De Kunst in Maarkedal Wandelroute

De Kunst in Maarkedal Wandelroute

Kom tot rust op zes artistieke zitplekken met een verhaal

Panoramische vergezichten en een glooiend landschap waarin je de stress van alledag steeds meer van je af voelt glijden: een wandeling in de Vlaamse Ardennen is altijd een uitstekend idee. Vandaag gaan we op artistieke verkenning in Maarkedal, een heerlijk groene oase in het diepe zuiden van Oost-Vlaanderen. Zet je schrap voor 16,5 km ongelimiteerd stapplezier!

Zitten met een plus

Vertrekken doe je aan het Dorpsplein van deelgemeente Etikhove, nabij de Sint-Britiuskerk en het kerkhof. Hier kan je altijd vlot je wagen kwijt. Wandel de straat met de bijzondere naam Puttene uit tot aan knooppunt 77: vanaf nu zit je op het parcours van de Kunst in Maarkedal wandelroute en laat je de bewoonde wereld al heel snel achter.

Het bijzondere aan deze wandeling is dat ze helemaal opgehangen is aan Project Z+ of 'zitten met een plus'. Zes perfect instagrammable locaties op het Maarkedalse grondgebied werden de voorbije jaren verrijkt met een unieke rustplaats met een verhaal, ontworpen door designers en gerealiseerd door lokale makers.

Bossenaarmolen Maarkedal
De Z+ zitobjecten in Maarkedal kom je tegen tijdens de wandelroute
Tweesprong Maarkedal
Ontdek de omgeving door dit object

Eén, twee, drie

Het eerste Z+ kunstobject spot je nabij knooppunt 72, aan de Nieuwe Bossenaarmolen: Marthe Vanthuyne creëerde met Op Stap een houten trap die vloeiend overgaat in een zitbank. Je moet er eventjes het parcours voor verlaten, maar het prachtige uitzicht onderaan de molen maakt deze kleine zijsprong meer dan de moeite waard.

Iets verderop, net voorbij knooppunt 47, arriveer je aan de tweede artistieke halte: Drieluik, ontworpen door Karel Verhoeven, ligt half verscholen achter een paar jonge bomen en struiken. Het object nodigt je uit om er vrijuit te zitten en te tafelen. Al kan je er ook gewoon genieten van de knappe doorzichten naar het omringende landschap en van het contrast tussen horizon en nabijheid.

Halte 3 (tussen knooppunt 41 en 42) is van dezelfde kunstenaar: Tweesprong bestaat uit twee bakstenen zittrapjes. Karel Verhoeven liet zich daarvoor inspireren door het aangrenzende 19de-eeuwse, gerestaureerde kapelletje. Summiere elementen in messing leggen subtiel de link tussen het nieuwe en het oude.

Z+ 001 Het Bakstenen Tapijt .jpg

Graag traag

De artistieke hoogtepunten volgen elkaar nu in hoog tempo op, want daar is Deurnis al: Jan Detavernier bouwde een opmerkelijk portaal naar de natuur. Deze houten 'triomfboog' geeft je zin om je tocht meteen verder te zetten. Tegelijk is het zicht over de omliggende weilanden zo overweldigend dat je bijna gedwongen wordt om er een tijdje te verpozen.

Wat verder loop je pardoes over het Bakstenen Tapijt van Floris Vincke en Thijs Urban. Deze twee Gentse architecten verfraaiden een trage weg met een mooi geïntegreerd bakstenen zitobject, dat als het ware in het zacht glooiende landschap is verankerd.

Pal bovenop de Taaienberg wacht je het zesde en laatste Z+ kunstobject: Thomas Huyghe brengt er met Boonen Beenen een opmerkelijke hommage aan de stevige hespen van de flamboyante flandrien. De locatie is goedgekozen: Tom 'Tommeke' Boonen forceerde hier in zijn talloze glorietochten door de Vlaamse Ardennen zo vaak de beslissing dat de Taaienberg officieus tot 'zijn' berg werd uitgeroepen. Het afgietsel van zijn krachtige benen prijkt op een betonnen sokkel: de ideale zitbank als je even op adem wil komen na de steile klim. Het panoramische zicht op de vallei en het Muziekbos krijg je er zomaar bij.

bossenaarmolen.jpg
_mg_7805.jpg

Honger en dorst

Na de Taaienberg gaat het stilaan weer richting het centrum van Etikhove. Leuk meegenomen: in het laatste stuk van de route passeer je een aantal gezellige cafeetjes en tavernes. B&B t Verschil - net buiten het parcours - heeft een zomerterras dat voor iedereen toegankelijk is. In dezelfde straat serveert 't Hof VANYS naast heerlijk huisgemaakt ijs ook wafels, poffertjes en pannenkoeken. De Zwarten Engel is een nostalgisch hoevecafé met een overdekt tuinterras en een gevarieerde seizoenskeuken. 

Blijf gerust plakken

Wil je Maarkedal en omgeving echt door en door leren kennen, maak er dan gerust een meerdaagse van en boek een van de vele voortreffelijke vakantiewoningen in de buurt. Zowel het Sint Jansberghof en Cleye10 als De Bossenaarshoeve en De Oude Pastorij liggen pal op of vlakbij de Kunst in Maarkedal wandelroute. 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Kunst in Maarkedal wandelroute op routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Deurnis in Maarkedal op de Z+ wandelroute

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Kunst in Maarkedal wandelroute op routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Puttene 17
9680 Maarkedal
Length
16,5 km
Time
4u15
Terrain
84% Verhard
Actions
Bekijk deze route