topadres voor kleine of grote groepen mét verwarmd buitenzwembad.

Tijd voor pauze

Hongertje gekregen of voel je een dorst opkomen? Aan de ingang van de Lozerse bossen kan je even halt houden bij Taverne De Zandvlooi, voor een hapje of drankje in een echte volkse sfeer. Wat dacht je van een pannenkoek of ijscoupe als vieruurtje? Het water komt je vast al in de mond!
Nog meer lekkers op de kaart van ’t Raadsel in Lozer. In hun verfijnde Belgisch-Franse keuken krijgen alleen verse ingrediënten een plaats. Als je na de wandeling de beentjes nog meer wil losschudden kan je gaan dansen in café De Marolle. Ze hebben drankjes én goeie muziek. Genieten maar!

20170912_132313.jpg

Kom volg het pad

Het Lozerbos is niet voor losers, maar voor winners. Een wandeling of fietstocht tussen de grote bomen doet iedereen deugd. Welk pad ga jij ontdekken? Kom ook het Lozerbos ontdekken – te voet, met de fiets of te paard. Breng gerust het hele gezin mee, want in het bos én in de omgeving is er genoeg te beleven.