Oosterzele

Welkom in Oosterzele

Ten zuiden van Gent vormt Oosterzele de toegangspoort tot de Vlaamse Ardennen. De gemeente ontdekken doe je best met de fiets of te voet. Onderweg kan je kracht opdoen door te proeven van verschillende streekproducten.

Stokerij pers LR-2.jpg
StokerijVanDamme2.jpg
Stokerij Van Damme

Van korrel tot borrel

Het bekendste streekproduct van Oosterzele? Da’s de Balegemse jenever van Stokerij Van Damme. Het hele productieproces gebeurt in het landbouwbedrijf, van het telen van het graan tot het malen, weken, gisten en stoken volgens een aloude distilleertraditie. Je kan de stokerij in groep bezoeken en proeven van de graanjenever kan in het aanpalende koffiehuisje. Andere streekproducten om je vingers bij af te likken zijn de bierkaas van De Gijzelse Microbrouwerij en de zuivelproducten van De Vierhoekhoeve

Guillotinemolen in Oosterzele
Guillotinemolen
Klepmolen in Balegem
Klepmolen

Molens bij de vleet

Oosterzele telt maar liefst vijf windmolens en twee watermolens. De beschermde Klepmolen, gebouwd in 1791, is het paradepaardje. Elke eerste zondag van de maand is de molenaar aanwezig en draaien de wieken (als het weer het toelaat). Vijf keer per jaar is de stenen bergmolen actief en kan je er versgemalen meel kopen. Ook de Windekemolen is regelmatig open voor het publiek. 

Balegemse steen
Balegemse steen
Balegemse steen
Balegemse steen

Steen met een geschiedenis

Wie weet is je huis wel gebouwd met stenen uit Oosterzele. De typische Balegemse natuursteen wordt al sinds de tijd van de Romeinen ontgonnen en sinds de middeleeuwen gebruikt in architectuur. Zowel de Gentse Sint-Baafskathedraal als de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde werden in Balegemese steen opgetrokken en tot vandaag worden er huizen en monumenten mee gebouwd. Tijdens een bezoekje aan de zandgroeve leer je alles over het ontginningsproces. 

Oosterzele ontdekken?

Bekijk onze selectie
10 Resultaten gevonden